Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Magia Culorilor (99) – Culorile sarbatorilor de Craciun.

Ne apropiem de mult asteptatele sarbatori de iarna : Craciunul si Anul Nou 2014; peste tot, casele si strazile imbraca hainele de sarbatoare ale acestei perioade. Crăciunul este sărbătoarea cadourilor, a păcii și a liniștii sufletești. Culorile festive specifice Craciunului sunt rosu si verde, la care se mai adauga alb, auriu si argintiu.
Rosul este culoarea care in aceasta perioada o vedem peste tot si simbolizeaza sangele lui Iisus ; culoarea rosu mai este asociata cu iubirea neconditionata, energia si bucuria acestei sarbatori, rosu este si culoarea focului, purtand in ea caldura. Verdele simbolizează viața, iar în contextul Sărbatorilor de iarna, speranța la o viață eternă, care ne este promisă de nașterea lui Iisus. Auriul simbolizeaza soarele si lumina, iar alaturi de rosu da o nota de caldura ; auriul mai simbolizeaza si bogatia, aurul fiind unul din cadourile pe care le-a primit Iisus la nastere de la cei 3 magi. Argintiul simbolizeaza bogatie, si se foloseste de Craciun pentu ca reprezinta cuvintele lui Dumnezeu in religia crestina, dar si claritate, viziune si stralucire. Albul este asociat cu puritatea, pacea si renasterea, cu Craciunul alb de poveste, cu barba Mosului si vesmintele albe ale ingerilor ; in traditia crestina, albul reprezinta lumina pe care Iisus a adus-o pe lume.
Exista doua pareri acceptate despre originile culorilor traditionale de Craciun, una bazata pe credinta crestina, iar cealalta pe faptele istorice. In credinta crestina culoarea verde este simbolul vietii eterne, mai ales bradul, copacul vesnic verde, care supravietuieste pe perioada iernii si de aceea, in credinta crestina, verdele reprezinta viata eterna a lui Iisus Hristos, iar culoarea rosie reprezinta sangele lui Hristos, pe care l-a varsat in timpul crucificarii. Porivit faptelor istorice, se spune ca originile culorilor traditionale de Craciun sunt cunoscute din trecut, cand in secolul al XIV-lea bisericile prezentau in 24 decembrie scenete religioase ale miracolelor, in scopul educarii publicul. Se remarca Scena Paradisului, povestea lui Adam si a Evei si a Gradinii Eden, si pentru ca era iarna, atarnau mere rosii de crengile unui brad ; folosirea bradului pentru reprezentarea Copacului Binelui si Raului a devenit o practica comuna printre biserici si au inceput in fiecare an sa includa copacul in aranjamentele lor de Craciun. Urmand exemplul bisericii, oamenii au inceput si ei sa impodobeasca brazi in casele lor, decorand-ui cu mere rosii. Asa s-au nascut culorile Craciunlui, cu verdele pentru brad si rosul pentru mere. Despre originea globurilor se spune că în ziua în care s-a nascut Iisus Hristos, un artist sărac era în trecere pe lângă ieslea de la Betleem și a hotărât să-l viziteze pe micul prunc si cum nu avea niciun cadou, s-a gândit să jongleze cu mingile, jocul său facandu-l pe Iisus să râdă; de aceea, pomul vieții se împodobește în fiecare an cu globuri frumos colorate, acestea devenind cele mai importante decorațiuni.
Sărbătorile de iarnă sunt un prilej excelent de a ne redecora locuința chiar pentru o scurtă durată, inveselind-o in culorile acestor sărbători. Există mai multe modalități de a încorpora aceste culori în decorul casei prin bradul împodobit, luminile sale, ghirlande și lumînări,. Amenajarea locuintei se poate face in mai multe stiluri, orice este permis, însă este bine să nu amestecam stilurile între ele.
Cel mai folosit este stilul clasic, cu bradul verde si decorațiuni roșii și aurii cu globuri din sticla, margele, ghirlande, statii de lumini multicolore care ne aduc aminte de Crăciunul copilăriei și așteptarea cu emoție a lui Moș Crăciun. Combinatiile cromatice pot fi: alb-rosu, pentru o atmosfera traditionala, rosu-auriu pentru o casa stralucitoar sau alb-albastru, pentru un plus de eleganta, alaturi de mici accente argintii.
Putem crea un stiul rece, cu un brad artificial alb cu un decor alb, nins, înghețat, și decorațiuni în culori reci, cum ar fi argintiul, griul, sau cu decorațiuni în nuanțele de turcoaz, albastru sau violet, toate acoperite eventual cu o pudră albă, care vor crea senzația de înghețare.
La o cabana putem realiza stilul rustic cu decorațiuni din lemn, hârtie, pânză, materiale care ne duc cu gândul la natură, dar sa avem grija, sa nu le combinam cu decorațiuni lucioase!
Vremurile actuale ne invita la adoptarea unui stil eco fie cu un brad artificial, fie făcut din cuburi sau din diverse obiecte reciclabile care…. sugerează un brad, iar globurile in diverse forme ciudate, tot din materiale reciclabile !
In toate stilurile nuanțele de auriu, argintiu sau alb pur dau eleganță și strălucire unei încăperi. Este de retinut ca din punct de vedere cromatic, albul inmoaie culorile traditionale rosu si verde, armonizandu-le. Culoarea Lunii, argintiul are un efect de calm. Includerea auriului in paleta de culori de Craciun este semn al curajului, al increderii si se spune ca ar proteja sanatatea tuturor din casa. Rosul folosit in exces poate crea nervozitate, si este bine ca atunci cand e culoarea predominanta de Craciun, acesta sa fie asociat si cu alte culori mai blande. Pe mese să ne alegem florile preferate și să folosim vase albe, pentru a spori sentimentul de iarnă. Clasicele fundițe sau globuri roșii se pot asorta perfect cu elemente decorative în special cu cele argintii sau aurii. Folosirea auriului in decorul specific sarbatorilor de iarna, face ca alte culori, in special verdele, sa para si mai elegante.

Va doresc un Craciun Binecuvantat cu liniste sufleteasca !

In nunarul viitor al Observatorului veti putea afla care este Culoarea anului 2014.




.







arh. Ion Constantinescu    12/20/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian