Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


„Gh.I.Brătianu – istorie si politică” de Petre Otu si Aurel Pentelescu

„Gh.I.Brătianu – istorie si politică” de Petre Otu si Aurel Pentelescu comentează presa românească a vremii care s-a ocupat de atacul din aer al anglo-americanilor asupra Germaniei, în cel de al doilea război mondial, si a cotat drept teroristă „actiunea”, căci tara noastră avea si ea să treacă prin această experientă, în premieră.

Cartea contine o documentatie destul de serioasă în acest domeniu; un comentator anonim relatează că „...aviatia rusă e neglijabilă; anglo-americanii si-au luat tragica sarcină de a dezorganiza spatele frontului. Rusii au fost foarte abili în ceea ce priveste latura morală a chestiunii, când au consimtit să rezerve acest rol anglo-americanilor, poate mai costisitor decât milioanele de vieti ostăsesti care albesc câmpurile de bătălie din răsărit...”

Pamfil Seicaru sintetizează: „Toate natiunile europene resping ideea suprematiei barbare a bolsevicilor. Poate că a fost o necesitate politică pentru anglo-americani să recurgă la alianta asta cu URSS, care va fi judecată de istorie, dar constiinta noastră ne împiedică să credem că Anglia si America voiesc să ajute scopurile exclusiv rusesti. Civilizatia de tip european nu are nimic cu Asia...”
Presa afirmă că si bombardamentele asupra României au un caracter terorist, adică sunt îndreptate împotriva civililor. Nechifor Crainic
comentează: „...o parte din pământul tării e bântuit de barbarii Uralilor, văzduhul e năvălit de barbarii de peste Atlantic. Din memoria veacurilor viitoare nici o putere nu va mai putea să steargă barbaria cu care anglo-americanii pustiesc acest continent, care e vatra culturii omenesti.”

Comentarii nesemnate: „SUA se bucurau în România de o simpatie aproape generală si nimeni nu s-ar fi gândit că avioanele americane ar fi putut să ne distrugă orasele. Era peste puterea noastră de a pricepe că americanii ar fi fost capabili să ne lovească pe la spate.”

Gh. Brătianu laudă Bucurestii pentru atitudinea responsabilă din timpul bombardamentelor aliate. Mai putin cunoscut este faptul că marele istoric i-a transmis o „scrisoare deschisă” istoricului american W.G.Leland. Cităm: „...la temeiul împrejurărilor de care suntem învinuiti azi se află optiunea senatorilor americani, care au răsturnat, în 1920, principiile lui Wilson, revenind în anii de după război la doctrina de izolare a lui Monroe si au determinat astfel, lipsind pacea de garantiile SUA, toată evolutia politică europeană pe care o osânditi acuma cu atâta asprime. România nu e o mare putere, nu putem răspunde cu aceleasi arme, dar este deasupra noastră o judecată supremă etc.” Pamfil Seicaru, care a publicat „scrisoarea” în ziarul „Curentul”, adăuga: „A păstra tăcerea în fata urgiei ar fi un act de lasitate; actele de dementă devastatoare, sportul vânătoarei de oameni trebuie denuntat judecătii severe de mâine”... „Când peste aceste nevinovate victime se flutură idealurile umanitătii, trebuie să se ridice strigătul de protest al constiintei umane.”

Tot nesemnat si fără a se indica publicatia, în volum se mai subliniază: „Istoricii au să tălmăcească întelesul făcliei pe care Libertatea o înaltă în pragul Noului Continent, nu spre răspândirea luminii, asa cum socotise Wilson, ci ca o tortă de incendiere a civilizatiei, imagine ce caracterizează bine războiul dus de americani”. C.Rădulescu-Motru încearcă o justificare: „Explicatia terorismului american stă în faptul dublei personalităti a americanilor. America are două suflete: cel vechi, altoit pe sălbăticia cu care a distrus popoarele autohtone, si unul nou, în formare, de-abia iesit din predica moralei crestine. Acel suflet nou consistă în cuvinte, în partea superficială a constiintei, pe când sufletul vechi constituie întreaga simtire si impulsivitate americană, cu fapta acolo unde iese un câstig material.” Se mai adaugă amănunte oribile, precum bomboanele otrăvite, lansate din aer, jucării pentru copii explozive „si alte inventii ale civilizatiei americane”. Este absolut remarcabil, din punct de vedere stilistic, demersul intelectualitătii vremii, frumusetea frazării si forta verbală a celor ce, simpatizanti ai Germaniei, uitau că America este o consecintă a colonizării europenilor si asiaticilor si va fi asa si în continuare.

„Terorismul” american a fost si o indubitabilă răzbunare asupra vechiului si decadentului continent european, care si-a expulzat cetătenii în fortă. Românii din cartea despre Gh. Brătianu vorbesc despre americani ca despre o natie aparte, nu ca despre un conglomerat de europeni, care are destule amintiri neplăcute din Europa. Literatii de frunte ai României au scris frumos, incitant, fără să stie câti americani chiar de sorginte română au bombardat cu sârguintă si plăcere meleagurile natale, administrate prost de trădători si fascisti. Aceeasi administratie dintotdeauna, proastă, a intrat si în al doilea război mondial la fel de prost pregătită ca si în primul.

"Am o armată de tărani", avea să spună maresalul Antonescu. Revenind la bombing, numărul relativ mare de victime s-a datorat si absentei unui număr corespunzător de adăposturi. Toate capitalele implicate în conflict aveau măcar un metrou. Bucurestii, cu pretentia de a fi o capitală europeană evident n-avea metrou. Anexarea atâtor teritorii la România Mare n-au adus oare destule fonduri pentru construirea unui metrou? Sunt convins că administratiei corupte românesti nici nu i-a trecut prin cap asa ceva. Principii si pretentii, judecăti de valoare cu privire la alte popoare, asta da. Vorbărie goală si tâfne de copil râzgâiat, în locul unei administratii eficiente, competitive.

Lucrarea în discutie face abstractie de bombardarea zonei petrolifere Ploiesti de către fortăretele zburătoare americane, una din cele mai mari operatiuni din acest război. Pilotii avioanelor doborâte mai ales de antiaerienele germane, au fost preluati de autoritătile române si se spune că au beneficiat de un tratament uman.






Lucian Bureriu    6/1/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian