Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ce va aduce anul politic 2014? - Politica la nivel federal .

Predictiile anului politic canadian la nivel federal gravitează pe orbita alegerilor viitoare. Desi acestea sunt programate abia pentru 19 octombrie 2015, analisti din variate medii de presă consideră 2014 drept "cântecul de lebădă" în aria politică a lui Harper.
Voci autorizate din oracolul politic anuntă intentiile lui Harper de a nu mai candida la alegerile viitoare, desi acesta nu a dat încă niciun semn. Ray Heard, analistul politic de la Sun News este "absolut sigur" ca primul ministru va iesi din cursa pentru un nou mandat anticipand chiar că Jason Kenney – actual ministru conservator la nivel federal – va fi viitorul candidat. Greg Weston, comentator politic la CBC, se grăbeste să anunte că Harper va fi cel de-al doilea prim ministru faimos care va trebui să "meargă prin furtuna de zapada" (n.r. – în 1984, primul ministru Pierre Trudeau a anuntat că nu va mai candida pentru încă un mandat după ce a făcut o lungă plimbare singuratică în miez noapte printr-o teribilă furtună de zapadă; acest episod a fost numit "a walk in the snow"). Editorul politic al revistei Maclean's crede totusi ca Harper va candida în 2015, însă cu sanse minime de a câstiga.

În ciuda predictiilor, intentiile primului ministru sunt totusi greu de descifrat. Toate actiunile întreprinse în 2013 arată un parcus electoral previzibil: un acord de comert de proportii istorice cu Uniunea Europeană, schimbări majore în propriul cabinet, măsuri importiva celor trei senatori care au produs ilegalităti fînanciare. În acelasi timp, Harper este constant si explicit în critica importiva contracanditatului liberal, Justin Trudeau, folosind atât publicitatea electorală cât si o mare cantitate de sarcasm. Este semnificativ discursul politic de la Conventia Federală a PC din 2013."Preieteni – anunta Harper în apaluzele membrilor conservatori – în 2015 alegem noul prim ministru si nu Idolul Canadian, alegem persoana care să conduca economia Canadei. Poate Trudeau să conducă economia? Singura politică economică de care este capabil (n.r. – Justin Trudeau ) este comertul cu marijuana". Acuzatia vine după ce liderul liberal s-a declarat deschis în liberalizarea marijuanei, pozitie care continuă să stârnească controverse în mediile politice si publice. Liderul liberal nu este însă singurul ridicularizat de primul ministru. Harper continuă sa critice "diletantismul politic" al liderului noilor democrati, Tom Mulcair care "nu ar fi fost în stare să facă nici un acord economic si nu stie sigur dacă are acord liber cu USA" (n.r. – primul ministru face referire la "Free Trade Act" semnat recent de guvern cu UE).

Conform celor mai recente sondaje de opinie, popularitatea liderului conservator este în scădere. Acuzat adesea de răceală, arogantă si secretomanie, Harper este tinta atacurile concertate care vin de la stânga spectrului politic si demonizat de mediile de presă frecvent. Suporterii lui Harper, la rândul lor, continuă să promoveze agenda economică a Canadei în ultimii opt ani ca punct forte al primului ministru. În mod curios, în ceea ce-l priveste pe Harper, criticile tin de "caracterul" si nu de "actiunile lui", cum scria recent un fervent oponent în Toronto Star. Sub titlul De ce ar trebui să-l realegem pe Harper?, Richard Gwyn explica cititorilor indignati (n.r. – Toronto Star este un critic acerb ar primului ministru ) faptul că Harper este tratat în mediile de presă adesea nedrept si umoral pentru că "lumea nu se identifică cu el" si asteaptă un lider sensibil. Pentru că acest comentariu vine de la un adversar, el merită atentie. Harper, sustine comentatorul, este un introvertit care, desi detestat de multi, ar putea fi cel mai protrivit candidat pentru o etapă economică în care, spune tot el, nu este loc pentru un lider sarmant, cu capul plin de idealuri, dar lipsit de fermitate politică. Fara îndoiala că aceasta opinie nu vine să-l sustină pe Harper, dar aduce un unghi nou pentru analiza liderului politic conservator.

Ce va aduce 2014 pentru liderii federali? Pot fi destule surprize. Bun augur or auspicii nefaste? Oracolul politic canadian va continua prezicerile.








Luiza Mureseanu    9/19/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian