Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Bun venit in Canada, tara de adoptie a multor români.

Ghid , subiectiv, pentru noul emigrant în Canada.

Viață emigrantului, nu este deloc usoară. Are frumusețile, plăcerile si amarurile ei.
Frumusețile si plăcerile, au un ascendent rapid si înalt, dar de scurtă durată.
Coborârea începe dureros de repede si dacă nu te protejezi, poți intră sub linia începutului, de unde iesirea, de cele mai mult ori NU mai este posibilă si urmează dezastrul.
Viteză de coborâre, este în mână ta (si a destinului). TU o reglezi!
Cine în afară de ține îți este cel mai bun prieten? Cine se poate ocupă de afacerile si problemele tale, mai sincer, decât tu?
Tu stii când îți este frig sau cald. Când îți este foame sau sete. Când îți convine ceva sau nu. Când te doare rău sau mai puțin. Când îți este dor, sau te-ai săturat de toate!

Cele afirmate până acum nu sunt o sperietoare, ci o trezire la realitate, din clipele fericite ale începutului. Marea majoritate a emigranților, au gustat câte un pic din toate.
Doresc că prin cele ce urmează, să pun în mâna noului venit, câteva sfaturi, deosebit de valoroase, pe care nu le găsiți usor si pe care mulți dintre noi le-am descoperit, târziu, pe propria piele.

Trecând peste pregătirea valizelor, drumul la aeroport, despărțirea de cei dragi, îmbarcarea, zborul, regăsirea bagajelor sau nu, iată-te ajuns la destinație. Am vrut să-ți spun o glumă la început dar din qvasi motive nu am făcut-o. Iat -o, toate avioanele vin la sol” Ha Ha!

Emigrantule, consideră-te fericit. Noua ta viață, începe. Păstrează cu grijă si foloseste în toate cazurile, chiar si în exces, cei sapte ani de acasa”.
Uită totul si învață totul. Aici ai nevoie de tot ce-ai învățat vreodată !

Respectă ce au ei. Dacă vrei ca A« drumul A» tău la nouă destinație să fie lin, fără sicane, deschide bine ochii si învață tot ce au ei, că legislație si obiceiuri.
Învață urgent si cât mai bine, limbă vorbită si scrisă. Asta are un efect deosebit, la găsirea unei slujbe. Este începutul începuturilor.
Tu ai venit aici nu că să modifici obiceiurile si legislația si nici să le impui pe ale tale. Tu ai venit să trăiesti bine si fericit lângă cei ce te-au primit.
Învață si respectă. Astfel vei fii bine venit, cât vei stă aici.

Nu fii speriat că nu cunosti bine limba. Vorbeste fără sfială, asa cum o stii. Puțini dintre cei întâlniți, o stiu perfect. Majoritatea sunt sau au fost ca tine. Emigranți! Esti printre emigranți !
Mai mult de atât ! Vor aprecia efortuile depuse pentru învățarea limbii!
Telefonul (de preferat mobil), internetul, rezidenta si asigurarea medicală, sunt cele mai urgente.
Masină. Nu te avântă. Asteaptă. Foloseste cu încredere, transportul în comun, metrou si autobuz. Sunt cele mai sigure si mai puțin costisitoare.

Telefonează, cât mai des posibil, familiei si prietenilor. Este o usurare pentru ambele părți.
Fereste-te de « prieteni ». Alege-i cu grijă si răbdare. Pentru a nu-i supăra nu te lăuda cu realizările si succesele tale.

Atenție, esti o pradă usoară, pentru tot felul de excroci de toate naționalitățile. Existența lor este răspândită în toată lumea.

Nu te pune cu prostul. Te coboară la nivelul lui si te face. Are multă experiență, pe care tu nu o vei avea nici odată.
Nu te opri la chilipiluri, nici nu discuta cu cel ce le oferă. De regulă sunt furate si hoțul fiind urmărit ți-i le pune în mână si când apare poliția el dispare.
Un caz autentic la areoport (vamă), după ce te-a studiat un pic si ți-a adresat câteva vorbe bine mestesugite, cel urmărit sau în neregulă, ca din întâmplare te roagă să-i ți un minut un mic pachet. Odată dispărut, în față poliției esti tu cel prins cu corpul delict în mână. Nu-ți imagina că te va crede cineva. Poliția atât asteaptă. Din arest este foarte greu să iesi. Prin grijă celor ce te-au băgat si care te pot uita, poți stă acolo mult si rău!

Respectă, neamul si țara ta, fără să faci din asta vreun " spectacol” Toți au un neam si o țara.
Biserică si credința, respectă-le, nu le vorbi altora cât de perfecte sunt ale tale.
Iconița adusă de acasă, fixez-o pe un perete si prefă-te că nu auzi dacă cineva întreabă.
Respectă religiile tuturor. În acest mod, toți te vor respecta.
Alege-ți Biserica si Preotul, după gustul tău. Fii fidel celor alese. Bunul Dumnezeu te vede si te apăra de cele rele atâta timp cât esti aproape de EL.

Banca si afacerile. Nu trisa, mai devreme sau mai târziu, vei fi descoperit.
Odată prins trisând, nu vei mai fii considerat un partener toată viață ta, oriunde te-ai află. Cum? Simplu! O simplă apăsare pe o tastă a computerului si istoria ta de credit va scoate la iveală, trecutul tău.

Drogurile. Le găsesti la tot pasul, ca frunzele căzute toamnă târziu. NU transporta, păstra, vinde si consuma, indiferent de curiozitate, gust, putință si amenințare. Nu purta discuții despre acestea. Fi desinteresat. Dacă nu vei respecta aceasta, va fi răul cel mai mare pe care-l poti face, atât tie cât si familiei tale!

BANII. Mai multi sau mai putini. Scad cu cea mai mare viteză. (circulă prudent ha ha.) Caută rapid un A« job A», nu contează functia ci cât primesti. Lucrează de probă ori unde găsesti.
Nu lăsa bugetul să scadă. Ideal mentine-l sau fă-l să crească. Deschide bine ochii si urechile. Descoperă, analizează si actionează, ferm si fără grabă!
Orice problemă are cel putin trei rezolvări.

Contracte scrise si întelegeri, NU semna. De cele mai multe ori sunt în defavoarea ta!
Citeste cu atenție, tot ce este scris cu litere minuscule, de regulă în josul paginii ci nu cele mari si fosforescente sau frumos colorate. Consultă un prieten.
Cercetează mai multe locuri cu acelasi profil sau asemănător. Actionează numai după ce esti sigur de afacere. Preturile nu sunt la fel în toate magazinele, pentru acelasi produs.

911-Memoreaza acest număr de telefon, gratuit si fără prefix.
Este suficient numai să-l formezi si chiar dacă nu ai avut timp sa comunici ceva, la locul de unde ai făcut apelul, va sosi POLITIA
Foloseste cu incredere aceast număr. Aici vei găsi sprijin sigur pentru interventia urgentă a: politiei, pompierilor si ambulantei. Nu te sfii. Totul este gratuit (dacă apelul este adevărat) si vei primi cele mai calificate ajutoare in cel mai scurt timp posibil. Dacă nu stii in ce caz poti apela, incearcă, sună la acest număr si cineva te va lămuri imediat.

La dispozitia TA iti stau “Ziarele in limba română”, Comitetele de protectie si indrumare a noilor veniti, Asociatiile si comunitătile românesti, Bisericile si chiar simpli conationali. Consultă-i!
Problemele nu s-au terminat. Tu le rezolvi una cate una, iar ele vin cu carul.

Bun venit in Canada, tara de adoptie a multor români, intre care apreciati specialisti si oameni de cultură !


Montreal / Quebec




Constantin Dusescu    1/27/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian