Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Continente în limba română

Prima impresie făcută de Antologia scriitorilor români, Editura Cetatea Cărtii, 2014, primită azi de la scriitoarea Elisabeta Iosif, a fost de o încadrare seniorială pentru autorii cuprinsi în carte. Nume sonore cu un palmares literar bogat, scriitorii din acest volum sunt cunoscuti în mediile culturale din tară si internationale. Nu este întru totul real pentru că sunt antologati si tineri scriitori de talent, pe care îi citesc prima oară.

Cartea are două sectiuni, poezie cumulând stiluri de diversitate lirică si proză în genuri diferite. La poezie au participat:
Adrian Botez, Adrian Erbiceanu (Montreal, Canada), Al. Florin Tene, Anca Florentina Popescu, Camelia Ionită Mikesch (Elvetia), Cristina Stefan, Elena Anghelută Buzatu (SUA), Elena Trifan, Elisabeta Iosif, Emil Bucuresteanu, George Ionită, George Roca (Australia), Ioan Adrian Tufan, Lia Ruse, (Montreal, Canada), Liliana Petcu, Livia Ciupercă, Melania Cuc, Mihaela Oancea, Mihai Niculită, Nicoleta Milea, Titina Nica Tene, Raveca Vlasin, Sebastian Golomoz, Theodor Răpan, Victor Gh. Stan, Victorita Dutu si Virgil Ciucă (N. York, USA).

Proza este semnată de: Berthold Aberman, (Nazaret, Israel), Cornelia Păun, Dumitru K. Negoită, Elena Buică, (Toronto, Canada), Elena Adriana Răducan, Elisabeta Iosif, Eliza Roha, Emil Bucuresteanu, Gabriela Călutiu Sonnenberg (Spania), George Roca (Australia), Ion Adrian Trifan, Madeleine Davidsohn (Haifa, Israel), Magdalena Albu, Muguras Maria Petrescu, Petru Ilie Birău, Tudor Petcu si Veronica Balaj.

Semnificativ subtitlul acestei antologii, “de pe toate continentele”, scriitori din America si Canada, din Australia, din Europa vestică si, fireste, din România reusind să releveze împreună diversitatea literaturii în limba română, la un moment dat, în spetă anul 2013, atât ca stilistică dar si ca vârstă, pregătire, volume publicate sau implicare culturală românească.
Spun că o antologie de versuri si proză oglindeste mai concret un timp literar decât oricare alt volum single, manual, curs didactic sau dictionar. O astfel de antologie redă momentul caleidoscopic al literaturii si al limbii literare într-un parcurs istoric. Sustin publicarea de acestă manieră dincolo de criticile nefondate care privesc mixajul de la final însă tocmai acest exponat este dedus din realitatea variată a literaturii practicate într-o perioadă de timp.
De ce îmi place acest volum? E simplu: pentru că pot citi un doctor în filologie, notoriu pentru scrisul său multipremiat, Adrian Botez, dar pot citi prima oară o tânără absolventă de Litere care, iată, scrie ca pentru poezia ardentului fior creativ si avatar de vers:

“Pânzele albe ale yolelor noastre
Deveniseră păsări
Fiecare- reflexia celeilalte,
În jocul vesniciei
Pe care-l construim…”Mihaela Oancea- Bucuresti

Meritul acestei reflectări îi revine selectorului autorilor si textelor antologate, munca este necuantificabilă prin certe cerinte de triere, ordonare, evidentiere, la care se adaugă munca în sine de editare si nu sunt multi autori cu altruismul pe tavă pentru a duce la bun sfârsit această trudă. Muncitorul altruist al acestei cărti se numeste Elisabeta Iosif care prin realizarea impecabilă a volumului Antologia scriitorilor români de pe toate continentele aduce Bibliotecii Nationale a României o mostră de calitate asumată a literaturii contemporane.
Doresc succes antologiei în recunoastere ca folosintă si distinctie, ca realizare oportună în arhivarea scriitorimii si scriiturilor actuale românesti.


Cristina Stefan,

N.O.
Mai jos si o prezentre a cartii facuta de domnul Victor Stan .


Floare cu parfum de meridiane

O antologie este o carte. O carte muncită. Meritul prim, după ce apare o antologie, este al antologului. Autorii sunt prinsi la mijlocul cercului dintre antolog si editor. După cum antologul acestei cărti este cunoscutul om de cultură, doamna Elisabeta Iosif, rezultă că meritul i se cuvine pe măsură. Această antologie este ca o pasăre cu aripile de lumină. O aripă este din gânduri de vers, cea de-a doua din drumul lung al frazelor. Pasărea aceasta, în zborul său lin, duce de pe un meridian pe altul legătura cuvântului de lumină al Limbii Române între ziditorii de literatură.
În Călător în visare, prefata volumului de versuri Spiralele Adolescentei, spuneam:,,Bun scormonitor în carnea visului/gândului, poeta Elisabeta Iosif a strâns într-un fagure de miere pentru buzele de lumină ale cititorului”...
Iată, acum, as putea spune că: Doamna Elisabeta Iosif a parcurs globul pământesc imaginar si acolo unde a găsit un poet sau prozator de stirpe românească, a pus ca semn, o petală. Adunând toate petalele a realizat o floare cu parfum de meridiane si pentru că trebuia să aibă un nume, i-a dat un titlu gravat în Timp: Antologia scriitorilor români contemporani de pe toate continentele.
Din această lucrare densă si bogată în continut, reiese că aproape toti antologatii de pretutindeni, care îsi au volume proprii sunt editati în România, ceea ce concluzionează că oriunde ne-am afla în această lume, cordonul ombilical ne tine binelegat de rădăcina Limbii Române.
Selectia lucrărilor introduse în antologie, atât a celor de pe ochiul genului liric, cât si a celor de sub sprânceana genului epic s-a făcut riguros de către antolog.
O carte de valoare si mai voluminoasă, fiind vorba de 270 de pagini, format mare, cum este cea de fată, implică si trecerea în revistă a numelor celor antologati, zeci de poeti si prozatori, cu totii cunoscuti de cititorul român si nu numai.
Conform structurii antologiei, să începem cu poetii: Adrian Botez, Adrian Erbiceanu (Montreal, Canada), Al. Florin Tene, Anca Florentina Popescu, Camelia Ionită Mikesch (Elvetia), Cristina Stefan, Elena Anghelută Buzatu (SUA), Elena Trifan, Elisabeta Iosif, Emil Bucuresteanu, George Ionită, George Roca (Australia), Ioan Adrian Tufan, Lia Ruse, (Montreal, Canada), Liliana Petcu, Livia Ciupercă, Melania Cuc, Mihaela Oancea, Mihai Niculită, Nicoleta Milea, Titina Nica, Raveca Vlasin, Sebastian Golomoz, Theodor Răpan, Victor Gh. Stan, Victorita Dutu si Virgil Ciucă (N. Zork, USA).
Partea de proza e semnată de: Berthold Aberman, (Nazaret, Israel), Cornelia Păun, Dumitru K. Negoită, Elena Buică, (Toronto, Canada), Elena Adriana Răducan, Elisabeta Iosif, Eliza Roha, Emil Bucuresteanu, Gabriela Călutiu Sonnenberg (Spania), George Roca (Australia), Ion Adrian Trifan, Madeleine Davidsohn (Haifa, Israel), Magdalena Albu, Muguras Maria Petrescu, Petru Ilie Birău, Tudor Petcu si Veronica Balaj.
Am avut onoarea si plăcerea ca unora dintre acesti poeti si prozatori, în diverse locuri si momente, să le vorbesc sau să scriu despre volumele domniilor lor.
Dacă în poezie găsim structuri de formă fixă:sonet, haiku, ritm si rimă sau vers liber, proza are în continut de la nararea amintirilor la povestiri si până la compozitia eseului filozofic. Toate acestea sunt îmbrăcate în haina creatorului matur, a profesionistului în modelarea cuvântului liric sau epic pentru lectorul de azi si de mâine.
Totdeauna o antologie colectivă este liantul care uneste timpul, spatiul si creatorul printr-o muncă de migală pentru trăinicie. Din această ecuatie de succes nu lipsesc: editorul Constantin Vlaicu si graficianul, cel ce a gândit coperta, scriitorul George Roca.
Prin această lucrare cu parfum de meridiane ANTOLOGIA SCRIITORILOR ROMÂNI DE PE TOATE CONTINENTELE, doamna Elisabeta Iosif reliefează încă o dată că limba noastră românească ajută la păstrarea identitătii nationale, fapt ce mă determină în a-i multumi si a o felicita pentru ce a strâns în lada de zestre pentru cei care vin în urma noastră.

Victor Gh. STAN
Presedinte, Filiala Copii –Tineret, Bucuresti a Uniunii Scriitorilor





Cristina Stefan    6/1/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian