Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Editia a XIV-a a festivalului si concursului national de proză scurtă „Marin Preda”

Ca semn de păstrare a interesului si pretuirii pentru un mare scriitor român, în zilele de 25 si 26 septembrie a avut loc la Alexandria si Silistea Gumesti editia a XIV-a a festivalului si concursului national de proză scurtă „Marin Preda”, precum si un simpozion tematic, sub deviza „Marin Preda – confesiune si romanesc”. Organizatori: Consiliul judetean , Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale si Directia Judeteană pentru Cultură Teleorman, în parteneriat cu Primăria Silistea Gumesti si Biblioteca Judeteană „Marin Preda”. Revistele de cultură care au acordat premii tinerilor concurenti au fost reprezentate de directorii si redactorii coordonatori, ca si partenerii media ai evenimentului: televiziuni, posturi de radio si ziare din Alexandria si Rosiorii de Vede.

După cuvântul de salut adresat de oficialitătile judetene, a urmat un incitant simpozion, unde au fost înscrisi scriitorii Nicolae Oprea, Aurel Maria Baros, Sorin Preda, Ana Dobre, Stefan Mitroi, Petre Sragher, Florea Miu, Nicoleta Milea si Gheorghe Stroe.
Palmaresul acestei editii, prezentat de scriitorul Horea Gârbea, presedintele juriului, si de redactorii-sefi ai publicatiilor : Cezar-Mihai Pârlog, Bucuresti – premiul „Marin Preda” si premiul revistei „Luceafărul de dimineată”, (reprezentată de Horia Gârbea), Mariana Dobrică , Craiova - premiul I si premiul revistei „Arges” (Dumitru Augustin Doman), Aura Lupan, Bucuresti – premiul al II-lea si premiul revistei „Bucurestiul literar si artistic” (Florentin Popescu), Isabella Drăghici, Bucuresti – premiul al II-lea si premiul revistei „Litere” (Mihail Stan), Laur Cavachi, Constanta – premiul al III-lea si premiul revistei „Pro saeculum” (Rodica Lăzărescu), B.M.Ionescu-Lupeanu, Bucuresti – premiul al III-lea si premiul revistei Caligraf (Florea Burtan).

A fost lansată cartea scriitorului Stefan Mitroi, „Să locuiesti într-un câine”, discutiile fiind urmate de acordarea de autografe. Tot în această tonalitate, au prezentat noile aparitii editoriale din zonele Dâmbovita si Teleorman Mihail Stan si Liviu Comsia.
În localitatea Silistea Gumesti, scriitorii si tinerii premiati au vizitat Centrul memorial Marin Preda, deschis în localul vechii scoli generale, unde sunt spatii amenajate ca în vremea când autorul învăta aici tainele literelor, bănci vechi, table cu picioare din lemn, planse, fotografii, o bibliotecă etc. În curtea clădirii se află o sculptură, reprezentându-l pe marele prozator român, unde vizitatorii s-au fotografiat. Din păcate, ca si la editia precedentă, din anul 2012, casa, reconstruită, unde a copilărit Marin Preda, cumpărată de persoane care nu locuiesc acolo si o lasă în părăginire, are numai o placă comemorativă si nu poate fi vizitată, fiind ferecată cu lacăte si lanturi, fiind necesară o modificare a legislatiei privind raportul dintre patrimoniul cultural national si dreptul la proprietate.
Expozitia de carte, fotografii si documente a fost realizată de personalul Bibliotecii Judetene „Marin Preda” si de Teodor Săceanu, un colectionar pasionat.
Evenimentul a fost consemnat de presa locală si centrală, ilustrând interesul fată de literatura natională, autorul „Morometilor”, Celui mai iubit dintre pământeni”, „Delirului”, „Risipitorilor”, „Intrusului”, „Vietii ca o pradă” fiind subiectul unor lucrări importante, între care „Marin Preda.Repere biobibliografice” de Stan V.Cristea, consilier de specialitate în forul culturii Teleormanului, sufletul acestui inegalat festival si concurs literar, secretar al juriului de acordare a premiilor, cu multe alte cărti dedicate literaturii :„Dictionarul scriitorilor si publicistilor din teleormăneni”, „Eminescu si Teleormanul” (trei editii) etc.
Organizatorii au tipărit o culegere cu textele premiate, cuvântul înainte fiind scris de directoarea Centrului de Cultură Traditională, Elena Popa, care le prevede un viitor literar strălucit.
Au mai participat la eveniment scriitorii Adrian Bucurescu, Serban Codrin, George Coandă, Titi Damian, Stefan Dorgosan, Marin Iancu, Victoria Milescu, Florea Miu, Vali Nitu, Corneliu Ostahie, Vasile Szolga, iar din Teleorman Cornel Basarabescu, Stelian Ceampuru, Constantin T.Ciubotaru, Florina Isache, Liviu Nanu, Iulian Bitoleanu etc.
Organizarea festivalului denotă interesul actual pentru bogatele traditii culturale locale, de aici fiind originari si Gala Galaction, Miron Radu Paraschivescu, Zaharia Stancu, Dimitrie Stelaru, Anghel Demetriescu,Constantin Noica, George Gană, Mircea Scarlat s.a.







Corneliu Vasile    10/8/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian