Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O vizitlă la Brad : oameni si realizări

Zilele trecute am urmărit pe Youtube performanta de la Sibiu din 8 octombrie 2013, a Corului Bâlea Boar din Brad, judetul Hunedoara, înfiintat în 1993 pe lângă Biserica Voievodală din Criscior si dirijat de profesoara Maria Simion. Perfectiunea armonică si frumusetea frazării, sensibilitatea si profunzimea de simtire a interpretării cântecelor rugăciune, ne-au declansat toate amintirile legate de cele câteva zile petrecute în Tara Zarandului în această vară si în special la Brad. Este recunoscut deja stiintific efectul muzicii asupra memoriei...

Aflată de mai mult timp în Canada împreună cu sotul meu, la chemarea CUVINTELOR VII ale Cuviosului Părinte ARSENIE BOCA, ne-am dorit să vizităm Tara Zarandului care l-a zămislit, precum si locurile pe care au călcat pasii lui Avram Iancu, Horia, Closca si Crisan; si nu în ultimul rând strămosi ai familiilor noastre în zona Deva, Hunedoara, Medias, Sebes-Alba si Sibiu, despre care ni s-a spus întotdeauna că au păstrat traditiile dacice în port si obiceiuri, pe care si noi, în pofida timpurilor, hălăduirii prin alte meleaguri ale Tării si ale Lumii, ne străduim să le conservăm si să le transmitem ca si însemne de identitate nemuritoare, copiilor si apropiatilor nostri.

Am trăit câteva zile de vis cu ochii deschisi ! Am sosit la Brad în seara zilei de sâmbătă 21 iulie 2013 (Sf. Proroc Ilie Tesviteanul) si am plecat miercuri 25 iulie, seara (Adormirea Sf. Ana). Cu multă sfială am păsit întâi în Sediul Asociatiei Culturale Cuviosul Arsenie Boca. Am fost întâmpinati de D-l Constantin Biris Jr., presedintele Asociatiei. Simbolic, ne-a oferit Apă de Carpati, bine stiind că apa este elementul care se înscrie în celulele corpului nostru cu vigoarea sângelui: spre a nu uita cine suntem si care ne este obârsia ! După această împărtăsire cu Apă Sfintită de însisi Muntii Nostri, ne-am bucurat de prezenta văzută a Cuviosului Părinte prin toate Lucrările Sfintiei Sale expuse la loc de cinste, cât si de parfumul de Crin Ceresc, prin care ne-a semnalat prezenta în Nevăzutul de către ochii nostri pământesti !

Cu D-l Constantin Biris Jr. ne-am văzut pentru prima dată, dar îl cunosteam deja prin dragostea si devotamentul fată de zona căreia îi apartine si evlavia fată de Cuviosul Părinte Arsenie Boca, având privilegiul de a-i citi opera literar-artistică încă nepublicată ( poezii, scrieri în proză, scenarii de teatru si film ) si să împărtăsim prin telefon sau corespondentă, impresii si opinii legate de subiecte extrem de diverse. Acest tânăr, as spune de factură renascentistă prin amploarea si diversitatea culturală (Absolvent al Facultătii de Informatică Economică a Universitătii Grigore Moisil - Sibiu, al Facultătii de Teologie Ortodoxă a Universitătii Aurel Vlaicu - Arad si al Facultătii de Medicină Generală si Farmacie Carol Davila - Bucuresti, specialitatea neuropsihiatrie) înzestrat si cu alte multiple talente, pe care nu le voi enumera cunoscându-i modestia - a fost Ghidul pe care Cuviosul Părinte Arsenie ni l-a scos întru întâmpinare spre împlinirea visului nostru, real.

Duminică de dimineată am fost invitati la Sfânta Liturghie în Biserica Mare cu Hramul Adormirea Maicii Domnului. Desi credeam că nimic nou nu ne asteaptă, surpriza si emotia a depăsit închipuirea noastră ! La Montreal am ascultat de zeci de ori pe casete si CD-uri înregistrări ale Corului Bâlea Boar din care si D-l C. Biris Jr. face parte si în cadrul căruia este si solist pentru diverse cântări. Cu D-na profesoară Maria Simion, dirijoarea si sufletul acestei formatiuni artistice de amatori, am avut deosebita onoare să colaborez cu multi ani în urmă la Bucuresti, atunci când artisti de frunte erau apropiatii Domniei Sale în concerte de mare prestigiu. Pentru cine nu o cunoaste, este bine să se stie că în Brad activează unul din cei mai mari muzicieni si profesori ai României, vrednică continuitoare de traditie ! Elevă a Liceului de Muzică din Timisoara si mai apoi studentă a Conservatorului de Muzică - Bucuresti, este demna urmasă a pleiadei de inegalabili profesori ca Magdalena Ursu, Nicolae Ursu si D. D. Botez (teorie si solfegiu, dirijat de cor), Vasile Jianu (flaut) Geta Bălan (canto), I. D. Chirescu (armonie), George Bălan (estetică), Miron Soarec (pian), Emilia Comisel (folclor) si altii de aceeasi mărime.

Această distinsă muziciană a ocupat postul de prim-flautistă în Orchestra Operei Române din Bucuresti, a fost profesoară la Scoala Militară de Muzică Iacob Muresanu, a fost lector la Facultatea de Muzică din Brasov, a dirijat formatii de muzică de cameră si în plus, a cântat ca solistă vocală în special lieduri si arii din opere. Înzestrată nu numai cu o voce de soprană care i-ar fi permis în alte conditii socio-istorice să devină celebritate, faptul că posedă auz absolut (extrem de rar printre muzicieni), i-a înlesnit să abordeze cele mai dificile partituri moderne, de care chiar solistii consacrati ai Operei nu se puteau apropia, colaborând astfel cu geniali compozitori contemporani ca Felicia Donceanu, Carmen Petra Basacopol, Pascal Bentoiu, Doru Popovici si altii. Înregistrările la Radio Bucuresti, care sperăm că se păstrează în cardex si cronicile de specialitate din România si străinătate, stau mărturie peste timp. Este deasemenea autoarea unei metode stiintific fundamentate de cântat la instrumente de suflat si canto, unică în Lume !

Numai o muziciană de această talie putea să aibă curajul să abordeze cu neprofesionisti lucrări religioase de complexitatea armonică si frumusetea melodică precum acelea scrise de marii creatori români recunoscuti si acceptati în Biserica Ortodoxă: Iacob Muresanu, N. Lungu, Gh. Cucu, I. D. Chirescu, G. Muzicescu, Ioana Ghica Comănesti, F. Donceanu, la care s-au adăugat nume ale culturii muzicale mondiale precum G. P. da Palestrina, G. Fr. Haendel sau W. A. Mozart. Numai o astfel de muziciană, dăruită în plus cu un entuziasm de nezdruncinat de nici un obstacol, putea să aibă curajul si să reusească: mărturie stau numărul concertelor, premiile si distinctiile primite de-alungul anilor de către Corul Bâlea Boar ! Am admirat nu numai pe înregistrări efectuate în studio (unde se pot face corecturi), dar mai ales pe acelea din concerte, perfectiunea tehnică si extraordinara sensibilitate cu care corul redă frumusetea si profunzimea cântărilor sacre.
Cu seninătate de spirit, desigur păstrând proportiile cuvenite, apreciem că membrii corului Bâlea Boar, amatori, adică iubitori de frumos, fără minime cunostinte de teorie, notatie muzicală sau solfegiu, numai prin munca si dragostea cu care se jertfesc condusi de geniul D-nei Maria Simion, merită comparatia cu profesionistii celebrului Madrigal !


Deci, revenind la Sf. Liturghie de duminică 22 iulie, este greu pentru mine si sotul meu să găsim cuvinte să descrie emotia, ne limităm doar la a face afirmatia: a fost cea mai frumoasă Sf. Liturghie la care am participat în viata noastră (si am avut privilegiul să fim prezenti în multe Biserici din Tară si din afară). Muzica Ierarhiilor Celeste a vibrat în toată măretia si splendoarea si pentru urechile noastre materiale, prin intermediul Vibratiei Vii din vocile tuturor membrilor corului Bâlea Boar prezenti în acea zi binecuvântată. Le multumim pentru cutremurarea întru Sfintenie din adâncul Inimii noastre ! Desigur, nu în ultimul rând D-nei Maria Simion, Preotului slujitor al Altarului si Citetului Sf. Evanghelii ( cred că se cuvine să subliniez faptul rar, păstrarea stilului traditional psaltic de către D-l C. Biris Jr.)!


Imediat după Sf. Liturghie, Ghidul nostru ne-a condus alături, în Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva: Muzeul de Istorie Locală si Etnografie - Brad. Aflat încă în curs de amenajare, un adevărat sanctuar de obiecte populare care ne vorbesc despre bogătia, originalitatea culturii si perenitatea Neamului nostru multimilenar. Nici un obiect nu a fost trecut cu vederea de către D-l C. Biris Jr. ! Vechime, manieră de fabricatie, semnificatie practică, spirituală sau pur estetică ne-au legat încă odată de sirul strămosilor nostri, adâncindu-ne mândria de a le fi urmasi.


După amiaza am petrecut-o bucurându-ne de poezia si frumusetea peisajului în care locuitorii din Brad si din Criscior trăiesc poate fără să-l mai bage în seamă.
La Criscior, Biserica Voievodală ctitorită de jupan Bâlea Boar, monument unic istoric din secolul al XIV-lea si noua Mănăstire, cu hramul Sf.Treime, ctitorie de uimitoare modernitate îmbinată cu cel mai traditional stil arhitectonic ortodox, nu pot fi trecute cu vederea ! Dar surpriza cea mai mare a fost Muzeul Etnografic - Criscior, adăpostit într-o modestă casă traditională. O adevărată minune de comori autentice, conservate peste timp prin osteneala de o viată si grija extraordinarei D-ne Letitia Plesa, învătătoare, acum pensionară octogenară. Ce minunată idee să lasi urmasilor aceste bogătii ! Am avut bucuria să-l cunoastem si pe fericitul nepot mostenitor, care ne-a asigurat că este constient de valoarea a ceea ce primeste. Inimosul nostru Ghid, nu este străin de multe dintre obiectele adunate acolo, unele confectionate chiar de tatăl Domniei Sale, D-l Constantin Biris, fost miner în mina de aur, care în timpul liber s-a ocupat cu sculptura în lemn. Noi îl numim omul cu mâinile de aur ! La propriu, aurul, la care a trudit ani îndelungati să-l scoată la lumină, a sfârsit prin a i se încrusta în mâini, ca într-o altă mină de creatie vie !

Ce putem spune despre bogătia si varietatea obiectelor de cultură locală, în care utilul este îngemănat cu eleganta armoniei, la care artistii si mestesugarii anonimi au lucrat cu talent si vrednicie, este că autoritătile locale ar fi de dorit să se implice mai mult, alăturându-se remarcabilei strădanii a D-nei Letitia Plesa, pentru a oferi un spatiu lărgit de expunere si suport de specialitate pentru clasificare si catalogare în vederea punerii în lumina si valorificarea pe care o merită ! În Canada o astfel de initiativă si de colectie particulară ar fi ridicată la rang de afacere de stat menită să sporească imaginea locului, nu numai pe plan intern, ci si international... cu sigure beneficii materiale !

Muzeul Mineralogic sau Muzeul Aurului din Brad, este o splendoare a Lumii moderne! Ar fi numai el un obiectiv turistic de talie unică mondială care să aducă venituri pentru toti locuitorii asezării ! Ceea ce am văzut acolo este ireal! Crezi cu greu ceea ce vezi în fata ochilor ! Este o sfidare a imaginatiei ! Te întrebi dacă nu cumva minerii care au adus la suprafată aceste minuni ale naturii, nu sunt chiar ei artistii sculptori: flori, fluturi, păsări cu trupuri imaginare, faimoasa Pana lui Eminescu, Dansatoarea de flamenco, cele două Sopârle, dantelărie si aripi de aur si multe alte exponate de minereuri de un rafinament, forme, culori si irizări care depăsesc orice închipuire. Depăsesc cu mult ceea ce marile galerii de artă ne prezintă ca si creatii ale marilor artisti! Acest muzeu ne poate smeri în cel mai bun sens al cuvântului. Omul, Coroana Creatiei, nu va putea niciodată să întreacă ceea ce Dumnezeu a creat, dar se va inspira inepuizabil dacă va fi capabil să o respecte si să o conserve. Si timpurile sunt dure !...


Ne întrebăm de ce astfel de minuni sunt trecute aproape, sau total sub tăcere, de ce Media românească si canalele diplomatice nu fac publicitatea cuvenită si nu se servesc de astfel de valori pentru o strălucitoare si justă imagine internatională a României. Recent am avut ocazia să văd cum o tară ca Islanda, cu nivel de trai foarte ridicat, din punct de vedere turistic vinde noroi în peisaje lunare, unde din când în când se vede câte o oaie rătăcită ! M-am simtit grozav de tristă să constat cât suntem de departe de a ne cunoaste, întelege si pretui noi românii, propriile valori. M-am întrebat si întrebarea rămâne deschisă, dacă nu cumva aceasta este cauza primă a aruncării cu nepăsare peste hotarele Tării a resurselor umane, cât si a resurselor naturale, potentialul dăinuirii unui Nean, pentru iluzorii dezvoltări economice... ”Cunoaste-te pe tine însuti !” După aceea ceilalti sigur te vor cunoaste, te vor respecta, îti vor recunoaste valoarea si te vor pretui asa cum se cuvine !


Bradul, prin simpla asezare naturală ( de semnalat numai, calitatea apei si a hranei încă nepoluate !) potentialul uman si comorile din muzeele pe care le are, ar putea să fie tinta a mii de turisti, doar pentru a se bucura, relaxa si îmbogăti spiritual. Întorcându-se în tările lor ar vorbi despre un colt de Rai, căci nostalgia Raiului o au toti locuitorii planetei, credinciosi sau nu !


Despre alte persoane speciale pe care le-am cunoscut si celelalte locuri cu minunile lor realizate de oameni, sau naturale, vizitate în apropiere de Brad si în Tara Zarandului, condusi fiind de aceeasi constiintă vie eminesciană, Ghidul nostru D-l Constantin Biris Jr., s-ar putea scrie cărti. Dar cunoscându-i de acum potentialul intelectual-artistic fabulos si profunzimea cunoasterii valorilor umane si a comorilor zonei de obârsie si nutrind speranta că Domnia Sa va putea găsi ecou si sprijin concret de la oficialii care se îngrijesc de destinul acesteia, în minunata misiune pe care si-a asumat-o în plan local prin Asociatia Culturală Cuviosul Arsenie Boca, îi trasăm această nobilă sarcină, având certitudinea că o poate împlini cu strălucire !


Sperăm ca aceste rânduri să stârnească în cititori curiozitatea de a descoperi zona. Iar oamenilor care fac parte din acest binecuvântat loc, sperăm să le incităm dorinta de autocunoastere, autopretuire, de cunoastere si recunoastere a aproapelui si a valorii tuturor bogătiilor si frumusetilor. Să fie bucurosi, constienti si mândri că sunt una cu aceste valori ! După această vizită, noi suntem fericiti că strămosii nostri daci au acolo urmasi care să le păstreze vie continuitatea sub numele de români, moti zărăndeni !

Credem cu convingere că acest spatiu, ca dealtfel si România întreagă, ar trebui să devină unul din obiectivele cele mai dorite de turistii de peste hotare. Credem si sperăm că potentialul uman, aurul verde si cel din munti, ca si alte resurse, trebuie să rămână neatinse, sunt însăsi emblema si siguranta păstrării identitătii noastre fiintiale !

Sperăm să ne întoarcem curând în leagănul nostru multimilenar ! Definitiv !


Notă Observator - o mică prezentare a celor doi autori ai articolului :

H. E. Stana Bunea, The Noble Order of International Ambassadors
Harpistă - Corespondentă pentru România si Canada a World Harp Congress/ Muzicoterapeută/ Profesoară de integrare socială prin muzică - Comisia Scolară Montreal/ Poetă /
Premii si distinctii: Concursul International de Harpă de la Ierusalim, Israel 1979 - Bursa de studii la International Harpcentrum din Maastricht, Olanda/ The 20-th International Harpweek, Kerkrade, Olanda 1980 - selectată din 200 de harpisti profesionisti pentru sustinerea Concertului Final/ Festivalul National de Muzică din România 1983 - Premiul I si Titlul de Laureat/ American Biographical Institute, S.U.A. 1997 - Distinguished Leadership Award/ S.U.A. 1998 - International 500 Notable Woman/ IBC Cambridge, Anglia 1999 - Who-s Who of Intellectuals/ 1999, Românii din America - 500 de personalităti din S.U.A. si Canada/ United Cultural Convention, Anglia 2002 - Nominalizare International Peace Prize/ ABI, S.U.A 2002 - Nominalizare Citizen of the Year / Toronto, Canada, Cenaclul Revistei Observatorul - Premiul special pentru promovarea artei si culturii românesti/ ABI, S.U.A. 2006 - Gold Medal for Canada/ Gala personalitătilor române, Editia I, Montreal 2012 - Nominalizare pentru promovarea culturii românesti.
Afilieri : Membră fondatoare a World Harp Congress si a CREDIDAM din România/ Uniunea Compozitorilor, Interpretilor si Muzicienilor din România/ Musicians Guild of Quebec/ Societatea Harpissimo - Quebec/ Asociatia de muzicoterapie din Quebec/ Canadian Association for Music Therapy/ Alliance des professeures et professeurs de Montreal/ Cenaclul Nică Petre -Toronto.

Victor Georgescu, Inginer/ Economist





Stana Bunea, Victor Georgescu    1/10/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian