Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Atmosferă celestă de Decembrie în comunitatea românească din Arizona

Decembrie este cea mai aglomerată lună pentru majoritatea familiilor de americani.
Pregătirile pentru sărbători încep cu câteva săptămâni înainte.
Încă de la începutul acestei luni pulsează o atmosferă aparte, evidentiată prin spatiile comerciale si casele împodobite cu lumini multicolore.
Activitătile cotidiene cât si cele din weekend sunt acompaniate de cântece de orchestră, concerte, spectacole teatrale si evenimente bisericesti. Românii stabiliti aici si-au creat un bun obicei, de-a se întâlni săptămânal în jurul lăcaselor de cult.

Biserica este cea care păstrează cel mai bine identitatea românească în diaspora. Părintele Gheorghe Libotean, preot paroh la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, un maramuresean de aleasă omenie, care păstrează vii obiceiurile si traditiile românesti aici pe pământ american (domnia sa îi uimeste pe cei din Arizona prin faptul că stie să cânte foarte frumos la frunză), transmite cititorilor ziarului „Observatorul”, Crăciun Fericit, Sănătate, Pace si Armonie".

Un segment semnificativ din rândul comunitătii românesti din Phoenix frecventează biserici protestante. Am avut prilejul să vizitez si biserica „Agapé”, condusă de pastorul Petru Lascău. Aici l-am întâlnit pe domnul Nelu Brie, pastorul bisericii „Emanuel” din Sibiu (http://www.bisericaemanuelsibiu.ro/), care mi-a spus că a vizitat de mai multe ori bisericile evanghelice din Dublin. Am avut astfel ocazia să discutăm despre câteva cunostinte comune din Irlanda. Cu o altă ocazie , tot la această biserică, i-am întâlnit pe membrii grupului „Speranta” din Canada, care au delectat audienta cu mai multe cântece si colinde crestine din repertoriul propriu, precum si unele colinde traditionale românesti. În aceeasi zi (8 decembrie, a.c.) l-am întâlnit si pe pastorul Gabi Zăgrean din Beclean, un predicator cunoscut în lumea evanghelică (inclusiv la Dublin, Irlanda, unde am locuit 17 ani), cu care am avut ocazia să stau de vorbă la un restaurant din Phoenix, la care am servit masa împreună cu un prieten sportiv, Mike Ilioi, si mai multi conationali din Arizona.
Tot la biserica „Agapé” l-am cunoscut pe Vasile Creta, un conational care împreună cu sotia sa, Timeea, a locuit în prealabil mai multi ani la Chicago si care este acum unul din pilonii principali la lucrările bisericii aflate în constructie. Am fost uimit să descopăr că acesta este văr cu domnul Costică Creta, pastor la biserica Betel din Dublin (http://www.beteldublin.com)

La Agape, Arizona am avut plăcerea să cunosc mai multi oameni deosebiti precum: Mircea Tipei, Marius Comarită, Nicu Leka si Daniel Iancu. Agape Christian Church a achizitionat în anul 2013 o clădire comercială spatioasă, pe care cu ajutorul membrilor consacrati, au transformat-o într-o biserică modernă. La începutul anului 2014, biserica evanghelică Agape îsi va muta sediul la noua adresă, în centrul istoric al frumosului oras Glendale: 7726 N. 59th Ave., Glendale, AZ 85301.

În Arizona sentimentul comunitar, de comunitate, de coeziune, nu mai este un deziderat ci as putea spune că a atins stadiul dorit. Există foarte multe proiecte individuale sau proiecte de grup, unele din acestea vizând comunitatea românească în ansamblu.
Ne apropiem de noaptea sfântă si plină de taină a Crăciunului, în care sufletul românesc aduce mesajul măririi lui Dumnezeu, al păcii si înfrătirii între oameni.
Inimile noastre se deschid pentru a primi cu iubire, bunele vestiri ale colindelor si urările lor.

din Phoenix, Arizona,






Jonny Dumitrescu    12/12/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian