Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvântul bine temperat ; Tainele balcoanelor

Balcoanele! În câte ipostaze ni se prezintă si cât de rar ne gândim la prezenta lor permanentă în viata noastră! Prelungiri în exterior ale clădirilor, ele sunt locuri în care oamenii pot fi recunoscuti, conform statutului social, în toate ipostazele. Balcoanele regale sunt cele mai nobile si, ceva mai jos în rang, sunt balcoanele politice. Iesitul pe un balcon regal sau politic sunt traditii care capătă, în anumite tări, semnificatii deosebite. Balconul regal al Palatului Buchingam declansează anumite amintiri, cel al sediului Comitetului Central al PCR, de unde Ceausescu si-a tinut ultima cuvântare, cu totul altele.

O semnificatie în sens opus, as spune, o au balcoanele sălilor de spectacol, care nu mai sunt prelungiri exterioare, ci interioare ale unei săli de teatru sau operă. Cei care au bilete cu loc "la balcon" sunt considerati, din punct de vedere social, ca apartinând unei clase inferioare celor care au bilete cu loc "la parter"! Aici balconul, spre deosebire de celelalte, coboară rangul social, nu îl ridică!

Dar câte alte balcoane mai există! Balcoane amoroase, gospodăresti, balcoane de hotel la mare sau la munte, balcoane de privit peisaje, balcoane pentru flori sau verdetzuri, balcoane de uscat rufe vara, balcoane pentru visinată si murături toamna, balcoanele frigider iarna, balcoanele pentru cătei, balcoane pentru copii mici sau mari, balcoane -izvor de tragedii- si câte altele!

Balcoanele amoroase au, ca si cele regale, rolul de a "ridica în rang" persoana iubita. Cei care făceau serenade sub balcoane aspirau la cucerirea inimii celei plasate "sus", pe balcon. Si câte povesti celebre cu asemenea balcoane s-au scris!

În schimb, balcoanele obisnuite, gospodăresti ale blocurilor de locuit, cele pe care se desfăsoară activitatea cotidiană a locatarilor, mi se par, datorită practicalitǎtii lor, un fel de "buzunare" aplicate pe fatada clădirilor. Sunt utilizate, în functie de anotimp, ca o extinere a vietii din interior. Din felul în care e mobilat un balcon, se poate deduce cu destulă exactitate modul de viată al celui care-l locuieste. În blocul meu, balcoanele au panouri transparente spre exterior si pot vedea de la etajul 16 tot ce tin pe balcon vecinii. De Crăciun unii îsi împodobesc balcoanele cu brăduti si lumini exterioare, iar vara cu flori.

Balcoanele noastre sunt uriase, ele întinzându-se pe toată lungimea apartamentelor. La o adică, pe balcon mi-ar încăpea chiar si un cort de dormit! Iar blocul, având formă de Y, oferă o bună vizibilitate a balcoanelor vecine, pe care sunt biciclete, BBQ-uri, frigidere, balansoare, custi de cătei si multe altele. Unii locatari, vara, îsi plantează verdeturi ca mărar, basilc, pătrunjel, iar altii îsi plasează chiar mobilă de vară -masă, scaune, sezlonguri, umbrele de soare- si îsi duc viata afară. Există în Canada expresia destul de des folosită "I take a balcony vacation" ca răspuns la întrebarea "ce faceti în concediu anul ăsta?"

Mi-a plăcut întotdeauna să urmăresc rutina vecinilor si am văzut tot felul de activităti interesante pe balcoane; un singur lucru însă n-am văzut niciodată în Canada: asternut pus la aerisit. Nici la geam, nici pe balcon. Nu-i vorba că geamurile nici n-ar permite acest lucru, sunt construite altfel decât în Europa si au si o sită protectoare împotriva mustelor. Pur si simplu obiceiul de aerisire a asternutului nu există.

În schimb, pe balustradele balcoanele hotelelor din localitătile de vacantă, la ocean, flutură nestânjenite prosoapele de plajă ale turistilor. As spune că balcoanele hotelurilor de vacantă la mare sau la munte, ca si în cazul celor din sălile de spectacol, sunt un fel de "oglindă socială": camerele cu balcoanele spre plajă sau spre peisajul montan sunt considerabil mai scumpe decât cele cu balcoanele spre stradă; e evident că cei care le locuiesc au posibilităti materiale adecvate.

Din păcate, balcoanele sunt uneori legate de povesti foarte triste, fie că e vorba de căderea accidentală a unui copil mic, nesupravegheat, prin fantele prea largi ale unor balustrade construite gresit, fie că e vorba de acte voite ale unor tineri deprimati, care se aruncă de la balcoane situate la etaje superioare si al căror gest -irecuperabil- rămâne o traumă pe viată a părintilor respectivi. Din fericire, însă, aceste tragedii sunt rare si nu umbresc dragostea omului pentru balcon, de orice naturǎ ar fi el.

Închei acest "serios" eseu despre balcoane pe o nota umoristicǎ: termenul "balcoane" se mai foloseste, în "jargon", la denumirea pieptului ceva mai somptuos al "genului frumos". O Julietǎ modernǎ, cu implanturi de silicon, ar putea eventual beneficia de ultilizarea ambelor feluri de balcoane: si de cel clasic, al serenadei amoroase, dar si de cel "cosmetic", foarte la modǎ acuma!


Toronto ON











Veronica Pavel Lerner     2/14/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian