Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


UN MUZEU CE NE ASTEAPTA

Ultima declaratie:
N-as vrea ca cei ce mă condamnă astăzi să mă reabiliteze mîine.
Imre Nagy – liderul Revoluţiei Maghiare din 1956


Istoria scrisă, fie ea mai veche sau mai nouă, a suferit contorsionări uneori chiar fatale, de pe urma pretentiilor celor ce o dictau. Asadar ea n-a fost poate niciodată o însiruire obiectivă de evenimente pe care omenirea le-a parcurs, ci una de puncte de vedere asupra celor întîmplate. Popoarele mai mici, cele stăpînite, au scris, dacă au scris, detaliind din istoria stăpînitorilor.
Asa a fost istoria pe care am învătat-o în anii de după război, scrisă în schemele ideologice ale puterii sovietice. In paginile ei, toti cei ce s-au opus comunismului au fost proscrisi.
Cît de buimăciti eram noi copiii de cele ce le auzeam si nu le puteam potrivi: pe de- o parte cunostiinţele ce ni se predau la scoală, iar pe de altă parte povestile si comentariile ce le auzeam susotite acasă.
Imi amintesc cu cît respect vorbea mama si bunica despre preotul Raita din Săsciori, raionul Făgăras, pe care militienii îl arestaseră pentru că-l bănuiau a fi adăpostit partizani din munti. Mă gîndeam eu că bunica avea dreptate cînd îi blestema pe comunisti, dar cu toate astea tot mă visam soldat sovietic, galopînd pe un cal roib, cîntînd din armonică si eliberînd pe cît mai multi sau mai multe.
Acum probabil că cei mici din România se joacă imaginîndu-se americani pe tancuri, împuscînd teroristi. Asta e!
Am să revin la istoria acelor ani de teroare, care au îndoliat sute de familii de la poalele Muntiilor Făgărasului.

Am particularizat tinutul nu numai pentru că acolo rezistenta anticomunistă a fost cea mai vehementă din toate formele de oponentă din România si în fapt prima manifestare de acest fel din tările ocupate de sovietici, dar si pentru că în zilele care au trecut am fost vizitati la Cenaclul Observatorul, la Cîmpul Românesc, în casele noastre, de doi oameni de cultură care se zbat să pună pe picioare în Făgăras, în clădirea vechii Cetăti, Muzeul Rezistentei Anticomuniste Făgărăsene.
Cei doi entuziasti sînt Prof. Univ. D.H.C. Liviu Sofonea si Prof. Florentin Olteanu – presedintele Fundatiei Culturale Negru Vodă.
Ce-ar avea de spus un astfel de muzeu si cui i s-ar adresa?
In „sălile boltite ale bătrînei cetăti”, care au găzduit în anii 1950-1960 închisoarea celor ce lucraseră în Politia si Siguranta României înainte de anul 1945, va fi organizat un muzeu modern care să facă cunoscută pe toate căile (mărturii materiale, documente, înregistrări audio si video, conferinte) lupta anticomunistă armată din Munţii Făgărasului, de pe versantul nordic (amintind si legăturile ce au existat cu cei de pe versantul sudic – grupul Arnăutoiu.
Pentru cei din zonă, muzeul va fi un popas îndreptătit de contemplare a acelui trecut nefericit, un loc de educatie al copiilor sau un motiv de mîndrie în faţa străinilor ce-i vor trece pragul. Pentru noi cei plecati?
Nouă ne rămîne să ne bucurăm că-n România nu se îngrămădesc chiar toti să facă afaceri curate sau necurate si că mai sînt din cei cu drag de carte si de tară.
Ei sînt cei care cred că sub o formă sau alta ar trebui să ne amintim de cei ce au avut curajul să înfrunte stăpînirea străină si sleahta autohtonă de oportunisti.
Ar trebui să ne amintim mereu că noi românii nu am fost si nu sîntem mai prejos decît altii, chiar dacă nu am avut în istoria recentă un Imre Nagy sau un Lech Walesa.
I-am avut pe: Ioan Gavrilă, Hasu Laurian, Chiujdea Ioan, Gheorghe Suvăilă, Remus Sofronea si multi altii, care au luptat asa cum spiritul românesc si conjuctura românească i-au îndrumat să se opună răului. Ei au fost cei ce au dat tonul rezistenţei anticomuniste est-europene care a culminat cu Solidaritatea din Polonia.
In memoria acelora ce au trăit si au luptat ani de zile prin văgăunile munţilor, care au murit împuscati sau bolnavi, a acelor bătuti si închisi, a acelor ce si-au pierdut pînă si ultimul drept de cetătean al tării în care s-au născut, să închinăm un gînd bun si să facem o faptă bună, ajutînd după puteri ridicarea muzeului din Făgăras.

P.S. Cei ce doresc să facă donatii pentru muzeul din Făgăras sînt rugati să se adreseze Fundatiei Culturale Negru Vodă – e-mail: relatii@negruvoda.ro sau pentru informatii redactiei Observatorului






Viorel Neacsu - Toronto    6/3/2004


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian