Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


2014 în Atentia Presei ; Anul Calului a galopat furios peste Canada

Anul 2014, numit si “al calului” după calcule astrologice chineze, nu pare să propună un record de presă optimist.
Desigur, după cum ne-a obisnuit media, o veste bună nu devine niciodată o stire mare, prin urmare cele bune nu intră în “topul celor zece”.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat recent de CBC, cele mai intens mediatizate evenimente ale anului în presa Canadiană au fost două incidente armate majore: tragicul atac de inspiraţie teroristă de la Monumentul Eroilor din Ottawa si cel împotriva ofiţerilor RCMP din Moncton.

La concurenţă strânsă se află scandalul generat de acuzaţiile de hărţuire sexuală la adresa lui Jian Ghomeshi, fosta vedetă CBC si realizatorul programului “Q”. Aceste evenimente de presă deţin si recordul celor mai des semnalate în presa internaţională.

Un alt scandal, cel propus de fostul primar al orasului Toronto, Rob Ford, ca urmare a numeroaselor beţii urmate, sau după caz precedate, de abuz de droguri si uz de înjurături, deţine recordul celei mai mediatizate stiri în Ontario si America de Nord.

Până si evenimentul care a generat presă pozitivă este cauzat de un fapt tragic: decesul neasteptat al fostului ministru federal de finanţe, Jim Flaherty, la doar câteva sǎptǎmâni după retragerea din politică.

Bilanţul celorlate stiri din “topul zece” nu este mai puţin sinistru: injunghierea celor cinci studeti din Calgary de către un coleg tulburat mintal, omorârea bebelusilor din Winnipeg si dosirea lor într-un depozit, uciderea absurdă a unui băieţel de cinci ani care se afla la ei peste noapte si, chiar în ultima zi a anului, o altă crimă urmată de sinucidere, care a costat viaţa a nu mai puţin de opt personae din aceeasi familie. Un bilanţ de an care nu lasă cititorul indiferent.

Evenimentul de la Ottawa este primul pe lista negativă datorită impactului pe care continuă să-l aibă. Dacă incidentul oarecum asemǎnǎtor din Moncton este rezultatul unei răfuieli personale a unui individ, Justin Bouruque, cu forţe RCMP, cel de-al doilea caz însă este mult mai complex.
Fără ample preparative, un terorist înarmat, Michael Zehaf-Bibeau, a reusit să ajungă până la paza monumentului simbol, ucigând cu sânge rece pe tânărul caporal rezervist, Nathan Cirillo, aflat în serviciu.
Goana după noi victime ar fi continuat, desigur, dacă individul nu ar fi fost în cele din urmă împuscat chiar în clădirea parlamentului federal. Unii jurnalisti au numit incidentul din Ottawa drept “sfârsitul inocenţei canadiene” (n.r. Jeff Semple, CBS News, corespendent la Londra), stiut fiind spiritul pacifisto-împăciuitor al acestei naţii. Profitând tocmai de acest spirit, liderul federal al Noilor Democraţi, Tom Mulcair, a ţinut ditirambice discursuri în forul legislativ despre natura atacului din Ottawa.
El a refuzat să numeascǎ incidentul drept “terorist” si îl considerǎ mai degrabă un act izolat al unui rătăcit mintal. Indiferent de abordările ideologice, atacul de la Ottawa este, după cea mai clasică definiţie, unul de tip terorist; mai mult, conţine simbolistica unuia de natură islamică. “Sfârsitul inocenţei” canadiene reprezintă tocmai constiinţa faptului că nu suntem feriţi, că putem în orice moment să fim ţinta unor atacuri organizate, diabolice. Încercarea unuor politicieni de a minimaliza gravitatea acestui incident este în egală măsură iresponsabilă si periculoasă.

Canada anului 2014 este mai vulnerabilă în context internaţional si intern decât cea de acum două decenii. Nu este neapărată nevoie de o revista a presei care să ilustreze această realitate. Câtă vreme Canada este în tabăra celor care propun si apară valori democratice universale, ea devine inamicul declarat al celor care i se opun. Usor de identificat acestia după o simplă vizionare a unui jurnal de stiri pe oricare canal mediatic nord-american.








Luiza Mureseanu    1/13/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian