Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Profesorul Murray Lew Weidenbaum

Timpul nu a mai avut răbdare... Amintiri din alte vremuri

Au trecut peste 50 de ani de când seful institutului unde lucram, în Bucuresti, Academicianul Aurel Avramescu, mi-a adus într-o zi o revistă si mi-a spus, fă o recenzie a articolului lui Murray Weidenbaum si adumi-o s-o văd.
Mi-am făcut datoria si a doua zi i-am prezentat recenzia cerută.
Nu stiam cine era acest domn Murray si nici ce hram purta, dar mi s-a părut interesant punctul său de vedere referitor la politica guvernamentală a Statelor Unite de reducere a cheltuielilor militare.
Mi se părea deosebit de interesant cu atât mai mult cu cât în conceptia epocii în care trăiam capitalismul în faza sa ”ultimă”, cheltuia cel mai mult pentru militarizare decât pentru cele necesare societătii civile.
Tănâr fiind si plin de tot felul de idei năstrusnice, mi-a trecut prin minte să-i scriu acestui domn Weidenbaum si să-l felicit pentru ideia sa inclusă în articolul pe care îl recenzasem.
I-am scris într-un mod deosebit de reverentios si l-am felicitat pentru asemenea idei.
Au trecut cred peste trei luni de zile si m-am trezit cu o scrisoare din partea unui domn – despre care aproape că si uitasem cine si de unde era; primisem o scrisoare din partea domnului Profesor Murray Weidenbaum de la
Washington University.
M-am dus la biroul Academicianului Avramescu si i-am arătat scrisoare prin care
acest profesor de la Universitatea din Washington, mi-a răspuns la scisoarea ce
i-o trimisesem, interesendu-se de cine eram si care erau preocupările mele în domeniul economic.
Eram deosebit de mândru de această corespondentă, iar Academicianul Avramescu mi-a sugerat să nu fac prea mare vîlvă în legătură cu această corespondentă cu occidentul pentru că se va sesiza securistul care răspundea de institutia pe care Avramescu o conducea si urma o întreagă tevatură ce nu era deloc plăcută.
De la unul din nepotii săai aflasem că studiase în străinătate, unde îsi obtinuse o diplomă în domeniul ingineriei, era un matematician de clasă si era unulo dintre bunii specialisti în probleme de informatică.
Academicianul Avramescu era un om deosebit de inteligent, cu mult tact si o bogată experientă de viată. Era un adevărat gentelman; asa că i-am dat ascultarea cuvenită.
Au trecut multi ani până am ajuns în Statele Unite însă numele profesorului Murray care mă onorase cu un răspuns la scrisoarea ce i-o trimisesem nu l-am uitat.
După câti va ani am aflat că Profesorul Murray Weidenbaum devenise membru al grupului de consultanti ai Oficiului Bugetar al Congresului SUA.
Ocupa un post mult prea mare pentru a-l deranja si a-i solicita să-mi răspundă la o altă scrisoare a mea, dar am încercat pe toate căile posibile ale acelei perioade să aflu mai multe despre acest economist – confrate de meserie si care avea o asemenea bogată experientă teoretică si o îndelungată experientă practică.
Profesorul Murray care ajunsese unul dintre consilierii economici ai Presedintelui Ronald Regan în momentul unei mari dificultăti economice, lucrase ca Secretar al Trezoreriei pentru probleme de Afaceri externe si în Administratia presedintelui Richard M.Nixon.
Ne fiind de acord cu politica financiară a Administratiei Regan a preferat să se retragă din consilieratul acestei administratii dăndusi demisia în 1982.
Am fost si mai impresionat când am aflat că provenea dintr-o familie modestă; tatăl său fusese sofer de taxi.
Unde era tot ceea ce învătasem despre politica de exploatare a celor ce munceau si cum numai cei care proveneau din familiile bogate, puteau învăta si să ajungă pe functii înalte. Era oare aceasta o formă de manifestare a democratiei occidentale? Despre acest lucru nu aflasem cînd eram în facultate.
Murray Lew Weidenbaum se născuse în Bronx la 10 februarie 1927 si si-a început scoala si învătămîntul superior în New York.
În 1948, obtinuse diploma de economist de la City Colege din New York, unde devenise presedintele consiliului studentesc. După un an de zile, în 1949, obtinuse un masterat în economie de la Columbia University, iar în anii 1950 a lucrat ca economist în Departamentul de Buget în Washington.
Opt ani mai tărziu, 1958 si-a obtinut încă un masterat în Administratia publică de la Princeton University si tot de la această prestigioasă institutie si-a căstigat titlul de Ph.D. în economie.
În acelas an a obtinut functia de economist sef în cadrul companiei ce produce avioanele Boeing (în orasul Seattle ). În acelas timp a devenit unul dintre consilierii guvernamentali ca specialist economist în probleme ale industriei de apărare.
Anul 1963 l-a găsit în functia Economist cu senioritate în cadrul Institutului de Cercetări Stanford, iar un an mai tărziu, în 1964, i s-a oferit o catedră în cadrul Universitătii Washington, unde a functionat ca profesor până în urmă cu câteva săptămâni.
Cele mai multe dintre lucările si articolele publicate de către Murray Lew Weidenbaum, sunt adevărate perle economice prin ideile pe care le prezintă precum si prin modeul simplu si clar prin care prezintă cele mai dificile probleme cu caracter economic general sau cele referitoare la anumite probleme specifice legate de sistemul apărării nationale în cadrul sistemului complex al economiei americane contemporane.
Din păcate timpul nu a mai avut răbdare si l-a smuls dintre noi în urmă cu o săptămână (pe 20 Martie a.c., când Universitatea Washington din St. Louis a anuntat decesul profesorului Weidenbaum, fără să mentioneze cauza decesului) pe acest om de o mare valoare profesională, un consilier cu o mare putere de analiză si cu mult simt practic asupra diverselor aspecte economice si sociale, cu o profundă experientă în problemele internationale, un profesor cu niste calităti deosebite în arta predării si cu o adevărată dragoste si devotament pentru această activitate unde a activat jumătate de secol.
Amintirea acestui om de mare valoare v-a rămâne prezentă pentrui cei care l-au cunoscut direct, l-au ascultat în sedintele diverselor consilii la care a participat precum si de către toate generatiile de studenti pe care le-a dotat cu ample cunostiinte din domeniul economiei în general si a analizei economice financiare, precum si de către cei ce i-au citit lucrările.



Annapolis, MD -SUA







Dr. Alex Berca    4/1/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian