Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Elitele Politice (2) ; Lei sau vulpi

Analistul politic Vilfredo Paretto clasifică elitele politice, simplist spus, în lei si vulpi. În opinia sa, leul este puternic si lipsit de nuante, autoritar si dornic să atingă orice scop fără prea multe menajamente politice. Vulpea este diplomatul politic, cea care reusesete să-si atingă obiectivele făcând diverse întelegeri politice chiar lipsite de moralitate.

Liderul liberalilor la nivel federal, Justin Trudeau, care are destule motive să fie politic multumit, dă semne de bucurie leonică în arena politică: sondajele de opinie îl consideră favorit la viitorele alegeri, partidul a câstigat recent încă două locuri parlamentare în Toronto, presa de stânga îl răsfată zilnic. Nimic nu pare a-i tulbura linistea, nici mârâielile nemultumite din propriul partid si nici faptul că este campion federal la gafe monumentale, în urma cărora este totusi silit să îsi ceară scuze. Urmasul unui adevărat leu politic (n.r. - Pierre Elliot Trudeau), tânărul liberal da semne că doreste să urmeze în familia puternică a felinelor regale. Pare hotărât în fapte si, desigur, nu ascunde nici un pic incapacitatea aproape funiciară de a recurge la compromis politic. Nu ascunde nici pofta pentru o conducere autoritară – aproape exclusivă - în propriul partid, unde nu admite opinii contrare si cere imperativ votul tuturor pentru toate initiativele propuse de el. Este relevantă atitudinea în acest sens în chestiunea “pro-alegere” (prin care recunoaste dreptul exclusiv al femeilor de a recurge la avort doar la unica lor decizie si oricând), problemă în care a impus membrilor liberali să voteze unanim. Mai mult, el a precizat în mod public că toti membrii parlamentari liberali vor fi re-evaluati înainte de alegerile din 2015 în functie de fidelitatea fată de lider. Cei care îsi permit să comenteze nu vor mai candida pe listele liberale. Atât maniera de lucru nedemocrată, cât si lipsa de echilibru politic dovedesc un temperament politic tumultos cu aspiratii de leu conducător. Se pare că este deocamdată singurul element pe care l-a mostenit de la tatăl sau; pentru că Justin Trudeau nu are nici charisma, nici inteligenta politică si nici măcar un pic din flerul politic care l-au făcut faimos pe P.E. Trudeau.

Primul ministru si liderul conservator Harper, adesea acuzat de arogantă politică, pare la rândul sau un leu politic inflexibil. Desi, în mod natural, presa nu este interesată de succesele guvernului conservator, ci doar de greselile lui, sunt de interes câteva realizări ale guvernului care configuraza profilul politic al lui Harper. Desi creditat de oamenii politici, prieteni si chiar adversari, pentru un program economic bine gândit, care a salvat Canada în timpul recesiunii economice, Harper nu reuseste să stârnească simpatii politice în afara cercului imediat. Uneori, nici măcar acolo. Interesat mai mult de actiune decât de discurs, Harper continuă politici care aduc merite Canadei - politică externă si rezultate interne – politică fiscală, măsurile de asprire a legilor împortiva celor care încalcă legea, importate câstiguri în schimburi comerciale, dar nu face nici cel mai mic pas pentru îmbunătătirea propriei imagini. Nu are farmec politic si nici nu pare interesat de idee. El nu este un leu temeperamental, ci mai degrabă unul calculat si adesea dezinteresat de propria lui imagine în favoarea actiunii. În locul lui, un leu mai guraliv ar fi avut o altă politică de exploatare a reusitelor.

Cea de-a treia perosnalitate de rang federal, Tom Mulcair, presedintele noilor democrati, încearcă de peste trei ani să devină o voce politică relevantă. Mai mult, el vrea să aibă o influentă politică comparabilă cu cea a predecesorului Jack Layton. Cu abilităti evidente de vulpe politică, Mulcair nu are însă nici viziunea politică si nici charisma fondatorului PND. Diverse analize politice au promovat ideea că Mulcair are mari probleme de imagine si că promovează un discurs gol. El încerca să captiveze cu idei care par frumoase, dar de fapt nu au substantă. Într-un interviu preluat recent de “Globe and Mail”, în care Mulcair fusese întrebat care este viziunea lui legată de viitorul fortei de muncă tinere, liderul federal nu are răspuns cu măsuri concrete ci a alergat pe coclauri politice populiste. Vulpe abilă, Mulcair încearcă să câstige capital la stânga spectrului politic speculând recentele initiative ale lui Trudeau, atât pe cele pro-alegere si pro-avort cât si pe cele cu privire la legalizarea canabisului. Culmea, se propune chiar mai radical decât Trudeau.

Biografiile propuse analizei sunt departe de a propune tipuri politice pure sau ideale de genul leu absolut sau vulpe fermecătoare. Pe un ton săgalnic, cineva ar fi tentat a găsească alte animale în fauna politică , desigur mult mai putin atrăgătoare. Dar folosită aici în mod strict publicistic si nu din perspectiva teoriei politice, viziunea lui Paretto continue să fascineze un secol după ce a fost propusă.







Luiza Mureseanu    7/22/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian