Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


SA NU UITAM TARA DE ORIGINE, DAR SA CUNOASTEM SI PE CEA CARE NE-A ADOPTAT


Harta geografica a Canadei este împodobita cu nume de orase foarte colorate. Toponimia acestei imense tari reflecta diversitatea istoriei si al patrimoniului national. Un important numar a celor mai vechi locuri ale Canadei, au nume de origine autohtona, adica a bastinasilor. Înainte de sosirea europenilor, Primele natiuni si inuitii, au dat nume peste tot în tara, în locurile pe care ei le cunosteau bine si cu care ei întretineau puternice legaturi spirituale. De secole, aceste denumiri, care descriu caracteristicile naturale ale locului sau care reamintesc de fapte istorice importante, au fost transmise din generatie în generatie, chiar pâna în zilele noastre. Chiar si astazi, folosim multe din aceste nume, dar pronuntarea lor în limbile europene, au facut ca sa piarda sonoritatea lor muzicala originala, ca sa nu mai vorbesc, ca noi europenii, cu greu le putem asimila în vocabularul nostru. Ramâne ca numele locurilor autohtone sunt de când exista istoria tarii noastre de adoptie - CANADA.

Numele locurilor geografice sunt marturia contributiei popoarelor autohtone. Numele locurilor geografice autohtone ne face sa descoperim multiplele feluri despre care popoarele autohtone au marcat profund Canada contemporana. AUTOHTONI sunt persoanele care descind din primii locuitori al Americii de Nord. Constitutia canadiana recunoaste trei grupuri de Autohtoni si anume; indienii, metisii si inuitii. Este vorba de popoare, fiecare distingându-se între ele, prin patronime particulare, limba, obiceiuri culturale si credintele spirituale.

Spre exemplu, INUITII sunt autohtonii din Nordul canadian, care traiesc dincolo de limita padurilor, în Teritoarele de Nord-Vest, în Nordul Québecului si Labradorului. În limba inuita, "inuktitut", cuvântul "inuit" înseamna " "ginta". Spre exemplu, cum românii sunt de "ginta latina". Teritoriul NUNAVUT, care a fost creat în ziua de 1 APRILIE 1999, când Teritoriile de Nord-Vest au fost împartite în doua parti. Cuvântul NUNAVUT, înseamna PAMÂNTUL NOSTRU, în lb.inuktitut. Inuitii, ai caror stramosi au locuit aceste teritorii de mii de ani, formeaza 80% din populatia Nunavut, iar în prezent au propriul lor guvern. PRIMELE NATIUNI - termenul a intrat în folosinta în cursul anilor 1970, pentru a înlocui cuvântul "indian", pe care numeroase persoane îl considerau jignitor. Chiar daca termenul de "prima natiune" este destul de raspândit, nu exista nici o definitie legala. Membrii primelor natiuni specifica indienii din Canada. Multi indieni au adoptat de asemenea termenul de "primele natiuni", pentru a înlocui cuvântul de "banda", care specifica colectivitatea lor.

Dupa aceasta succinta incursiune privitoare la popoarele autohtone, putin cunoscute de noi, cei asimilati acestor popoare, voi enunta denumirea localitatilor Canadei, cu provenienta initiala:

CANADA = KANATA, care înseamna "populatie" sau "sat" în lb.huronne. SASKATCHEWAN = provincia care poarta numele râului cu acelas nume, pe care autohtonii numiti CRI, îl numeau KISISKATCHEWAN SIPI = râul cu debit rapid. MANITOBA - MANIOT-WAPOW vine tot de la cri = strâmtoartea spiritului. Populatia CRI din acele locuri considerau ca "mormaitul" produs de pietre pe o plaje a insulei Manitoba situata pe lacul cu acelas nume, seamana cu acela al unui MANITU sau al unui spirit care bate o toba. ONTARIO - este un nume HURON, mai întâi dat lacului, poate fi o variatie de la ONITARIO, care înseamna "lac magnific", sau KANADARIO, în traducere - "ape sclipitoare". QUÉBEC - la origine, populatiile autohtone numeau KEBEK, regiunea care înconjoara orasul Québec. Este un termen algonchin, care descrie "o trecere strâmta". YUKON - a apartinut mai întâi fluviului, Lo Yu-kun-ah = marele fluviu.

Numeroase orase, râuri si munti poarta numele originilor autohtone. Redau câteva mari orase canadiene: CHILLIQACK în Columbia-Britanica, este numele tribului local "ch.ihi-KWAY-unk. COQUITLAM tot în C.B. deriva de la un nume tribal al Salish KAWAYQUITLAM, tradus = mici pesti rosii, referindu-se la somonul SOCKEYE, care se gaseste obisnuit în regiune. KAMLOOPS, C.B. - KAHN-O-LOOPS = acolo unde se întâlnesc apele - jonctiunea râurilor Thompson Nord si Sud la Kamloops. PENTINCTON,C.B., de la "okanagan" = locurile dintotdeauna = loc de rezidenta permanenta. FORT CHIPEWYAN (Alberta) - traducerea cuvântului "saamis" la Blackfoots, a carui semnificatie este "coroana de pene a unui tamaduitor. Numele aminteste de lupta dintre Cri si Blackfoots, în cursul careia un tamaduitor cri a pierdut coroana de pene în râu. WATASKIWIN (Alberta) o adaptare a expresiei cri "wita-ski-oo cha-ka-tin-ow, care se traduce prin "loc de pace sau colina pacii". SASKATOON (Saskatchewan), acest toponim vine de la un murg rosu comestibil. GRAND RAPIDS (Manitoba) - "misepawistik sau agitatie rapida". THE PAS (Manitoba) = loc strâmt între înaltele faleze. WINNIPEG (Manit.) - "win-nipi" în lb.cri, în sensul larg al cuvântului = apa murdara sau apa verde-albastruie. ETOBICOKE (Ont.) - "ojibway - wah-di-bekaung = locul unde cresc anini. MISSISSAUGA (Ont.).Michi sau missi = mai multe iesiri, un râu dotat cu mai multe brate. OSHAWA (Ont.) = încrucisare de cursuri de apa. OTTAWA (Ont.) - toponim algonchin ADAWE = comercianti - poporul care controla comertul pe râu. TORONTO (Ont.) termen uron = loc de întâlnire. Un mare numar din populatia autohtona se oprea în drumurile lor pentru a merge la vânatoare sau a face comert în teritoriul uronilor. CHIBOUGAMAU (Qué.) - locul unde cursul apei se retrage, sau o descarcare strâmta a lacului. CHICOUTIMI (Qué.) - nume de origine muntoasa - SHKOUTIMEOU - "sfârsitul apelor profunde". GASPÉ (Qué.)
nume derivat din lb. mi'kmaq = "sfârsit" sau "extremitate", care desemneaza limitele nordice ale teritoriului mi'kmaq. LISTUGUJ (Qué.) - lustagooch = râul cu cinci ramuri. RIMOUSKI (Qué.) - "pamântul elanilor" sau "retragerea câinilor", poate pentru a desemna excelentele teritorii pentru vânatoare. OROMOCTO (N.B) - o derivatie a cuvântul malcit WELAMOOKTOOK, care înseamna "râu bun". BADDECK (N.Écosse) - derivat din lb.mi'kmaq = loc care se gaseste pe drumul de întoarcere, reamintind calatoria micmak-ilor pe râu, revenind de la lacul BRAS d'OR. Musquodobit (N.É.) - versiunea cuvântului "mooskudoboogwek " = a se largi deodata la varsare, dupa o strâmtoare. SHUBENACADIE (N.Éc.) - toponim derivat din "segubunakadik" = acolo unde cresc arahidele (cartofii de pamânt indieni). TUKTOYAKTUK (Teritoriul de Nord-Vest) - nume inuit, "tuktu" pentru animalul numit ren. PANGNIRTUNG, acelas teritoriu = locul renilor mali. INUVIK - idem în N.V. - din cuvântul inuktitut = locul omului.

Sper ca acest articol sa devina util, în special pentru copiii de scoala, si nu mai putin pentru cei care sunt interesati si curiosi sa afle originile toponimice ale acestor orase din tara în care traim, denumiri cu provenienta atât de curioasa, si vocabular absolut necunoscut pentru noi. "Muzeul de istorie canadiana McCord" din Montréal, reprezinta acesti autohtoni cu lux de amanunte si merita a fi vizitat.






Venera E.DUMITRESCU-STAIA - Montreal    6/23/2004


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian