Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Firimituri de la masa sărbătorilor…

Mama îi spunea fiicei la telefon că a cumpărat o jumătate de porc, că a făcut tobă, cârnati, caltabosi, sarmale, piftie, că a făcut cozonaci, plăcinte etc.etc. La acestea se adaugau vinul , tuica, sampania etc. Si termină cu “ Vom avea un Crăciun fericit”.

“Fericirea” Crăciunului începe chiar în timpul postului cu tăierea si pomana porcilor, cu show-uri tv în care se aud colinde folk, etno, hip-hop, bluse, manelate etc. Trupe de craciunite cu … pardonul aproape gol dansează ca niste majorete. Urmează petrecerile din Ajun , de Crăciun, petreceri super, bestiale, mortale, chiar cu adrenalină etc. conform noii scale de evaluare. Cu această ocazie, crestini îsi fac urări în care predomină fericirea, norocul, sănătatea, pe alocuri lumina si pacea … Doamne-ajută!. Urarea comercială “ Crăciun fericit” si felicitările produse pe bandă, sunt pe val. Toată lumea se …” crăciuneste”! Limba română e trendy!

După Crăciun, urmează un usor relanti, timp în care se fac pregătiri furibunde pentru revelion. Scenariul petrecerilor se repetă, cu deosebirea că apar sampania, petardele, focurile de artificii, pe alocuri carnavalurile etc. Se repetă urările de Crăciun la care apare si cea de “ un an mai bun”. Înseamnă că cel care s-a încheiat n-a fost rău, a fost bun. Atunci, e de neînteles cu câtă furie se “ trage “ în el , ca într-un leu bătrân, într-un vacarm asurzitor. Dacă fratele mai mic îsi va răzbuna fratele mai mare? Doamne fereste!

E o minune că de la asemenea mese bogate de “sărbători de iarnă” mai cad si firimituri care amintesc de Nasterea Domnului, care multumesc lui Dumnezeu pentru binefacerile din anul ce-a trecut, care cer lui Dumnezeu să binecuvânteze cununa anului ce vine. Si în “ cosul“ meu electronic au ajuns câteva din aceste firimituri. Le distribui pentru a fi gustate:

1)
MREAJA

Vezi, raiul e o casă din Muscel,
Tot prin livezi de stele sui la el.

O casă albă cu ferestre mici,
În care îngerii sunt rândunici

Si sufletele stau în cuibul lor,
Că pui golasi sub strasină de nor.

Din când în când o rândunica-i ia
Să-nvete zborul cerului cu ea,


Si Maica Domnului stă în pridvor,
Se bucură de cel mai simplu zbor.

Stă în pridvor, lucrează un năvod
Cu care o să mântuie norod,


Iar Dumnezeu, si Duhul Sfânt, si Fiul ei,
În casă stau la masă câte trei.


Vorbesc de muncile de pe pământ,
Ca gospodari chivernisiti ce sunt.
………………………………..
(Ion Pillat – Povestea Maicii Domnului)


3) Să privim înapoi cu iertare, înainte cu nădejde, în jos cu întelegere, si în sus cu recunostintă. Anul Nou să aducă sănătate, bucurii si împliniri. LA MULTI ANI! ( urare 2015 din România)

4) La început de an se cuvine a se dori în reciprocitate acel nelipsit "la multi ani "...atât de laic si cantitativ...!!! Îndrăznesc să adaug o nuantă (tot un pic laică) La multi ani cu sănătate...dar cu mare grije să nu mai repetăm GRESELILE..!!! Visez o societate,,,mistică...!!! o societate în care împreună cu copiii vom rosti rugăciunea: "DOAMNE AJUTĂ-MĂ SĂ FIU DE FOLOS CELOR DIN JUR" Copiii vor trăi astfel într-o lume sănătoasă, ca într-un corp în care fiecare celulă este la locul ei si în totală smerenie trăieste în bucuria de a fi de folos celor din jur. Iată o solidaritate si un adevărat spirit civic...!!!

Deci cu mic cu mare să învătăm lectia vie a CREATORULUI privind cu luareaminte cum am fost zămisliti Să ne rugăm cu mic cu mare lui Dumnezeu, chiar si mai ales cei care ne "conduc".

Anul 2015 să ne aducă această dorintă de sănătate trupească si civică în asa fel încât chiar si celulele cele mai îndepărtate dar cu viată si ADN nestricat să-si re-gaseasca coeziunea si bucuria unui corp-neam demn de strămosii nostri daco-romani LA MULTI ANI ÎNTR-O ROMÂNIE SĂNĂTOASĂ ( urare 2015 din Canada)

5) Cel ce esti unit cu Tatăl si cu Duhul Sfânt, Cuvinte cel fără de început si Fiule, Făcătorule si Împreună - Ziditorule al tuturor celor văzute si nevăzute, binecuvântează cununa anului, păzind în pace multimile dreptcredinciosilor, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu si ale tuturor sfintilor Tăi. (...) A toată făptura Ziditorule, Cel ce timpurile si anii ai pus întru puterea Ta, binecuvântează cununa anului bunătătii Tale, Doamne, păzind în pace poporul si tara aceasta, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu si ne mântuieste pe noi. ( Din slujba de Te Deum de la miezul noptii, la trecerea dintre ani sau de a doua zi, de praznicul Tăierii împrejur a Domnului si cel al Sf.Ier.Vasile cel Mare).

Asemenea firimituri a căutat si a adunat si Iisus Hristos dar, oare, a reusit să umple dousprezece cosuri pe tot globul?

A consemnat pt Observatorul : Nicusor Gliga
Bucuresti: 3 ianuarie 2015
Sf. Prooroc Maleahi; Sf. Mucenic Gordie







Nicusor Gliga    1/3/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian