Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Universul de poveste al lui Arseniy Lapin

Undeva, pe malul Mării Albe, în apropierea Cercului Polar, există un sătuc fermecat. Din grădini, de pe gardurile ulitelor, din păduri, de pe scoarta copacilor, ba chiar si de la ferestre sau de pe portile sau zidurile caselor din Malevna Krykina te iscodesc ochi atenti de sirene, unicorni, dragoni si alte lighioane rare si bune. Bufnitele au căciuli de lână cu ciucuri, elefantii poartă clopotei, iar balaurii iubitori de miere au ochelari rosii si dinti de mărgele. Până si vulpile de pe-aici sunt cuminti. Mănâncă prune si au prietene pisici. Este satul lui Arseniy Lapin, un artist care s-a rupt de viata moscovită pentru a-si crea propria „gură de rai”.

Arseniy Lapin s-a născut la Mytishchi, în apropiere Moscovei, si si-a început studiile de artă la vârsta de nouă ani într-o institutie pentru copii supradotati, după care a studiat la Înalta Scoală de Animatie din capitala rusă. După absolvire a lucrat pentru o perioadă relativ scurtă ca maestru păpusar într-un teatru pentru copii; în paralel si-a expus lucrările pe simezele galeriilor moscovite, dar si în cele din alte orase europene (Belgrad, Strasbourg, Geneva etc.). Marionetele si creatiile scenice realizate în doar câtiva ani i-au adus cel mai prestigios premiu de teatru din Rusia, Masca de Aur. Lucrurile mergeau bine, dar nu si din punctul de vedere al explozivului Arseniy. Nici măcar neobisnuitul său hobby, acela de a acoperi, în timpul noptii, usile si peretii caselor prietenilor cu imagini si personaje de basm, nu-l mai provoca, desi acestia erau încântati de „năzdrăvăniile” grafice ale talentatului artist.

Electrosamanii rurali si pisicile de avanpost, gărzile de la Malevna Krykina

Arseniy a lăsat totul baltă si a plecat departe, în Nord. Si-a cumpărat o izbă, iar spiritul său liber a început să construiască o nouă lume. Micile sale sculpturi sunt reprezentările personajelor din lumea lui Arseniy. Un univers vesel, colorat, populat, paradoxal, de personaje reale si fantastice extrem de serioase. În pădurile din jurul satului poti întâlni „oamenii magici”, străjeri ai naturii – cum ar fi Pădurarul Jack sau Vânătorul Mării Albe – închisi în stâlpi totemici, imprimati pe scoarta copacilor ori pe pietre sau încremeniti în mici statuete. Malul Mării Albe este monitorizat de Scafandri Albi, sau oameni ai Poporului Ienupărului. Grădinile sunt locuite de unicorni roz sau „pisici de avanpost” cu bundite rosii si măsti de bandit din piele neagră, ponei ultrarapizi cu aripi de aramă si valtrapuri băltate, bufnite întelepte cu tichii motate de motocei rosii sau personaje ca Mr. Wolverine, de profesie „electrosaman rural”, soferi ceresti si multe altele. Printre străjerii de Malevna Krykina, la fel de seriosi ca cei de la Palatul Buckingham, dar care par să chicotească pe înfundate, mai apar si spiritele pădurii sub forma unor vulpi, iepuri, bursuci, pisici sălbatice. „Sunt niste vulpi foarte bine educate, care mănâncă doar prunele căzute sau merele, dar uneori îsi mai dau si ele în stambă si-mi rod gumarii. Sunt prietene cu pisicile mele si se uită împreună la serialele cu galite care rulează pe ecranele poietii, dar, după cum am spus, sunt niste vulpi foarte manierate”, ne-a explicat Arseniy.
„Nu-mi plac orasele, mai ales cele mari. Prefer oricând sălbăticia. Chiar si atunci când locuiam la Moscova făceam tot posibilul să-mi petrec cât mai mult timp în păduri, pe munte sau la mare. Asa că m-am mutat la tară”, a mărturisit Arseniy. „În prima jumătate a zilei mă plimb cu motocicleta. Alteori iau barca si mă duc la pescuit, iar dacă vremea este proastă stau acasă si cânt la chitară. Seara îmi vizitez prietenii si stăm la povesti la un pahar cu vin. Câteodată facem un foc si cântăm”, explică Arseniy cum îsi petrece o zi obisnuită. Zilele cu inspiratie sunt cu totul altfel. Când pictează sau sculptează nu mai există nimic altceva în jurul lui. „Cea mai importantă lucrare a mea este aceea de pe sevalet. Mesajul meu către oameni se află în lucrările mele, în ceea ce pictez. Viitorul este ascuns, iar trecutul este uitat. Avem doar prezentul, care este un dar. Dacă mi-as putea descrie trăirile în cuvinte, as fi poet. Dar sunt pictor si cred că este un mod grozav de a mă exprima”. Arta lui Arseniy Lapin, zis Arselap, poate fi încadrată în stilul etnic sau naiv, însă are o exceptională organizare a spatiului, deloc naivă; modeste ca dimensiuni, dar poetice prin însăsi natura lor, picturile lui Arseniy degajă bunătate si o usoară ironie de care pare să se bucure atât privitorul, cât si autorul. Ca si lucrările sale nocturne, mai putin licite, dar pe deplin agreate, picturile si sculpturile sale aduc vechile basme în Rusia modernă.


Libertatea ca izolare asumată
Viata lui Arseniy pare o joacă perpetuă, o distractie creativă necontenită, care ar face invidios copilul de orice vârstă, dar, în realitate, include si multă muncă în studioul său de înregistrări, unde creează, mai nou, videoclipuri animate pentru propriile creatii muzicale. „Primul videoclip pe care l-am realizat a fost pentru Eleanor Rigby a Beatles-ilor. Mi-a iesit un film mai interesant decât aproape tot ce-am văzut pe MTV”, a apreciat Arseniy; a continuat cu animatia Dragonflight pe muzică Namgar si Severo-Zapad cu fundal sonor Aquarium. Consideră că Sfântul Sidor vorbindu-i unui peste este una dintre cele mai bune animatii pe care le-a făcut. „Folosesc tehnici simple si traditionale de animatie, dar rezultatele sunt neobisnuite fiindcă folosesc propriile mele picturi, care nu seamănă cu nimic din ceea ce fac alti artisti”, explică Arseniy ineditul creatiilor sale. L-am întrebat care ar trebui să fie principalele calităti ale unui artist. „Un creator poate fi harnic si atent. Va fi bine pentru el, dar nu este valabil pentru toată lumea; altul poate fi rapid si neglijent, dar să creeze imagini expresive si vii. Fiecare artist trebuie să-si găsească propria cale de exprimare si să-si dezvolte calitătile necesare pentru a se exterioriza cât mai corect”, crede Arseniy. Artistul cu suflet de copil este, la rândul său, un iubitor al copiilor. Visele de viitor, de altfel, le sunt dedicate: „Mi-ar plăcea foarte mult să ilustrez cărti pentru copii, cred că pictura mea este foarte potrivită acestui scop, dar nu am reusit să fac asta până acum”. Desi este un personaj extrem de expansiv si de volubil, Arseniy nu contează foarte mult pe oameni; „Îmi place filosofia budistă, potrivit căreia dacă nu ai asteptări nu poti fi dezamăgit”, a mărturisit el. Trebuie să recunosc, la rândul meu, că am folosit denumirea din secolele trecute a satului lui Arseniy, Malevna Krykina. Pentru că nu-i plac vizitatorii necunoscuti si nici turistii. Poate si pentru că acest Shangri-La rusesc are sansa de a exista doar păstrându-si o autenticitate nepoluată de turism sau poate artistul tocmai asta a căutat, un loc în care se poate exprima liber, fără a fi judecat, încadrat, estimat sau contabilizat. Probabil că fără această libertate Arseniy Lapin n-ar exista. Si dacă el n-ar exista, cu sigurantă n-ar mai fi nici lumea sa fantastică, din care ne trimite câteodată instantanee.

Legendă

„Dacă stati mai mult pe malul Mării Albe, puteti vedea Scafandrul Alb. Mai întâi, stânca de pe mal se crapă si apar capetele albe ale gărzilor sale de corp, care se târăsc afară. Dacă totul în jur este linistit, apare însusi Scafandrul Alb. Se uită fix la tine si după câteva secunde toate acestea se dizolvă în aer.”






Adina Scutelnicu    4/3/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian