Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Studentii străini in Canada

In ultimii ani, numărul studentilor străini a crescut considerabil în Canada. Guvernul canadian încurajează tinerii din străinătate să vină aici să studieze, din mai multe motive.
În primul rând, este o sursă de venit pentru institutiile de educatie care au programe pentru studentii străini. Taxa scolară anuală percepută este mai ridicată decât pentru studentii canadieni.
În al doilea rând, după absolvire, studentii străini primesc permis de lucru, durata acestuia fiind în functie de durata studiilor. Pentru un program de studii de doi ani, permisul de lucru poate fi de trei ani. După numai un an de muncă, în anumite conditii, studentii pot aplica pentru rezidentă permanentă. Canada câstigă prin faptul că forta de muncă este tânără, cu studii în Canada si are deja atât experientă de lucru cât si un loc de muncă. Această situatie este foarte avantajoasă pentru economia canadiană.
Doar ca un fapt divers din punct de vedere statistic, din luna decembrie 2013, China este pe locul doi în ceea ce priveste numărul aplicatiilor pentru rezidentă permanentă sub clasa ”experientă canadiană” (1.127 aplicatii aprobate), pe locul trei în ceea ce priveste numărul aplicatiilor sub clasa de ”nominalizati provinciali” (cca 4.047 aplicatii aprobate) si pe locul patru sub programul ”economic federal” (cca. 4,047 aplicatii aprobate). Sunt mai mult de 1,5 milioane canadieni de origine chineză.
Programul permiselor de studii se va schimba sub multe aspecte în luna iunie 2014. Dacă în prezent viitorii studenti trebuie să demonstreze în momentul aplicatiei că au intentia să studieze în Canada, după 1 iunie, ei vor trebui să se înregistreze efectiv si să frecventeze activ programul de studiu, altfel permisul de studii va fi anulat si studentul va trebui să părăsească tara. În prezent nu există un sistem care să urmărească activ frecventa la clasă a studentilor si nu sunt putine cazurile când studentii au venit, au mers la scoală pentru o perioadă scurtă de studii, după care au început să lucreze ilegal. De multe ori, această situatie a durat ani de zile, fără consecinte negative pentru ”studentii” respectivi. Conform cu noul program, începând din luna iunie, după o absentă scurtă de la programul de studii, permisul de student va fi anulat.
O altă schimbare este introducerea institutiilor de studii aprobate de guvern. În prezent, orice scoală se poate declara singură aptă pentru studii si poate accepta studenti străini. Situatia se va schimba din iunie, când numai anumite institutii vor fi aprobate pentru a primi studenti din străinătate.
În prezent, după o perioadă de sase luni, studentii pot cere un permis de lucru off-campus. Din luna iunie, toti studentii vor primi automat un permis de lucru off-campus, odată cu permisul de studii. Acest permis îi va autoriza să lucreze până la 20 de ore pe săptămână în perioada de studii si 40 de ore în timpul vacantelor. Conditia este ca programul de studii să fie de cel putin sase luni si să conducă la obtinerea unei diplome sau certificat de la o institutie agreată de guvern. Trebuie mentionat că educatia este responsabilitatea guvernelor provinciale si teritoriale. De aceea guvernele locale vor nominaliza institutiile recunoscute / desemnate ca fiind apte să primească studenti străini.
Permisul de studii devine nul după terminarea studiilor în cazul în care respectivul student nu are un permis de lucru sau o altfel de viză care să-i permită să rămână în Canada. Dacă în prezent studentii care termină studiile nu au voie să lucreze în timp ce asteaptă permisul de lucru post-gradual, sub noile reglementări, ei vor putea să lucreze 40 ore pe săptămână după terminarea studiilor, în timp ce asteaptă emiterea permisului.
Studentii străini care se înrolează în cursuri mai scurte de sase luni nu vor avea nevoie de permis de lucru. In prezent, o persoană care este în Canada cu statut de vizitator, nu are voie să aplice pentru un permis de studii din interiorul Canadei. Din luna iunie, acest lucru se va schimba, în sensul că un vizitator va avea dreptul să aplice din interiorul Canadei, însă doar pentru anumite permise de lucru.

După părerea mea, noile reglementări reprezintă o mare îmbunătătire fată de sistemul actual, dând mai multă flexibilitate în ceea ce priveste dreptul unui student de a lucra în timp ce studiază, sau după terminarea studiilor, în acelasi timp, urmărind îndeaproape ca studentul respectiv să fie într-adevăr student si să nu încalce conditiile impuse de un astfel de statut.
Mihaela Boeriu este consultant de imigratie si practică în acest domeniu din 1993. Puteti trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela.boeriu@gmail.com
Răspunsurile date sunt generale si nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultati un specialist în emigratie canadiană.





Mihaela Boeriu e mail : mihaela.boeriu@gmail.com    4/23/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian