Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Iubeşte dacă vrei să fii iubit

Iubirea e o fortă puternicǎ. Este cea mai pozitivă energie pe care o avem (îngăduiti-mi acest superlativ) si trebuie să o transmitem mai departe. Maica Tereza spunea să împrăstiem iubire oriunde mergem si să nu lăsăm pe nimeni să vină la noi fără să plece mai fericit decât era înainte. Cea mai mare nevoie afectivă a oamenilor este de a fi iubiti si acceptati. Aceasta face parte din profilul nostru psihologic. Iubirea aduce mai multă bucurie oamenilor decât orice posesiune materială si nevoia de iubire trebuie satisfăcută dacă vrem să fim sănătosi din punct de vedere emotional.

Una din cărtile memorabile pe care le-am citit este "The Five Love Languages” (1992) scrisă de Dr. Gary Chapman, consilier matrimonial. În carte e prezentată conceptia lui despre iubire, formată după 20 de ani de consiliere a cuplurilor care si-au împărtăsit intimitatea vietii lor. Dr. Chapman e de părere că există mai multe limbaje emotionale ale iubirii si modalităti prin care oamenii îsi exprimă iubirea si că trebuie să învătăm principalul limbaj al partenerilor pentru a o mentine.
Se pare că rareori partenerii au acelasi limbaj principal al iubirii. Noi ne exprimăm sentimentele dar se poate ca mesajul să nu fie receptat corect pentru că o facem într-un limbaj străin celuilalt. Care sunt cele cinci limbaje ale iubirii?

Cuvintele de încurajare – Iubirea se exprimă foarte puternic prin complimente si cuvinte de încurajare. În acelasi timp, acestea motivează mai eficient decât critica, pentru că atunci când suntem aprobati, suntem motivati să reactionăm pozitiv si să facem ceea ce ar dori partenerul. Cuvintele încurajatoare si blânde pot să-i dea cuiva forta de a realiza lucruri extraordinare pe care altfel nu are curajul sau încrederea de sine pentru a le face.

Timpul acordat – Faptul că doi oameni se află în aceeasi încăpere nu înseamnă neapărat că sunt “împreună”. Atentia pe care o acordati persoanei iubite e o modalitate foarte puternică de a comunica iubirea. Păstrati contactul vizual când vi se vorbeste, nu faceti altceva în acest timp, refuzati întreruperile (nu considerati telefonul care sună mai important decât conversatia cu partenerul).

Primirea de cadouri – Cadourile sunt un gest fundamental în iubire. Copiii au tendinta de mici să ofere daruri mămicilor, cum ar fi o inimioară de hârtie pe care scrie “Te iubesc, mami”, un colier făcut la scoală sau o floare culeasă în drum spre parc. Nu contează dacă ceea ce primiti a costat sau nu. Ceea ce contează este că cineva s-a gândit la dv. Iar darul pe care l-ati primit e o expresie a iubirii.

Serviciile făcute – Prin “servicii” se înteleg lucrurile pe care ati dori că partenerul să le facă pentru dv., cum ar fi gătitul cinei sau curătenia, dusul gunoiului sau tunsul ierbii, luarea hainelor de la curătătorie sau a unei cărti de la bibliotecă etc. Din păcate, există stereotipuri în legătură cu ceea ce ar trebui să facă o femeie si ceea ce e mai potrivit pentru un bărbat. Nu mai există un rol bine determinat al bărbatului si al femeii în societatea actuală pentru că au avut loc schimbări pe plan social. Cele mai multe femei lucrează, ca si sotii lor, iar treburile gospodăresti trebuie împărtite.

Mângâierile fizice – Contactul fizic este un mod eficient de exprimare a iubirii. Tinutul de mâna, îmbrătisările, sărutul par la început cea mai importantă modalitate de a le comunica partenerilor că sunt iubiti. Mângâierile pot uneori să presupună doar o clipă, ca atunci când atingeti pe cineva usor pe spate când îi turnati o cească de cafea. Dr Chapman spune că dacă principalul limbaj al iubirii partenerului dv. este atingerea fizică, nimic nu este mai important decât să-l strângi în brate atunci când plânge.

Care este principalul dv. limbaj de iubire? Ce vă face să vă simtiti iubiti? Ce vă face să simtiti un vid afectiv? Învătati care este principalul limbaj al iubirii pentru partenerii dv si hotărâti să-l discutati indiferent dacă vă este sau nu usor, indiferent dacă sunteti într-o relatie de o luna sau de 25 de ani. Teoria Dr. Chapman se poate extinde si la relatiile cu copiii dv. sau cu colegii de serviciu pentru că iubirea si buna întelegere armonizează totul între noi. Dacă suntem plini de iubire pentru universul care ne înconjoară, această iubire va reveni la noi.

Oamenii care au găsit sursa iubirii în ei însisi nu mai simt o nevoie atât de mare de a fi iubiti. Ei au pur si simplu prea multă iubire, pe care o împrăstie în jur, fără dorinta de a primi ceva în schimb. Cu toate acestea, sunt foarte iubiti. Cred că acesta e răspunsul. Priviti cu atentie în jur, asemenea persoane există printre noi.

Toronto / Martie 2015





Dănuta Gherman    3/8/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian