Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


"Singura bucurie în lume este sa reîncepi”,

Acestea sunt cuvintele lui Cesare Pavese si îmi vin în minte acum la inceputul unui nou an l.

Trĺim reînceperea noului an care, pentru cei din generatia mea, a venit mai repede decât cel de anul trecut care, la rândul lui, venise mai repede decât cel din anul precedent si asa mai departe.
Ca fiecare început totusi si acesta este, trebuie sĺ o recunoastem, inseparabil legat de nostalgia inevitabilului trecut, fĺrĺ de care reînceputul nu s-ar fi putut naste.
Urmĺrim an de an limbile orologiului misterios al trecerii timpului, privindu-l întâi cu ochii nostri de copil, apoi de adulti si mai târziu cu ochii celor ajunsi la vârsta la care întelepciunile vietii devin seva trĺirii de zi cu zi.

Copiii sunt primii care încearcĺ sĺ rezolve misterele timpului. Pentru ei anii sunt interminabili si certitudinea fiecĺrui copil este cĺ timpul trece pentru fiecare om în mod diferit. Mi-aduc aminte cĺ atunci când eram micĺ mĺ întrebam cum se face cĺ, desi între vara trecutĺ si cea actualĺ a trecut multĺ vreme, pe care o aproximam la cam o sutĺ de ani, acuma îi vĺd pe aceiasi bĺieti din vecini cĺ joacĺ fotbal pe stradĺ. Cum de n-au murit? Asa credeam eu cĺ ar fi fost normal dupĺ o sutĺ de ani! De unde concluzia cĺ pentru ei timpul trecea diferit decât pentru mine.

Adultii, pe care ocupatiile zilnice îi priveazĺ de binefacerea privirii orologiu al cĺrui mecanism misterios numai Dumnezeu îl cunoaste, sunt aproape absenti la trecerea timpului.. Un proverb irlandez spune “Când Dumnezeu a creat timpul, a creat…enorm”, iar altul, sanscrit, sunĺ cam asa: “Oamenii spun despre Timp cĺ trece, Timpul spune despre Oamenii cĺ trec”.
Câti dintre noi nu si-au spus: “Numai vĺzând cât de mari ni s-au fĺcut copiii realizĺm timpul care a trecut pe lângĺ noi fĺrĺ sĺ-l fi simtit”.

Poate cĺ, din când în când, dacĺ adultii s-ar opri din viteza cu care încearcĺ sĺ cucereascĺ bunuri materiale, amintindu-si vorbele lui Platon: “Timpul nu este altceva decât imaginea mobilĺ a eternitĺtii imobile”, poate cĺ am trĺi cu totii într-o lume mai bunĺ.
Cuceririle tehnologice ale comunicatiei prin Internet din ultimele decenii au modificat si ele perceptia despre timp.

Ceea ce pe vremuri era considerat un timp rezonabil, o sĺptĺmânĺ, de exemplu, cât dura cĺlĺtoria unei scrisori prin avion din Canada în Europa, astĺzi intervalul pare inacceptabil în comparatie cu cele câteva secunde în care poate ajunge o scrisoare prin Internet.
În cele din urmĺ, la vârsta întelepciunii, omul nu mai e grĺbit. El este cel care stĺ pe loc si timpul este cel care se învârteste în jurul sĺu, cu viteze diferite în functie de împrejurĺri. Nu de mult am vazut un film francez din care am retinut replica unui bĺtrân care stĺtea singur acasĺ: “Anii trec repede, numai zilele sunt interminabile!”

Asa cum spune Jean Henri Fabre, “totul se sfârseste pentru ca totul sĺ reînceapĺ, totul moare pentru ca totul sĺ trĺiascĺ”, idee pe care o gĺsim si la cel a cĺrui venire pe lume o sĺrbĺtorim în fiecare început de an, la marele Eminescu:

“Din sînul vecinicului ieri
Trĺieste azi ce moare
Un soare de s-ar stinge-n cer
S-aprinde iarĺsi soare.”
(Luceafĺrul)



Nota Observator ;
Azi e ziua ta Veronica.
Un nou inceput in sanatate si liniste iti dorim !
La multi ani !







Veronica Lerner Pavel     1/3/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian