Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Stele ale muzicii universale : Johannes Brahms si Piotr Ilici Ceaikovski

S-au născut în ziua de 7 mai dar în ani diferiti: Brahms în 1833, iar Ceaikovski în 1840, amândoi luminează cerul muzicii dinainte de 1900. Brahms a urmat lui Mozart si Beethoven si poate că din acest motiv a preferat să trăiască la Viena, desi era născut la Hamburg. Ceaikovski a trăit la St. Petersburg, “orasul tarilor” care s-au ambitionat să-l ridice la nivelul oraselor occidentale.
De ce ne-am oprit la ei? Pentru că este bine ca, din când în când, să vedem nivelul culturii în diferite tări, nivel ce influentează întotdeauna cultura lumii.

Vom începe cu Johannes Brahms (1833-1897). S-a născut la Hamburg într-o familie de muzicieni instrumentisti (tatăl lui cânta la violă), din care cauză pregătirea si-a făcut-o acasă. Fiind însă mai săraci, a fost nevoit să cânte la pian în săli pentru petreceri si dans, devenind în scurt timp acompaniator al violonistului ungur Eduard Remeny. După ce a început să compună, a intrat în atentia lui Joseph Joachim, datorită căruia i-a cunoscut pe Robert si Clara Schumann, care l-au luat sub ocrotire. Robert Schumann este cel care l-a prezentat pe Brahms ca pe “cea mai mare sperantă a muzicii germane din aceea vreme”, ceea ce a determinat invitarea tânărului muzician ca pianist si dirijor în mai multe orase de către alti muzicieni.

În 1863 s-a stabilit la Viena ca dirijor, pentru doi ani, după care s-a consacrat definitiv compozitiei. Johannes Brahms este socotit unul dintre cei mai importanti muzicieni din a doua jumătate a secolului al XIX, unul dintre ultimii mari romantici germani, un glorios continuator al simfonismului beethovenian. La Viena si-a desfăsurat timp de mai mult de 30 de ani o prodigioasă activitate.
Din creatia lui fac parte: Variatiunile pe teme de: Haydn, Haendel si Paganini, patru simfonii, patru concerte pentru pian, concerte pentru vioară si violoncel, piese pentru pian, etc., toate înscrise în repertoriul marilor orchestre precum si a marilor pianisti, violonisti si alti instrumentisti.

Continuăm cu Piotr Ilici Ceaikovski, ”cel mai mare dintre muzicienii rusi”, cum l-a caracterizat Igor Stravinski, născut în 7 mai 1840 la Votkinsk. Pregătirea muzicală si-a făcut-o la Conservatorul din Moscova la clasa lui Artur Rubinstein, unde a predat si el timp de câtiva ani, dar nu i-a plǎcut si s-a retras, dedicându-se exclusiv dirijatului si compozitiei. Aceste două domenii i-au adus celebritatea.
În 1866 si-a prezentat prima simfonie, an în care s-a împrietenit cu Balakirev, un foarte talentat compozitor. Până în 1877 si-a prezentat cele patru simfonii si un concert pentru pian. În 1880 are loc un eveniment deosebit pentru cariera sa datorită întâlnirii cu Brahms si Dvorak.

În 1877 a avut loc prezentarea baletului “Lacul Lebedelor”, în 1889, premiera baletului “Frumoasa din Pădurea adormită”, iar în 1890 a prezentat opera “Dama de Pică“ după Alex. Puskin. A urmat apoi în 1892 baletul “Spărgătorul de Nuci”. Aceste creatii au stârnit o mare admiratie, fiind preluate de numeroase ansambluri din multe tări, ceea ce se întâmplă si în zilele noastre.
Ceaikovski a fost si un dirijor foarte apreciat, invitat la pupitrul celor mai mari orchestre simfonice din lume. Numele său figurează în istoria concertelor desfăsurate la: Berlin, Leipzig, Hamburg, Paris, Praga, Londra si în orasele Americii de Nord. În 1891 a fost invitat la inaugurarea celebrei Săli de concerte “Carnegie Hall” din New-York.

Piotr Ceaikovski, om de un mare talent muzical, era extrem de sensibil, probabil si din cauza descoperirii si comentariilor referitoare la înclinatia sa spre “homo”, desi a fost căsătorit cu Antonia Miliukova. Însă sunt convinsă că nu acesta ar fi motivul celebritătii sale. Muzica are calitătile cerute de sufletele oamenilor. În ea se simte zbuciumul sufletesc si va exista cât timp vor exista si oamenii.
Acesti doi mari muzicieni au plecat la Dumnezeu de 120 de ani, dar muzica lor este la fel de “vie” cum era atunci când ei i-au dat viată. Aceasta este ARTA.

Toronto / Mai 2015





Florica Gheorghescu    5/15/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian