Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O, Doamne! Ce fain o mai fo’ la Maramu!

Cine n-are prieteni, să-si facă rost! Cine are, să le trăiască! Eu as zice, cu gura plină, că am prieteni, că am multi si buni, dar si că… numărul lor creste – îmi spune …. cineva….
Să vorbesc acum despre prietenul Vasile Morar, despre marele poet român, Vasile Morar, ar însemna să-l decupez de la inimă si să-l ”vând”, ceea ce … nu se cade.
Ca si în alte dăti, am fost invitat de Vasile al lui Morar din Chelinta Ulmeniului de Maramures la o mare sărbătoare, Zilele orasului Ulmeni.

Drumul a fost frumos (la dus), vreme prietenească, chiar dacă la Iasi ninsoarea se rostogolea si văruia străzile. Cum nu-mi place să întârzii la întâlniri, asa s-a întâmplat si acum, când îl asteptam la Ulmeni în fata scolii, pe ”fratele” Vasile, cavaler de Morar al Chelintei străbune.
Nu am stat mult de vorbă, timpul, ucigasul pe care-l plătim, ne zorea si trebuia să mergem la gară să-l asteptăm pe prietenul de-acum (atunci nu-l cunosteam) pe justitiarul, dar si pe scriitorul Ioan Scorobete - membru al U.S.R.

Am mers împreună, apoi ne-am asezat lucrurile la locul găzduirii si cum palinca maramureseană nu asteaptă mult, am drumetit la d-nul Croata, un croat stabilit la Ulmeni la o… degustare.
Nu mult am zăbovit mult, trebuia să mergem iară la gară să-i prijonim pe prietenii, Grigore Grigore de la Târgoviste si pe Ioan Vintilă Fintis de la Ploiesti. Doi oameni minunati, eu nu-i cunosteam, dar acum pot să spun că suntem prieteni de-o viată.

De fapt, acestia, au dat mereu tonul voii bune. Seara, până noaptea târziu la umbăr de palincă mamamureseană am desfăsurat unul dintre cele mai frumoase ”Cionacluri”. Am recitat fiecare de-ale noastre dar si ”încrucisate” până când ”foartetârziul” a spus: Stop!
Dimineata se apropia amenintător. După micul dejun, am mers la cămin unde în marea-i sală pregătirile dădeau năvală în sărbătoarea culturală. Apare si prietenul George Terziu de la Satu Mare, dar nu cu… ”mâna goală”, ci cu ”localnicul” – domnul Radu Ulmeanu, si cu scriitorul Ioan Marian Chihorean.

Asadar, la Ulmeni, a fost mare sărbătoare.
Împreună cu edilul sef, Lucian Morar, toată lumea trăia la Înaltă Tensiune frumosul eveniment.
Tânăr, ambitios, primarul tărănist, aflat la cel de-al doilea mandat, Lucian Morar, nimeni altul decât fiul prietenului meu, a reusit să facă multe lucruri bune, utile, necesare pt. localitatea sa pe care ne-o prezintă cu imensă bucurie.
Ca să-i enumăr realizările, mi-ar lua mult timp, dar… as zguduii serios modestia neamului Morar. Acest copil nu stie să se laude, stie să muncească. As face pariu că bătrânetea îl va prinde tot primar.
Rar mi-a fost să aud de la cineva cuvinte asa de frumoase ca din gura acestui inimos tânăr primar. Mi-a spus că el nu conduce singur, mi-a prezentat viceprimarul, a enumerat toti consilierii si aportul fiecăruia în dezvoltarea localitătii.

Cam peste tot pe unde am fost, în tară si străinătate, la întâlniri culturale, mi-am făcut un obicei din a întreba ”gazdele” dacă sunt si personalităti…, dacă sunt din conducerea acelei comunităti prezente. Stiu un lucru, un lucru sacru: Cultura NEAMULUI ROMÂNESC ne-a adus pana aici! Cultura si biserica.
De-asta întreb, dar aici la Ulmeni, de fiecare dată, constat cu mare bucurie că primarul este nedezlipit de fenomenul cultural.
Au avut grijă oamenii acestei localităti maramuresene să introducă în programul acestei sărbători si un segment cultural, acela al lansărilor de carte.
Cu adevărat momente solemne. Pe lângă cei veniti mai de departe si … ”încondeiati” mai sus, au mai prezentat cu cărtile ”la control” si oameni … mai de-ai zonei. (Doamne, n-as vrea sa omit vreunul…!)

Părintele Radu Botis, om de-al locului, s-a prezentat cu o carte de dimensiuni uriase ca forma si continut, Biblia în versuri.
De la Orăstie, chiar dacă nu a putut veni, Ion Vasiu a fost… ”absent – prezent” cu o carte prezentată de Vasile Morar purtind titlul ,,Târziu in cuvinte”.
D-nul Pop Viorel de la Fărcasa cu vreo 3-4 ”comentatori” si-a prezentat si domnia sa cartea Bunica.
D-nul Ioan M. Lazăr, tot … om de-al zonei a prezentat o minunată carte de culegeri de poezii religioase, frumusetea constand în faptul că a si cântat câteva poeme.
Din Baia Mare a sosit Ioan Metes Chelinteanul, de fel din Chelinta-Ulmeni care a prezentat ”poporului” Monografia satului Chelinta într-o editie nouă, modificată si adăugită.
Doamna Camelia Muresan a făcut o… scurtă cronică a cărtii sale de aforisme.

Din categoria celor de departe, eu am prezentat cărtile: 63, tradusă în limba engleză de reputatul commentator al stirilor românesti din tară, dar si din America, Nicolae Melinescu, si Omeni si viata mea, carte autobiografică prefatată de acelasi conf. univ. dr. si jurnalist de exceptie, Nicolae Melinescu. Am recitat un poem despre… bătrânete, dar si dirijorul acestei întâlniri, Vasile Morar, unul.
Lumea legendelor românesti, cartea d-lui Ioan Marian Chihorean, a impresionat asistenta, ca si ceilalti… de departe:
Grigore Grigore - Târgoviste cu 101 poeme.
Ioan Vintilă Fintis - Ploiesti cu cele două cărti din care s-a recitat, ”Pentarombul” si ”Fântânile frigului”;
Ioan Scorobete – Timisoara cu cărtile, ”Miraj”, tradusă în limba germană, dar si cu ”Dragoste si alte păsări de pradă”;
George Terziu prezent cu cartea, ”Moartea necesară”, a recitat la fel de frumos, aducând prin poezie un frumos omagiu sotiei sale, distinsa doamnă Liliana Terziu.

În finalul acestei lungi si de loc plictisitoare expuneri de carte, a venit rândul si amfitrionului, Vasile Morar.
Nu s-a prezentat ”decât” cu ultimile trei ”cărticele”, cu ultimile trei Volume cu titlul, ”Nu vă temeti”, fiecare continând 1001 poeme.
Da. Nu este greseală cifrică, fiecare poem are câte o mie una poezii.
Vasile si-a prezentat cărtile cu grijă si sfială, s-au făcut comentarii s-au discutat… de toate…
Atât a fost de frumos, încât nu ne-am dat seama că trecuse-ră cateva ore bune.

Acum… urmează o parte la fel de frumoasă, a autografelor, a discutiilor de tot felul si mirosul sarmalelor maramuresene îsi face simtită prezenta.
Doamna bibliotecar, Angela Morar, a avut grijă ca totul să se desfăsoare cum trebuie, la fel si doamna director, Gina Călăuz, implicată cu toată fiinta în sărbătorile ulmenesti, a supravegheat ca totul să ”curgă” conform celor dinainte stabilite, conform programului, dar iată si programul!

O subliniere ar trebui facută, în sensul că de la Baia Mare a venit Grupul ”Orizont 77”, grupul Folk, Ghită Dan si Vali Moldovan, doi oameni minunati care împreună cu Cenaclul Flacăra si Adrian Păunescu colindau tara, ne cântau si ne încântau, ca si aici la Ulmeni.
Asadar, oamenii localitătii si-au întâmpinat oaspetii la sărbătoare în costume populare românesti, întreprinzătorii locali s-au prezentat fiecare cu ceea ce avea la propria firmă,.
Maestrul Croata, croatul ulmenean, în fata casei sale arăta lumii cum se pregăteste un porc la … protap, made…Croatia, spunea domnia sa.
Atât de frumos rânjea porcul cu protapul în burtă la noi, încât nu ne-am putut să nu ne fotografiem cu dumnealui.
Ne-am fotogrfiat asadar lângă trofeul tare frumos si … provocator.

Cum ar fi putut fi, oameni buni, continuarea evenimentului cultural! A fost atât de frumoasă încât nu vă spun… multe
Scriitorii si-au continuat recitalul poetic până când zorile invadau geamurile camerelor unde ei, trebuiau să se odihnească.
Muzica venită din părti de tară străpungea cerul răsturnat într-o dungă să asculte minunătii ulmenesti.
Voia bună era regina … balului. Tonul recitărilor poetice îl dă, ca de obicei, inegalabilul Ioan Vintilă Fintis - ploiesteanul, iar cel al glumelor, nimeni altul decât, maestrul Vasile Morar.
Merită aici si o glumă de-a maestrului…
”Între Maria, văduvă de câtiva ani buni si Ioan cel singur, se înfiripă o poveste de dragoste, care se ”sfârseste” cu o căsătorie…, care nu durează mult timp. Între cei doi apar certuri, ei nu-i ajungea, el nu mai avea… si în cele din urmă, Ion, propune divortul, numai că Măria nu dorea în ruptul capului asa ceva. La un moment dat, Măria îi spune lui Ion: Mă, Ioane, eu, nu divortăsc! Văduvă m-ai luat, văduvă mă lasi!”
Toate bune si frumoase, dar… Doamne, ce dureroasă este… durerea!
Durerea că ne despărtim de niste oameni minunati, fiecare urmându-ne cărările-nspre case.
O, Doamne! Ce fain o mai fo’ la Maramu!
Felicitări Ulmeni!
Felicitări, domnule primar, Lucian Morar! Prinde-te-ar bătrânetile pe acel scaun!
Plecăm pe rând în cele din urmă, toti, plec si eu să-mi pun semnătura peste minunea de la Ulmeni – Maramures.







Puiu Răducan    10/28/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian