Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Milton Snavely Hershey (1857 – 1945)

Despre “Hershey’s Kissies”

Milton Snavely Hershey a fost ciocolatier, filantropist si fondator al companiei de fabricare a ciocolatei si bonboanelor Hershey si al orasului unde se găseste compania din Hershey, Pennsylvania.
A fost onorat de Posta Statelor Unite ale Americii la 13 septembrie 1995, prin aparitia unui timbru de 32˘ în colectia Great Americans series (1980–2000)

Copilărie
Milton Hershey s-a născut in 1857, mama lui fiind Veronica "Fanny" Snavely iar tatăl Henry Hershey. Părintii săi erau membrii ai comunitătii menonite din Pennsylvania. Străbunii săi de origine elvetiană si germană s-au stabilit în Pennsylvania la inceputul anului 1700. Încă din copilărie începe să vorbească limba olandeză din Pennsylvania . Ca tănăr în Pennsylvania rurală avea o gramadă de treburi de făcut. Ca si alti tineri din acea perioadă Milton trebuia să ajute la treburile din ferma familiei de aceea a învătat de mic copil valoarea muncii si a perseverentei. Henry Hershey, tatăl său, nu stătea prea mult într-un loc, lăsăndu-si sotia si copilul singuri pentru perioade lungi de timp. Din aceasta cauză, Hershey nu avea decăt 4 clase primare.

În 1876, Milton Hershey se mută în Philadelphia pentru a începe primul atelier de fabricare a ciocolatei, folosind ceea ce a invătat de la un alt ucenic în tineretea sa. Sustinut financiar de familia mamei sale, afacerea a rezistat numai 6 ani dănd faliment în anul 1882. Milton călătoreste la Denver, New Orleans si în Chicago căutănd oportunităti si se stabileste în orasul New York City începănd a doua fabrică de ciocolată după ce este ucenic la Huyler's în 1883. Initial afacerea are succes dar si aceasta este îchisă după 3 ani în anul 1886.

Lancaster Caramel Company
Întorcăndu-se în Lancaster în 1887, Hershey porneste compania Lancaster Caramel Company, care este foarte înfloritoare. Folosind o retetă de caramel aflată în timpul călătoriilor sale, compania sa ajunge foarte vestită. Aceasta companie îi va duce renumele de fabricant de bomboane .

Compania Hershey Chocolate

Folosind fondurile de la vănzarea companiei Lancaster Caramel în 1900, Hershey cumpăra un teren de fermă la 30 mile nord-vest de orasul Lancaster, lăngă locul său de nastere, Derry Church. Aici putea obtine o cantitate mare de lapte proaspăt pentru a perfectiona si a produce ciocolată cu lapte. Excitat de potentialul pe care îl aducea ciocolata cu lapte, care era pe atunci un produs de lux, Hershey era hotarat să obtina o retetă a ciocolatei cu lapte, pe care să o vănda publicului american. Prin metoda de încercare si eroare el îsi crează propria formula de ciocolată cu lapte. Prima bara de ciocolată “Hershey bar” a fost realizata în 1900. Hershey's Kisses ( pupicii Hershey) au apărut în 1907, ciocolata Hershey cu migdale a fost produsa în 1908.

La 2 martie 1903, începe constructia a ceea ce va deveni cea mai mare fabrică de ciocloată din lume. Fabrica este terminată in 1905 si era proiectat ca sa fabrice ciocolată folosind tehnologii de productie în masă de ultimă oră. Ciocolata Hershey a devenit rapid prima marcă natională.
Fabrica se afla în centrul fermelor de lapte si cu ajutorul lui Hershey aici încep să se construiască case, afaceri, biserici si infrastructura de transport în jurul fabricii. Deoarece terenul era înconjurat de ferme de lapte , el putea să foloseasca lapte proaspat pentru a produce ciocolată cu lapte de calitate în productie de masă. Hershey continuă să experimenteze si să perfectioneze procesul de producere a ciocolatei cu lapte folosind tehnici pe care le-a invatat cănd a adaugat lapte pentru a obtine caramele în timpul căt a stat în Colorado.

Filantrop

La 25 mai 1898, Hershey se căsătoreste cu Catherine "Kitty" Sweeney. Deoarece nu puteau avea copii, ei se decid să îi ajute pe altii , înfiintănd Hershey Industrial School (Scoala Hershey) cu un Trust în 1909. Catherine moare prematur în 1915 iar Hershey nu se mai recăsătoreste. În 1918, Hershey transferă majoritatea averii sale si controlul companiei la Milton Hershey School Trust pentru ca Scoala Industriala să beneficieze de fonduri. Trustul are majoritatea actiunilor de vot în companiei Hershey, ceea ce permite controlul asupra companiei. În 1951, scoala a fost redenumită Milton Hershey School. Trustul are control 100% la Societatea de Distractii: Hershey Entertainment and Resorts Company, care este proprietarul Hotelului Hershey si al parcului Hershey, printre altele. Milton Hershey era foarte măndru de scoală, de oras si de afacerea sa. Calitatea produsului său si faptul că angajatii săi se simteau bine erau lucruri de care tinea cont înaintea profitului.

El făcea parte dintr-un grup de antreprenori vizionari din America si din străinătate care credeau ca daca muncitorii aveau conditii bune de muncă atunci vor munci mai bine… Milton Hershey a conceput o comunitate care are grijă de muncitorii săi. Dezvoltarea acestei comunităti a fost o pasiune de-a lungul întregii sale vieti.

În 1935, Hershey înfiintează fundatia M.S. Hershey Foundation, o fundatie privată si de caritate care furniza oportunităti educative si culturale pentru locuitorii orasului Hershey. Fundatia are fonduri pentru următoarele trei entitati: Hershey Museum, Hershey Gardens, Hershey Theatre si Arhivele Hershey.

Centul Medical Penn State Milton S. Hershey Medical Center a fost infiintat cănd membrii directori ai trustului au ajuns în Dauphin County cu doctrina cy-prčs doctrine (cy prčs care în limba franceză înseamnă “ căt de aproape posibil "). Era un cadou al trustului “Milton Hershey School Trust” către populatia din Pennsylvania, donatia initială fiind de $50 milioane cu o singură restrictie—spitalul trebuia să fie construit în Hershey. Acest spital este un spital universitar în care personalul este educat in domeniul sanitar, la care bugetul anual a depăsit costul constructiei initiale.
Hershey ar fii putut fii pe vasul Titanic

În 1912, familia Hershey trebuia să călătorească pe vaporul de lux RMS Titanic. Ei si-au anulat călătoria în ultimul minut datorită unor afaceri neterminate, desi s-a speculat că a fost datorită sotiei sale care era bolnavă, Kitty Hershey. Kitty Hershey era deja bolnava de cătiva ani. Ei au luat alt vapor către New York City vaporul german de lux America. Muzeul Hershey avea ca exponat o copie a cecului pe care Milton Hershey l-a scris către linia de vapoare White Star Line ca deposit pentru o cameră de prima clasa peTitanic. Aceasta copie este acum în arhivele muzeului The Hershey Story museum, care a înlocuit primul muzeu Hershey în anul 2009.
Cel de-al doilea razboi mondial

Hershey Chocolate furniza batoane de ciocolată fortelor armate americane în timpul celui de-al 2-lea război mondial. Aceste tablete erau denumite Ration D Bars si Tropical Chocolate Bars. Batoanele Ration D erau special realizate pentru armata si anume trebuiau să aiba greutate de 28 sau 57 g; trebuiau să nu se topească la o temperatura mai mare de 40 de grade si trebuiau sa aiba un miros nu prea placut pentru ca trupele să nu devină dependente de ciocolată. După un an sau doi fortele armate erau impresionate de durabilitatea si succesul batonului Ration D si de aceea au negociat cu Milton să creeze al doilea tip de baton Tropical Chocolate Bar. Singura diferentă între ele era că Tropical Chocolate Bar avea un gust mai bun decat Ration D Bar si era tot asa de rezistentă la căldură ca si Ration D Bar. Ba mai mult Tropical Chocolate Bars era proiectată să nu se topească în clima tropicală. Între 1940 si 1945, peste 3 miliarde de Ration D Bars si Tropical Chocolate Bars au fost produse si distribuite la soldati din toată lumea. În 1939, fabrica Hershey putea să producă 100. 000 de batoane într-o zi. La sfărsitul războiului al 2-lea mondial, fabrica Hershey producea 24 milioane de ciocolată pe săptămănă. Pentru ajutorul dat in timpul razboiului, companiei Hershey Chocolate Company i s-au acordat 5 premii Army-Navy 'E' Production Awards dat fiind ca au depăsit asteptările în ceea ce priveste calitatea si cantitatea în productia de batoane tip Ration D si tip Tropical Chocolate. Fabrica Hershey a fabricat si piese pentru tancuri si alte masini n timpul războiului.


Milton S. Hershey a murit la 88 de ani in 1945, în Hershey Hospital, la un an după ce s-a retras din comitetul de conducere.
La scoala Hershey se găseste o statuie de bronz a lui Milton Hershey cu un copil orfan in bratele sale. Sub statuie este scris "Faptele sale sunt monumentul său..Viata sa este o inspiratie pentru noi toti."





rubrica de Dana Mateescu    1/2/2015


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian