Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Vizita Ambasadorului român în Saskatchewan

Ambasadorul României în Canada, Maria Ligor, a vizitat provincia Saskatchewan în perioada 19-23 octombrie 2014, la invitația guvernului regional, a guvernului federal si a presedintelui Camerei Comunelor a Parlamentului canadian. Vizita a avut ca obiectiv principal promovarea oportunitătilor de cooperare economică între Saskatchewan si principalii săi parteneri economici si comerciali.

Misiunea economică, la care au participat mai multi ambasadori si membri ai corpului diplomatic, a inclus contacte cu principalele oficialităti ale provinciei: locotenent-guvernatorul Vaughn Solomon Schofield, premierul Brad Wall, presedintele Adunării Legislative Dan D'Autremont, miniștri si parlamentari regionali, precum și reprezentanți ai mediului academic si de afaceri.

Ambasadorii au fost invitati de onoare la deschiderea sesiunii de toamnă a legislativului provinciei si la discursul tronului.

Vizita a permis o mai bună cunoastere reciprocă, în contextul finalizării negocierilor UE-Canada privind Acordul global economic si commercial UE-Canada (CETA) si al importantei acordate securitătii energetice la nivel mondial. Pentru economia provinciei Saskatchewan, axată pe export, mai ales de resurse naturale, întărirea relațiilor cu state de pe toate continentele reprezintă o garantie a continuării dezvoltării sale economice.

În cadrul acestei vizite, ambasadorul României în Canada s-a întâlnit cu un grup români din Regina. Maria Ligor s-a bucurat de ospitalitatea a două parohii ortodoxe, Sf. Nicolae, cea mai veche biserică românească din America de Nord, construită în 1902, si Sf. Gheorghe, o ctitorie emblematică pentru capitala provinciei Saskatchewan, precum si de o primire călduroasă din partea grupului Miorita, cu o continuitate de decenii.

Întâlnirile cu preotii Lucian Constantin și Cosmin Sicoe, cu membrii celor două parohii, au prilejuit cunoasterea bogatei istorii a comunității românesti din Regina si Saskatchewan, precum si a intereselor actuale ale acesteia. Conservarea patrimoniului religios si a memoriei istorice a acestei comunităti reprezintă un obiectiv comun care va beneficia de un interes sporit în perioada care urmează.

Adresăm si pe această cale mulțumiri pentru căldura si prietenia arătate de membrii comunitătii românesti cu ocazia prezenței la Regina si reiterăm profundul nostru respect pentru generațiile succesive de români care, fiind parte integrantă si notabilă a societătii locale din Saskatchewan, au păstrat în același timp tradițiile si legătura cu România. Contribuția comunității românesti la dezvoltarea provinciei, de la începuturile acesteia si până în prezent, a fost subliniată si de toate oficialitătile canadiene ale provinciei.

Nota: Saskatchewan are o suprafată aproape dublă față de cea a României si o populatie de 1 122 588 persoane. Conform datelor recensământului , românii si descendentii românilor din Saskatchewan sunt în număr de 10 000 (alte estimări dublează și triplează acest număr). Produsul Interior Brut este de circa 58 miliarde dolari canadieni, aproximativ 70% provenind din exporturi. Provincia este bogată în resurse naturale (al doilea producător canadian de petrol, după Alberta; 25% din producția mondială de potasă - substantă folosită pentru fertilizarea suprafețelor agricole; rezerve importante de uraniu) și agricole (cereale - 10% din exporturile mondiale de grâu; linte; bovine etc.).

Parohia Sf. Nicolae, cea mai veche parohie românească din America de Nord, si-a construit prima biserică în 1902 si a beneficiat neîntrerupt de serviciu religios în limba română. Parohia-soră Sf. Gheorghe a aniversat în acest an 100 de ani de existentă și 54 de ani de la construirea actualei catedrale.






Silvana Bolocan    10/28/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian