Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Alegeri municipale 2014 : Tory câstigă cursa pentru Toronto

Tory a convis electoratul printr-un mesaj direct, pozitiv si puternic orientat spre o abordare realistă a problemei tranzitului în Toronto. Misiunea sa continuă să fie importantă pentru a aplica în practică programul electoral. Mai mult, el trebuie să câstige si inimile zdrobite ale celor din “natiunea Ford”.

Toronto are un nou primar - John Tory - fostul lider conservator, participant fără succes pentru acelasi scaun de putere si în campania din 2003. La acea vreme, Tory pierdea în fata lui David Miller. Rezultatul din 27 octombrie, alegerea lui Tory cu 40% din voturi, nu este extrem de surprinzătoare câtă vreme toate sondajele din ultimele luni îl cotau ca si câstigător. Există însă un element surpriză în aceste alegeri, care merită pe deplin mentionat. Acesta este suportul politic pe care Tory capitalizează acest câstig si care vine din ambele directii ale spectrului politic, atât conservator cât si liberal*(vezi n.r). Desi, traditional, alegerile municipale sunt neutre ideoogic, numai un naiv ar putea să vadă aceste alegeri că fiind lipsite de culoare politică.

Cu doar câteva luni înainte de alegeri, în martie 2014, Tory nu părea decis să mai candideze. Învins de câteva ori în alegeri, atât cele locale cât si provinciale, Tory nu avea motivatia personală să se angajeze din nou. O echipă formată oarecum ad-hoc din membri si suporteri politici veniti de la dreapta si stânga spectrului politic, au initiat si condus una dintre cele mai interesante campanii electorale municipale din istoria recentă a orasului, care l-a propulsat pe Tory în frunte. Rezultatul este cu atât mai spectaculos, cu cât, Tory a pornit această campanie în primăvară, că ultimul favorit între cei trei candidati principali. La acea vreme, Olivia Chow conducea detasat în sondaje, urmată de controversatul Rob Ford, susbsitutit chiar înainte de alegeri de fratele Doug Ford. Ar fi însă minimalist la nivelul analizei politice dacă cineva s-ar hazarda să cosidere câstigul lui Tory fiind unul relativ usor. El a avut de câstigat teren politic serios si aici este meritul echipei din campania sa. Liderii de campanie, au avut o misiune importantă: să transfore un candidat cu potential – care pierduse deja trei alegeri majore – într-un învingător. Ceea ce a unit acesti lideri elecorali a fost : nevoia de a schimba “conceptual Ford” de putere si propulsarea unui pimar care ar putea să unifice orasul sub aceeasi umbrelă. Alegerile au rezolvat doar prima parte a dezideratului. Mandatul lui Tory, care va începe oficial în decembrie, urmează să rezolve si cea de-a doua parte.

În fine, ar merita mentionate si alte câteva aspecte. Cum se explică prestatia slabă a Oliviei Chow? Este evident că fosta parlamentară nu a prospus un mesaj practic, de politici municipale solide. Nici măcar pe linia ei de campanie – programe sociale cu nemiluita – Chow nu a pregătit o singură strategie clară prin care ar putea genera mai multe programe sociale, mai multe locuinte sociale, sau mai multe programe pentru prescolari sustinute din bani publici. Apoi, este clar că domnia sa este lipsită de charisma politică necesară. Desi ea a încercat să exploateze cartea rasială, feministă, sau politică - după cum era nevoie, tacticile nu au putut convinge. Este de asemenea explicabil votul semnificativ primit de Doug Ford. Natiunea Ford există ca entitate electorală. Desi oarecum eterogenă social, această natiune este foarte omogenă în optiuni si nu este greu de imaginat că votul acordat lui Doug Ford este un de tip clan. Fratii Ford propun un mesaj apocaliptic de genul: votati cu noi sau vine potopul. Demonizarea inamicului, tactică veche, continuă să câstige inimile multora împreună cu mâncarea gratuită si banii aruncatii din mersul masinii de către fratii Ford.

Cert este că această campanie a propus mult spectacol polic, mult peste nivelul maxim de amuzament politic oferit, în general, canadienilor. Multă drama si enorm de mult populism, acuzatii si atacuri de toate genurile, huiduilei în sălile de dezbatere – sunt doar câteva aspecte notorii. Torontezii au vizionat un excelent spectacol de pâine si circ care nu este tipic autohton dar care ar putea deveni normă.


*) pentru o analiză extrem de atentă a suportului obtinut de Tory vezi articolul din National Post, la următoarea adresă web:
http://news.nationalpost.com//the-night-that-turned-the-tide-for-john-torys-fledgling-mayoral-campaign/





Luiza Mureseanu    11/6/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian