Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sublinieri : Incotro si de ce ?

Probabil nu este zi în care să nu ni se adreseze asemenea întrebare; important e să putem raspunde, dar de multe ori astfel de întrebări rămîn numai cu frustrări, căci nu suntem capabili să dăm un răspuns care să satisfacă sau să motiveze întrebarea....

Pe această linie, un prieten m-a întrebat recent de ce azi nu se mai fabrică produse "ca lumea", vrînd prin asta să înteleagă produse atrăgătoare, de calitate, estetice si de durată. Mi-a dat un exemplu: avea în subsolul casei un frigider care functiona de 25 de ani si altul în bucatarie, pe care îl avea de 3-4 ani, care costase $3500 si care, desi a trebuit reparat de 3 ori, tot nu functiona bine! Întrebare: de ce?

Un alt prieten m-a întrebat într-o zi de cîti ani am cumparat auto-ul pe care îl conduc; i-am raspuns că-l am de 3 ani, la care m-a sfătuit să-l schimb imediat: motivarea lui era că o masină se schimbă acuma la trei ani, pentru că după aceea încep probleme foarte costisitoare. Întrebare: de ce azi se întîmpla asa ceva??

Un alt amic se plîngea acum cîtva timp că a fost tamponat -noaptea- de o masină care-i înfundase putin -cît o minge de tenis- bumper-ul din spate. Cînd s-a dus cu ea la dealer, i s-a spus ca nu se poate îndrepta si că trebuie schimbat tot bumper-ul, ceea ce costa cam $3-4000 de dolari! de ce? de ce azi nu se mai pot face mici reparatii care în urmă cu 10 ani erau posibile?!

Iată într-adevăr o serie de întrebări justificate de faptele si exemplele date, dar a raspunde la ele nu este simplu; trebue pornit de la o întrebare esentială: ce s-a schimbat, ce a intervenit în societatea în care trăim în perioada recentă care o diferentiază de cea din trecutul nu prea îndepărtat??

Istoria evolutiei speciilor -în biologie- si evolutia grupurilor umane, urmărită de sociologi, au identificat un mecanism care nu este nou, dar despre importanta căruia specialistii si-au dat seama recent, ca si de rolul jucat de el în fenomenul adaptării biologice si sociale la schmbări. Necesiătile de adaptare la mediu conditionează aparitia "noului" atît în biologie cît si în societate; aceasta se face de multe ori prin fenomenul de "complexificare", la care participă sisteme care se coordonează pentru transformarea vechiului în nou; si noul iese de obicei învingător. Este acceptată notiunea că evolutia induce complexificare, dar nu orice complexificare este bună pentru organismal animal sau social; un fapt însă e sigur, ea induce o schimbare.

Pentru a întelege mai bine sensul celor mentionate, vom analiza aspectul de complexificare creat de aparitia unui fenomn social de mare anvergură, cum este -de exemplu- un război!

Primul război mondial, care a avut loc între state colonialiste si imperialiste, a răsturnat o ordine socială stabilită de sute de ani si a dus la aparitia si dezvoltarea statelor democrate parlamentare, dar si la aparitia bolsevismului; noile societăti apărute au evuluat însă la rîndul lor, conditionate de factori economici si politici, ducînd la aparitia unor state nationale cu conduceri centralizate-dictatoriale, apoi au devenit antagonice si au declansat al doilea război mondial.

Evident că harta lumii a devenit mult mai complexă, dacă se compară starea pre si post-belică, pentru că a dus nu numai la răsturnări politice, economice si sociale, dar a schimbat stilul de viată a societătii, a dus la emanciparea femeii, sau la schimbări esentiale în artă (art nouveau, dadism , modernism, post-modernism etc), arhitectură, muzică, literatură (poezie, romanul modern etc); a dus la Brâncusi, Picasso, Dali , Klimt etc.

Efectul constatat este că în 100 de ani, societatea euro-vestică a trecut prin aceste schimbări fără să dispară; ea s-a adaptat mereu, găsind mecanisme de acomodare pentru a functiona în continuare. Cu alte cuvinte, a suparvietuit. Din acest punct de vedere, complexificarea care a avut loc a fost benefică.

Astăzi nu este niciun dubiu asupra existentei sistemelor de adaptare în fenomenul de complexificare; ele sunt studiate de matematicieni si înformaticieni, care au creat deja sisteme virtuale în care urmăresc si identifică factorii care alcătuiesc aceste sisteme. Din păcate, încă nu sunt concluzii certe în acesta problemă.

Revenind la întrebarea initială "de ce? ", există cîteva opinii care explică situatia actuală; în mod categoric, societatea contemporană a suferit complexificări de natură economică, tehnologică si politică în ultimii ani; progresul în domeniul informaticii, comunicatiilor, si roboticii a conditionat grave probleme în productia în care nu mai e nevoie de brate de muncă, ci de roboti pentru productia pe bandă; din acesta cauză, scolile profesionale care formau lucrători calificati nu se mai justifică, si aceasta explică lipsa de muncitori priceputi, cu ateliere proprii, în care altădată se făceau reparatii de bună calitate, garantate de buna pregatire si tinuta profesională. Evident că masinile -roboti care sunt în procesul de productie - se pot defecta; în acest caz calitatea produsului suferă, mai ales dacă nu există un sistem riguros de control de calitate.

Situatia descrisă a condus la problemele de încadrare a personalului în productie: numărul celor cu diplome de calificare creste în toate domeniile, dar numărul locurilor de muncă scade; de aici, cresterea incertitudinii încadrării si a somajului în grupul de 25-30 de ani, ajuns la 25-30% în unele tări europene.

Simultan, datorită costului ridicat al masinilor-robot, ele sunt concentrate într-un număr mic de centre; mă refer la masinile utilizate pentru diagnostic (MRI. PET-SCAN etc)- operatii chirurgicale (cancer de prostată, etc); în aceste cazuri, bolnavii sunt înscrisi pe lungi liste de asteptare, situatie care are pericolele întrinseci ale asteptării.

Pe de altă parte, excesiva tehnologie adînceste prăpastia dintre săraci si bogati, căci ea are tendinta de a concentra bilioane de dolari în mîna cîtorva magnati, beneficiarii vînzării în masă a produselor tehnologice.

Întrebarea firească este cum si dacă societarea se va adapta la aceste situatii si ce mecanism ar putea ajuta procesul de ajustare; din experienta istorică reiese că atunci cînd solutii politico-economice nu sunt acceptate, sau sunt deja epuizate, schimbările sociale pot fi violente: războaie, revolutii (rusă, chineză); în conditiile actuale, societatea este înconjurată de institutii precum ONU, Consiliul de Securitate, etc., care au rolul de a rezolva situatii de criză, evitînd mari zguduiri de tipul celor prin care omenirea a trecut deja; din nefericire, lumea este deziluzionată de faptul ca aceste instutii, create după cel de-al 2-lea război mondial, s-au dovedit ineficace.

Ceea ce se asteaptă de la conducătorii lumii este o reformă a institutiilor care să le restabilească eficacitatea si să recapete astfel încrederea maselor; istoria a dovedit că războaiele si revolutiile nu reprezintă solutii în cazul mecanismelor de ajustare socială, ci mai degrabă esecuri ale mecanismului de adaptare la situatii complexe; singura cale de evitare a lor sunt reformele făcute din timp de către gruparea tuturor celor care pun ratiunea deasupra emotiilor, prejudecătilor sectare, egoismului feroce, conceptiilor retrograde si fanatismului distrugător.
Iar aici intervine din nou întrebarea: dacă acesti factori de adaptare există, de ce nu actionează din timp în situatia complexă care există în lume?
De ce ?


Toronto / ian 2014





Dr. Dinu Dimitriu    1/3/2014


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian