Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Subiectiv : Arde pădurea

Nici odată nu mi-a fost mai greu să încep un articol ca de această dată. Pe distanta anumai patru săptămâni, s-au înregistrat atâtea noutăti că nici pe departe as putea să le combin într-un articol, ele fiind subiecte de sine-stătătoare ce necesită comentarii mai lungi decât această rubrică.
Voiam să încep de la ideia că „arde pădurea”. Intr-devăr pădurea arde în jurul nostru iar noi fiind în mijlocul ei, vrem să scăpăm, dar nu stim încotro. De cele mai multe ori o persoană cu mintea limpede, găseste solutia salvatoare, dă îndemnul, î-si asumă răspunderea, iar multimea îl urmează. Unde se află astăzi această persoana cu mintea limpede?.
În U.S. Presedintele este preocupat de discursurile lui politice ce au ca scop promovarea vederilor lui de transformare a Americii într-o tară social-democratică după modelul european. In timp ce sute de mii de oameni sunt terorizati, ucisi prin decapitare si alungati din căminele lor în Siria si Irak, presedintele găseste de cuvintă să meargă la o partidă de golf în California, ca să...cugete. Când Rusia se interferează în Ucraina împingând râzmerita din regiune într-un război civil, Obama ezită să ia atitudine, iar în situatia actuală în care zeci de mii de copii intră in America ilegal adusi de mafia, guvernul încă nu poate decide ce trebue să facă. De-a lungul a sase ani de zile acest lieder al lumii libere s-a caracterizat în fiecare actiune luată de el, prin indecidere, incompetentă si partizan înveterat al politicii ultra-stângiste. Desconsiderând organele legislative din congres si senat, a început să aplice unilateral deciziile lui personale prin ordine executive. Rezultat, sub directa lui supraveghiere, economia americană continua să se restrângă (după ultima statistică cu 2.9%) adâncită în această criză economică fără sfârsit in care datoria nationalî a depăsit 17,5 trilioane de dolari. Nimeni în lungul istoriei nu a putut crea mai multe daune Americii si lumii libere decât acest om în postură de presedinte, ales pentru a doua oară de multimea primei democratii constitutionale, datorită promisiunilor ce nu se împlinesc. Ceea ce începe să să ridice paradoxal întrebarea: poate democratia să supravietuiască promisiunilor mincinoase?
În Ontario postările electorale încă împânzesc gazonul din fata multor locuinte iar alegătorii, multi dintre ei, sunt încă nedumeriti cum de s-a întâmplat ca Liberali să fie alesi cu majoritate de voturi la cârma guvernului din Queens Park. Pentru oricine înteresat să stie ce se întâmplă în jurul lui, alegerile de data asta nu aveau decât un singur candidat: Hudak. Este adevărat că personalitatea acestuia părea putin stearsă, dar dincolo de aspectul fizic, sinceritatea, convingerile lui că provincia trebuie să-si revizuiască balanta cheltuielilor, precum si platforma propusă de Partidul Conservativ pentru crearea a un milion de joburi în opt ani, trebuia să castige. Au căstigat in schimb Liberali. După unsprezece ani de guvernare în care au abuzat de puterea încredintată prin coruptie în numeroase cazuri, pornind de la scandalul ORNGE, a non-profit organizatie pentru transportarea aeriană ambulatorie, transformată ulterior într-o schemă de transferare a fondurilor publice în buzunarele unora; scandalul cardurilor electronice de sănătate ce au costat un miliard de dolari; risipa a peste 30 de milioane de dolari în diferite organizatii multiculturale din care cine poate uita Ontario Cricket Association ce a cerut guvernului 150.000 de dolari dar a primit un milion grant, si altele. După ce premierul Dalton McGuinty si-a impus proiectul energiei verzi (the Green Energy Program), ratele costului curentului electric au crescut de la 6.5c/kWh în 2003, la 15c/kWh în prezent si urmează să crească la 20c/kWh in 2018-19, fără a tine cont cont că consumul de electricitate al provinciei este sub nivelul realizat de actualele centrale electrice iar surplusul este vândut în USA la pretul de 2.6c/kWh. Un alt scandal ce nu poate fi uitat este desigur cel legat de cele două centrale electrice pe bază de gas, considerate nepopulare de către guvern si din dorintă de-a salva două-trei de voturi pentru liberali, au anulat constructia ce au costat peste un miliard de dolari în daune, platiti din banii publici. Când scandalul a luat amploare, s-a recurs la distrugerea tuturor datelelor legate de adevaratele costuri ale acestor anulâri si în prezent cazul este încă în cercetarea politiei.
Nu încape îndoială că situatia este mai gravă decât se stie. The Moody Investors Sevices, una dintre cele mai mari agentii internationale de credit rating a advertizat Ontario asupra cheltuelilor fiscale. Fiind una din provinciile ce depind de linia de credit cheltuind cu mult peste ceea ce colectează, rata ei de credit este în continuă devaluare. Analizând rata de cheltuieli la ceea ce se incasează ale celor 10 provincii canadiene si capacitatea fiecărea de-asi plăti datoriile, Ontario se află mult în urma celorlalte incluzând Quebec-ul ce are o rata a datortie fată de incasări de 189%. Rata Ontario-ului este de 237.7% sau 20,015 dolari pe fiecare locuitor, în timp ce Alberta are rata de 31.9 %. Cresterea deficitului în Ontario la care se adaugă cresterea costului petrolului prin politca cap-trade-ului si în final noile investitii în lucrări de supra-structură pentru care nu există bani, discutate în campania electorală, nu fac decât să adâncească situatia si asa precară în care se află economia din provincie. Nu încape îndoială că impactul economic al acestor politici a fost si este dăunător si resimtit de fiecare dintre noi prin lipsa de joburi, taxe în crestere, inflatie si mai ales reducerea joburilor din industrie, care găseste conditii mai bune de functionare în alte locuri.
Si totusi, Liberali au primit mandat nou de guvernare folosind tactica înfricosării publicului, că Partidul Conservator va concedia mii de salariati din domeniul public, incluzând politia, si că va constrânge posibilitate uniunilor de-a negocia prin arbitraj cu guvernul asupra salarilor fără a tine seama de posibilatea guvernuluio de-a satisface revendicările lor. În acest fel si ocolind răspunsurile la cele mai importante întrebări, ne aflăm în fata unui nou curs de decizii nefavorabile pe următorii patru ani. Ceea ce ridică din nou întrebarea: poate democratia să supravietuiască în conditia în care cei de bună credintă sunt atacati continu, cu bună stiintă, de cei cu anumite interese, cum sunt uniunile, si cei ce urmăresc cu orice chip să detină puterea cu pretul necinstei si al minciunii.
Pădurea cu adevărat arde. Primejdia de-a ajunge până la noi există. Persoana cu mintea limpede care trebue să ne scoată din impas nu se arată. În lipsa acestei persoane nu văd decât o singură sansă, aceea de-a deschide bine ochii si veghea la tot ce se întâmplă în jururl nostru. Această persoană trebue să fie Eu si cu Tine cititorule, pentru că altfel, acest coltisor de rai, Canada, se va scufunda în rând cu cel din care am plecat.

David Kimel

28 Junie, 2014





David Kimel    8/4/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian