Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Canada si România - file din istorie

Luna iulie are o semnificatie deosebită in istoria Canadei, intrucât in această lună a luat fiintă Dominionul Canadei (la data de 1 iulie 1867, prin unirea provinciilor New Brunswick, Nova Scotia, Quebec si Ontario). Tot in iulie, dar in anul 1870, la data de 15, Manitoba se alătură si ea Confederatiei, iar la data de 20 iulie 1871, provincia British Columbia face acelasi pas. Provincia Prince Edward Island se alătură Confederatiei la data de 1 iulie 1873.

Dar luna iulie are si alte puternice rezonante in istoria Canadei. De exemplu, la data de 3 iulie 1608, exploratorul francez Samuel de Champlain fundează orasul Québec. El a construit pe locul numit “point of Québec”, trei clădiri din lemn, inconjurate de un parapet din lemn si de un sant de apărare (numele Kébec, in limba nativilor Algonquin, inseamnă “acolo unde râul se ingustează”, orasul Québec fiind amplasat in apropierea unei astfel de ingustări a fluviului St. Lawrence). Québec City este unul dintre cele mai vechi orase din America de Nord.

La data de 24 iulie 1534, exploratorul francez Jacques Cartier, in cursul primei sale călătorii in Lumea Nouă, inaltă o cruce de 10 m, purtând inscriptia “Trăiască Regele Frantei”, pe malurile Golfului Gaspé, luând astfel in posesiune teritoriul respectiv, in numele tării sale.

La data de 11 iulie 1764, guvernul britanic a permis reintoarcerea pe tinuturile britanice din Lumea Nouă a acadienilor, sub prestare a unui jurămând de credintă insă. Acadienii (colonisti de origine franceză, in parte metisi) au fost expulzati in anul 1755 de pe teritoriile aflate astăzi in Nova Scotia, New Brunswick, si Prince Edward Island, de către britanici, ca urmare a Războiului de }apte Ani, ce a cuprins si Nordul Americii, sub forma Războiului Francez si Indian.

22 iulie 1793 este data la care exploratorul scotian Alexander Mackenzie a ajuns pe malul Oceanului Pacific, la capătul unei expeditii – prima de acest gen – care lega estul de vestul Canadei. }i astăzi se poate vedea piatra pe care, la capătul expeditiei sale, Mackenzie a inscriptionat – cu vopsea rosie – cuvintele: “Alex MacKenzie / from Canada / by land / 22d July 1793”.

La 21 iulie 1836 se deschidea oficial prima cale ferată a Canadei: Champlain and St. Lawrence Railway. Finantată de fabricantul de bere John Molson din Montreal, de Peter McGill, presedinte al Bank of Montreal, si de comerciantul Jason B. Pierce din St Jean, această cale ferată avea 26 km lungime si unea orăselele Laprairie si St-Jean.

La data de 1 iulie 1909, căpitanul si exploratorul Joseph-Elzear Bernier stabileste suveranitatea Canadei in regiunea superioară arctică, dezvelind o placă din bronz pe Insula Melville.

Prima femeie care a efectuat un zbor in Canada a fost americanca Alys McKey Bryant. Aceasta s-a intâmplat la data de 31 iulie 1913, in cursul unei demonstratii aviatice la care a asistat si Printul Albert, viitorul rege George al VI-lea.

La data de 1 iulie 1927, cu ocazia celebrării Jubileului Canadei (cea de-a saizecea aniversare), a fost realizată prima transmisiune radiofonică de la un capăt al altul al tării (coast-to-coast).

La data de 13 iulie 1953, Festivalul de teatru de la Stratford isi deschidea pentru prima oară portile publicului, cu piesa “Richard al III-lea”. In distributie se afla marele actor Alec Guiness. Primul stagiune a durat numai sase săptămâni, si a prezentat numai două piese – “Richard al III-lea” si “Totul e bine când se sfârseste cu bine”.

Data de 9 iulie 1969 este cea la care ambele limbi – engleza si franceza – au fost recunoscute ca limbi oficiale de către Guvernul Federal al Canadei, prin legea numită Official Languages Act, care a intrat in vigoare in luna septembrie a aceluiasi an.

La data de 17 iulie 1976, a avut loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal, binecunoscute nouă, românilor, datorită prezentei unei tinere sportive, de numai 14 ani, căreia i-a fost acordat prima notă de zece din istoria gimnasticii – Nadia Comăneci.

{n fine, la data de 11 iulie 1980, este dezvăluită la Anse aux Meadows (Newfoundland), de către UNESCO, o placă prin care ruinele satului viking, datând din (aproximativ) anul 950 AD, au fost declarate “First World Heritage Site”.

Un fapt interesant – ziua Canadei coincide cu o traditie a provinciei Quebec, si anume, Ziua natională a mutării (journée nationale du déménagement), traditie datând din vremea când provincial avea termene fixe pentru incheierea contractelor de inchiriere.

Din istoria României, mentionăm data de 11 iulie 1714, când Dimitrie Cantemir este ales membru de onoare al Academiei din Berlin.

Luna iulie anului 1917 este legată de bătălia de la Mărăsti, când armată română, comandată de către Generalul Alexandru Averescu, infrânge armata germană.

La 16 iulie 1961, atleta Iolanda Balas stabileste un record mondial la săritura în înăltime: 1,91 m.

La data de 18 iulie 1884 ia fiintă Serviciul Meteorologic al României sub conducerea fizicianului sI meterologului }tefan Hepites. Sediul se afla în Herăstrău. România este sI membră fondatoare a Organizatiei Meteorologice Internationale.

La aceeasi dată, insă in anul 1938, moare la Sinaia Regina Maria (Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg), sotia lui Ferdinand I, regele României (1914–1927).

29 iulie este Ziua Imnului National al României, declarată astfel prin Legea nr. 99 din 1998. Imnul actual al României este “Desteaptă-te române!”, simbolic pentru Revolutia Română de la 1848. Versurile imnului au la bază poemul „Un răsunet” de poetul Andrei Muresanu


Toronto ON




Eliza Ghinea    8/14/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian