Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Primum non nocere !

Modul în care Hippocrates recomanda elevilor săi să se comporte în cadrul practicii medicale era: "în primul rînd să nu faceti ceva care dăuneaza bonavului" (primum non nocere)!

Principiul este de o etică absolut înegalabilă deoarece pune grija fată de bolnav pe un piedestal înalt si absolut, căci stia din experienta proprie că medicii pot produce o actiune dăunătoare asupra bolnavului fie prin faptul că nu intervin just în functie de boală, fie că întervin, dar pe o cale gresită, fie că nu întervin de loc, din neglijentă. Rezultatul este în toate eventualitătile acelasi : bolnavul suferă si "răul "este înfăptuit!

Ori scopul medicinei este acela de a asista pe cel care îsi încredintează ceea ce are mai pretios-viata- unui om care se presupune că este pregătit moral si profesional să corespundă acestui principiu .

Această doctrină, care stă si azi la baza profesiunii medicale, are o valoare universală si este aplicabilă si în alte domenii ale relatiilor sociale si activitătii umane. De ce?
Pentru simplul motiv că poate să educe omul în a preveni "răul" pe care constient sau nu, toti cei implicati în orice profesiune sau activitate în comunitate sunt capabili să-l săvîrsească .

Omul este considerat o fiintă care are o constiintă; el este "a conscious being"; această calitate îl deosebeste de alte vietuitoare prin aceea că poate face o alegere liberă, poate planifica, poate realiza ce se întîmplă cu el si poate diferentia între bine si rau. Toate aceste calităti ale constiintei asigură "existenta" omului în lumea înconjuratore .

Elementele constitutive ale constiintei nu sunt transmise, mostenite de la ascendenti, ci se organizează în timp prin contactul cu mediul înconjurător: acest adevăr este sustinut de faptul că ne nastem fără constiintă si suntem considerati constienti si capabili de a avea responsabilităti abia în jurul vîrstei de 18-20 de ani!

De la Rousseau s-a crezut că omul e născut perfect liber; progresul stiintific a arătat că, în esentă, omul este dependent de mostenirea genetică si de calitătile pe care le acumulează din contactul cu experienta vietii a speciei umane si a individului însusi, acumulare care a fost numită "qualia" si care în conceptia lui Sartre alcătuieste "esenta" omului.

Filosofia existentialistă (Sartre, Heideger, etc) a adoptat principiul că "l'existence dépasse l'essence", întelegînd prin aceasta că procesul de creare a constiintei are loc prin influenta covîrsitoare a vietii, a mediului, asupra "qualiei"; în realitate se acceptă azi că există o balantă permanentă între aceste două componente: bazată pe existenta qualiei, care include mostenirea genetică si contactul cu mediul, fiinta umană, prin intermediul constiintei, crează valori care dau sens vietii. Viata în sine nu are "meaning", omul este acela care îi dă un sens si o valoare si prin asta el devine propriul lui stăpîn.

"Primum non nocere" caută tocmai acest lucru: să păstreze acest mecanism fin care asigură omului pe de o parte puterea de a suporta si învinge adversitătile vietii, pe de alta îi oferă bucuria trăirii momentelor de încîntare. Boala este un factor de dezechilibru care actioneaza pe acest mecanism sensibil si le revine medicilor rolul covîrsitor de important de a-l restabili, redînd omului libertatea de a trăi asa cum doreste si bucuria acestei trăiri si prin respectarea sfatului lui Hypocrates redau vietii cazuri care par pierdute...


Toronto / Noiembrie 2013





Dr. Dinu Dimitriu     11/21/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian