Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


De vorbă cu Dumitru - Dorin Prunariu

Lideri ai cluburilor Rotary dintr-o parte semnifictivă a lumii s-au întâlnit la Ierusalim, capitala Israelului, în perioada 24 - 28 noiembrie 2013. Comitetul de organizare al Institutului Rotary din Israel a asigurat un loc excelent si un program atractiv care a captat interesul participantilor.
http://www.youtube.com/watch?v=UVJpgfDalwg
La acestă întâlnire au participat, desigur, si cateva zeci de rotarieni din România, printre care primul si singurul cosmonaut român, Dr. ing. Dumitru - Dorin Prunariu, căruia i-am solicitat un interviu, pe care îl redau în continuare:

Lucretia Berzintu: Domnule Prunariu, vă rog să ne spuneti, mai întâi, care sunt impresiile despre Israel?
Dumitru - Dorin Prunariu: Trebuie să remarc faptul că sunt pentru prima dată în Israel. Am venit cu un bagaj întreg de curiozităti, stiam multe lucruri citite, multe lucruri de la colegii care au venit în excursii organizate, si am dorit cu orice pret să văd cu ochii mei, să cunosc personal oameni de aici si să simt efectiv viata din Tel Aviv, din Ierusalim. Trebuie să spun de la bun început că am întâlnit oameni de exceptie, oameni cu un deosebit devotament, oameni extrem de săritori, oameni cu o dragoste fată de România si de români. Unii vorbesc româneste, unii se trag din români sau din evrei originari din România si au rămas în permanentă în familiile lor cu un sentiment deosebit fată de tara de origine a părintilor, bunicilor lor.
Tel Aviv-ul este un oras modern, un oras interesant, un oras cu autostrăzi pe care se circulă extrem de rapid si usor, este părerea mea, vis-a-vis de alte multe orase din Europa, prin comparatie. Este un oras pe care am avut ocazia, în jumătate de zi, să-l vizitez rapid cu un microbuz care ne-a dus în principalele puncte turistice.
Apoi am fost si am vizitat Haifa, alt tip de oras, altă istorie; de asemenea foarte interesant si cu foarte multe lucruri de povestit celor de acasă. Principala activitate, reuniunea multor cluburi Rotary din lume s-a desfăsurat la Ierusalim.

- Din câte tări au venit participantii la evenimentul de la Ierusalim?
- Au fost participanti din 53 de tări, reprezentand multe cluburi Rotary reunite in districte din multe tări din Europa, S.U.A., Canada. Au avut dezbateri, prezentări, ne-am cunoscut... Multi dintre noi ne-am văzut pentru prima dată. Am schimbat cărti de vizită si urmează să colaborăm pe multe probleme legate de activităti promovate de cluburile noastre. Dupa cum se stie Rotary este o organizatie internatională de servicii al cărui scop declarat este de a aduce împreună lideri din afaceri si profesionali, în scopul de a furniza servicii umanitare, încuraja standarde etice înalte în toate domeniile, si de a ajuta la promovarea bunăvointei si păcii în lume.

- Cine a organizat întâlnirea?
- Întâlnirea a fost organizată de Institutul Rotary din Ierusalim - o institutie care a preluat organizarea acestei manifestări internationale care se transmite din an în an în altă tară. Organizarea a fost deosebită, prezentările au fost de exceptie, multi participanti având pozitii importante în tările lor sau reprezentând experiente profesionale si de viată semnificative si inedite. S-au prezentat, ne-au împărtăsit din experienta lor, concluzia finală fiind că întâlnirea a fost pe cât de utilă pe atât de de neuitat.

- Ce ati prezentat dumneavoastră în cadrul acestei manifestări?
- Eu am prezentat o lucrare despre domeniul meu de activitate, spatiul cosmic, o lucrare care a căutat să reliefeze o serie de aspecte viitoare ale zborurilor cosmice pilotate; ce se va întâmpla cu organizarea, cu pregătirea cosmonautilor pentru zboruri spre Lună, Marte, spre asteroizi, ce se va întâmpla atunci când vom descoperi viată în afara planetei noastre. Undeva, în Univers, trebuie să mai existe viată si în altă parte decât pe Pământ; cum se va schimba sistemul nostru de valori, ce stiinte actuale si viitoare vor participa la rezolvarea problemelor care vor apărea atunci, ce domenii noi de activitate vor trebui implicate, ce va însemna colaborarea internatională si interactiunea dintre culturi, nationalităti, religii într-un zbor cosmic de foarte lungă durată, acolo unde oamenii se vor deplasa în module închise ca spatiu ani de zile în spatiul cosmic.

- Ce se va întâmpla când vom descoperi viată extraterestră si când vom intra în contact cu ea?
- Există o mare probabilitate ca sistemul nostru de valori să fie alterat, să se modifice credinta noastră - atât cea religioasă cât si cea seculară. Acestea ar putea să aibă nevoie de noi conotatii, noi interpretări... Iar toate aceste lucruri vor trebui gândite de pe acum, vor trebui puse în niste cadre, pe care, atunci când va veni momentul să stim cum să le abordăm, cum să le dezvoltăm, astfel încât să rămânem cu o serie întreagă de valori pe care le-am recunoscut si le recunoastem ca valoroase si să nu ne pierdem identitatea de pământeni; si aici va fi o mare problemă.

- Despre cosmonautul israelian, care n-a ajuns în viată pe Pământ, Ilan Ramon, ce ne puteti spune?
- Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic (ASE) al cărei presedinte sunt, deja, de doi ani si voi mai functiona încă pentru un an (am fost ales pentru o perioadă de trei ani), este Asociatia neguvernamentală profesională a aproape tuturor astronautilor si cosmonautilor din lume. Din 540 de oameni care au zburat în spatiul cosmic, începând cu Yuri Gagarin dintre care, în jur de 80 au dispărut din diverse cauze, 395 sunt membri ai Asociatiei noastre, membri din 36 de state. În aceste conditii, noi ne desfăsurăm o serie de activităti internationale, de promovare a stiintelor spatiale a educatiei în domeniul cosmosului. Multe din scopurile activitătii noastre coincid cu scopurile activitătii Fundatiei ”Ilan Ramon” care a fost înfiintată de sotia astronautului israelian, Rona Ramon. Am intrat în contact cu ea si am ajuns la concluzia că o colaborare între Fundatia ”Ilan Ramon” si Asociatia Exploratorilor Spatiului Cosmic este posibilă si binevenită.
Apreciind în mod deosebit sacrificiul lui Ilan Ramon pentru explorarea spatiului cosmic în scopuri pasnice, am luat în considerare scrisoarea sotiei lui care îsi exprima regretul că Ilan Ramon nu a mai apucat să îsi depună cererea de membru în asociatia noastră si am convenit în cadrul celui de-al 26-lea Congres al ASE, desfăsurat în iulie, în Germania, ca Ilan Ramon să fie primul membru post-mortem, acceptat de Asociatia noastră. Iar sotia lui, Rona Ramon, să fie invitată de onoare la unul din congresele noastre viitoare.
Desigur, am prezentat si acest lucru în cadrul interventiei mele de la reuniunea Rotary din Ierusalim, în primul rând pentru că ne aflăm pe teritoriul Israelului dar si pentru că acest demers a fost realizat împreună cu o serie de prieteni locali care au favorizat contactele, au favorizat schimbul de informatii si scrisori între Fundatia ”Ilan Ramon” si mine, în calitate de presedinte al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic.
Ilan Ramon este, deci, membru post-mortem al ASE, iar Israelul este al 36-lea stat care are un reprezentant în cadrul acestei Asociatii mondiale a profesionistilor care au efectuat cel putin o orbită completă în spatiul cosmic la bordul unei nave cosmice.

- În afara acestei întâlniri, ”Rotary International”, ce ati vizitat, concret, în orasele prin care ati trecut?
- Am vizitat multe locuri în Israel, am vizitat Ierusalimul, am vizitat locurile atât de importante pentru crestini, Locurile Sfinte, dar am vizitat, de asemenea, si am tinut cu orice pret să vizitez, Muzeul Holocaustului. Este un muzeu cu o semnificatie deosebită pentru oricine de pe acest glob, indiferent că este crestin, musulman, mozaic sau de orice altă religie. Este un muzeu care arată o tragedie a unei populatii întregi a Europei, si nu numai a Europei, populatia evreiască, o populatie care a avut de suferit enorm datorită unei teorii si politici total aberante, lansată în cel de-al Treilea Reich, sub conducerea lui Hitler.
Este impresionant ”Muzeul Holocaustului” din Ierusalim! Dovezile care se găsesc acolo, faptele prezentate, istoria personală a o serie întreagă de oameni, fie că au fost personaje importante, oameni deosebiti, oameni de o vastă cultură la nivelul planetei noastre dar si a unor familii obisnuite de oameni care aveau dreptul să trăiască pe această planetă ca orice altă familie de orice altă nationalitate. Toate sunt prezentate în acest Muzeu al Holocaustului însotite de contextul istoric, ideologic, administrativ, logistic al perioadei în care s-au petrecut, si însotite de incontestabile dovezi.

- Să ne întoarcem la Cosmos. Puteti să ne spuneti la ce nivel de dezvoltare a ajuns tehnologia spatială privind apărarea Planetei noastre în fata eventualelor corpuri ceresti periculoase care se îndreaptă spre Pământ?
- Desigur, ati aflat că, prin natura preocupărilor mele, sunt si membru în Comitetul de lucru al Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic privind obiectele naturale care se apropie periculos de Terra, în engleză le spunem ”Near Earth Objects” sau pe scurt NEO, termen acceptat deja în mai multe limbi. De asemenea, fac parte din grupul de lucru privind NEO al Subcomitetului Stiintific si Tehnic al Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnică a Spatiului Extraatmosferic, care se ocupă de aceeasi problematică.
Un studiu complex în acest domeniu, elaborat stiintific de un grup de experti internationali, cu aportul, fondurile si sub coordonarea Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, a devenit ulterior document de lucru al comitetului de specialitate al Organizatiei Natiunilor Unite.
S-au propus înfiintarea unor entităti internationale, sub coordonarea ONU, care să poată să analizeze si furnizeze informatii oportune, să ia decizii si să actioneze împotriva asteroizilor cu potential de impact cu planeta noastră, impact care ar putea, în anumite conditii, sa aibă consecinte dezastruoase globale. Deciziile care vor fi luate acolo trebuie să aibă o largă acceptiune internatională si să nu fie părtinitoare. Raportul Comitetului ONU pentru Explorarea Pasnică a Spatiului Extraatmosferic, care include propuneri concrete de organizare la scară globală a activitătilor de informare si prevenire a impactului asteroizilor periculosi cu Terra, a fost endorsat de structurile din subordinea Adunării Generale a ONU, urmând ca în prima jumătate a lui decembrie să fie incluse si aprobate în cadrul Rezolutiei de anul acesta a Adunării Generale a ONU, prevederile devenind ulterior obligatorii, practic pentru toate statele lumii.

- Cum se va actiona atunci când un oarecare asteroid periculors pentru Pământ este descoperit târziu asa încât nu ar fi timpul necesar de a se actiona pentru deviere?
- În momentul în care descoperim prea târziu un astfel de asteroid, singurele măsuri pe care le mai putem lua, este să eliberăm locul, să mutăm populatii, să închidem functionarea unor infrastructuri importante, să asteptăm impactul. Dar, si după aceea, numeroase alte măsuri trebuiesc luate pentru a elimina urmările dezastrului produs, pentru a usura viata populatiei, iar toate acestea urmează să fie dezvoltate si discutate în cadrul unor următoare sesiuni ale comitetului de specialitate cosmic al Organizatiei Natiunilor Unite.

- În privinta educării tineretului în a fi pregătit să înlocuiască generatia de astăzi si care să stie să actioneze pentru apărarea planetei Pământ, vis-a-vis de obiectele periculoase, care este rolul dumneavoastră în acest sens?
- În primul rând, orice astronaut, atât individual cât si prin intermediul Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic sau al institutiilor oficiale pe care le reprezintă – participă la procesul de educare al tinerei generatii, aduce în fata tinerilor curiosi informatii asupra unor realităti legate de planeta noastră, care se văd mult mai bine din spatiul cosmic. După ce zbori în spatiul cosmic realizezi mult mai bine ce înseamnă unicitatea planetei noastre. Educatia este un element de bază în dezvoltarea oricărei societăti. Tânăra generatie reprezintă oamenii care vor actiona mâine, care vor lua decizii mâine si poimâne, cei care, la rândul lor, vor trebui să educe pe cei care vin în urma lor, iar educarea acestor generatii care vin trebuie făcută si de noi, cei care am perceput direct, am simtit, într-un fel pe pielea noastră ce înseamnă spatiul cosmic si ce înseamnă Pământul, văzut din spatiul cosmic, cu toate bunele si relele lui. Pământul este casa noastră, a tuturor. Nu avem altă casă!

- Concret, cum realizati această educare a tinerei generatii? Le tineti cursuri?
- În cadrul congreselor Asociatiei Exploratorilor Spatiului Cosmic, dar si ca invitat particular - de multe ori în România si nu numai, fac prezentări pentru tineri, pentru elevi de liceu, pentru studenti privind diferite aspecte ale explorării spatiului cosmic si privind diferite probleme globale care sunt rezolvate prin intermediul cercetărilor spatiale ale studiilor efectuate din spatiul cosmic. Trebuie să spun că prin unicitatea noastră, în calitate de cosmonauti, astronauti, atragem foarte mult atentia publicului, atentia tinerilor si efectul mesajului transmis de către noi este mult mai rapid implementat de către ei decât ascultat la radio, la o emisiune de televiziune sau chiar într-o discutie privată cu altcineva. Este o misiune importantă pe care mi-am asumat-o si suntem constienti de importanta ei si de rezultatele ulterioare. Deja, am întâlnit multi ingineri de aviatie, multi cercetători din domeniul cercetărilor cosmice, în România, care mi-au spus, ”stiti, când eram elev, ne-ati vorbit despre spatiul cosmic si de atunci m-am hotărât să îmbrătisez acest domeniu de activitate.” Vă dati seama că este o satisfactie deosebită, care acum, la peste 30 de ani de la zborul cosmic, 30 de ani în care am făcut numeroase prezentări în cadrul a sute de scoli, institutii, universităti, să am acest feedback si să văd că o parte din ceea ce am investit în întâlnirile mele cu tinerii s-a transformat în preocupări reale si în abordarea de către ei a unor profesiuni din domeniul aeronauticii, astronauticii, stiintelor legate de acestea, preluând astfel stafeta.

- Am cunostintă de un asemenea caz, un inginer care a studiat la Bucuresti si care, în prezent, lucrează la NASA. Mi-a transmis că l-ati inspirat privind alegerea profesiei sale...
- Da, multi români au ajuns în pozitii importante în diferite companii străine, inclusiv americane, fie în domeniul tehnologiei informatiei, fie în domeniul stiintelor spatiale, dar si în multe alte domenii de activitate. Sunt numerosi cei care mă cunosc, pe care i-am inspirat într-un fel, nici eu nu le stiu numărul, sau pe unii n-am ajuns să-i cunosc personal niciodată. M-au ascultat într-o sală de curs sau la o prezentare si apoi s-a dovedit că ceea ce le-am transmis le-a fost benefic pentru profesiunea lor.

- În urma interviului pe care l-am realizat cu dumneavoastră în urma cu 4 ani, printre ecourile primite de la cititori a fost si acela de uimire, că la o vârstă atât de tânără ati reusit să zburati în cosmos...
- În primul rând as remarca faptul că multe lucruri mari în viată pleacă dintr-o întâmplare. Pur si simplu, m-am aflat la momentul potrivit în locul potrivit pentru a putea participa la selectia pentru candidati cosmonauti. Am ridicat mâna, am spus ”vreau si eu” si, în final, după încheierea procesului de selectie, o perioadă scurtă de pregătire în tară, apoi lungă de pregătire în ”Orăselul stelar” de lângă Moscova, am ajuns cosmonaut. Competitia în România a fost mare, participând în cadrul câtorva grupuri de selectionare cam 150 de candidati. În final am rămas sapte, apoi cinci, trei; din trei am fost alesi doi care să urmăm cursul complet de candidati cosmonauti iar în final, după rezultate, s-a tras linia si s-a ales, si am fost selectat eu pentru a reprezenta România în spatiul cosmic.
Este adevărat, 28 de ani reprezintă o vârstă fragedă pentru a zbura în spatiul cosmic. La vremea respectivă am fost al 4-lea din lume, ca vîrstă, care am zburat în cosmos. Dar, în acelasi timp, acea vârstă îti oferă posibilitatea unor realizări deosebite; esti plin de energie, plin de resurse, parcă totul ti se deschide în fată si învătând/ studiind foarte bine, trecând peste toate fazele de pregătire, inclusiv fizică, inclusiv pentru situatii speciale, am simtit - efectiv, că pot realiza cu deosebit succes acest zbor în cosmos. Am fost convins de când am plecat în spatiul cosmic că nu mi se va întâmpla nimic. Parcă a fost o aură de energie în jurul meu care îmi spunea ”trebuie să fii sigur pe tine, totul va fi bine!” Desigur, te gândesti si la lucruri negre, indiscutabil!; 4,5 la sută, din cei care au zburat în spatiul cosmic, au dispărut în timpul misiunii, fie că a fost vorba de lansare sau aterizare, dar, cu toate acestea, te gândesti că ”tu” trebuie să faci parte din cealaltă categorie, a celor care vor încheia cu succes acel zbor cosmic. Si, toată această determinare are importanta ei, inclusiv psihologică în realizarea cu succes a zborului cosmic.

- La întâlnirea cu publicul iesean, din 7 octombrie 1987, ne-ati povestit multe lucruri despre toată această ”aventură” cosmică, cu detalii, inclusiv despre mâncarea cosmică. Probabil că mai putini stiu, dintre cei tineri, despre aceste detalii...
- Sunt multe lucruri de spus, e vorba de mâncare, e vorba de conditiile de asigurarea vietii la bordul unei statii orbitale sau ale unei nave cosmice. Si mâncarea este pregătită special, desigur. Nu poti să mănânci mâncarea în forma pe care o mănânci pe Pământ. Trebuie să tii cont, că acolo sus te afli în imponderabilitate, trebuie să stii că acolo nu ai o sobă pe care să prepari mâncarea, dar, în acelasi timp, simti nevoia să mănânci o mâncare proaspăt gătită, si există metode de a o găti jos, în a o transforma într-un produs care să fie transportabil în spatiul cosmic iar acolo, printr-un adaos de apă la o anumită temperatură, s-o transformi, din nou, într-o mâncare proaspăt gătită, cu aceleasi arome, cu aceleasi gusturi pe care le are atunci când o gătesti acasă la tine. Există tehnologii... stiintele spatiale s-au dezvoltat foarte mult si în acest domeniu si lucrurile care păreau initial nerezolvabile si-au găsit în final rezolvarea.

- Ce propuneri aveti pentru România, în domeniul spatiului cosmic? Vom mai avea vreun cosmonaut?
- Zborul uman în spatiul cosmic reprezintă doar o anumită categorie a activitătilor spatiale si nu stiu dacă este cea mai importantă. În primul rând, pentru o tară ca România, participarea la programe spatiale internationale, în principal europene, este esentială. România, de doi ani de zile, este membru plin al Agentiei Spatiale Europene si avem posibilitatea să participăm atât la programele obligatorii pentru orice stat membru, cât si la programe optionale. În acelasi timp, o serie întreagă de aplicatii ale tehnologiilor spatiale sunt importante pentru noi, pentru buna functionare a economiei în anumite sectoare: a transporturilor, a agriculturii, a mediului s.a.m.d. Agentia Spatială Română coordonează la nivel national dezvoltarea si implementarea unor programe utile pentru aceste domenii ale economiei nationale, dar în acelasi timp reprezintă România în orice institutie internatională de profil.
De asemenea, zona de cercetare stiintifică este importantă pentru că fără cercetare stiintifică nu poti avea rezultate care, ulterior, să fie aplicate practic. Iar românii îsi aduc o contributie deosebită la zona de cercetare stiintifică, având specialisti buni, având institute care si-au promovat atât înainte de 1989, cât si după 1989, interesele stiintifice, educarea unor specialisti tineri, implicarea lor în programe spatiale atât în Est cât si în Vest.

- Vă multumesc!
- Si eu vă multumesc!


Alte informatii:
1. Prezentarea de la Ierusalim:
https://2440rotary.shutterfly.com/zoneinstitute

2. Biografia cosmonautului Dumitru - Dorin Prunariu: http://en.wikipedia.org/wiki/Dumitru_Prunariu#External_links



Ierusalim,









Lucretia Berzintu     12/4/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian