Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cu dragoste despre un popor de cuci , o carte de Irina Pavlovici

Emigrata in 1993, foarte tanara, Irina Pavlovici traieste la Paris.
Absolventa a Facultatii de Matematica din Bucuresti, este posesoarea unui master in finante internationale la HEC (Ecole de Hautes Études Commerciales) din Paris.

Ce a putut-o indemna pe aceasta matematiciana de formatie, inzestrata cu un spirit ascutit si precis, sa se lanseze in aventura literara concretizata in paginile acestui roman de debut?
Raspunsul poate fi simplu: insusi universul plin de viata si de haz, multicolor, pitoresc al comunitatii romane din Paris.

Mai jos cateva comentarii a celor care au citit cartea Irinei Pavlovici :

- Un mic roman, foarte usor de citit, despre românii (si româncele) trăind la Paris.
Un stil unitar, dinamic, ritmat și plin de vervă, alternând între dor de casă si zbucium parizian. Mult umor, datorat unei priviri ascutite asupra societătii franceze actuale.
Am surâs, am râs, am plâns... o carte de citit ABSOLUT !

- Cartea e vie, nostima a la Jurnalul lui Bridget Jones. Cu note de specific national care-i fac farmecul si dau o savoare speciala intimplarilor, plus mult realism (papornite, cozonaci, tuica, drob, sarmale si alte cele!). Realismul nu se opreste aici ci se extinde si la atmosfera multinationalei cu iz de neocomunism. Am gasit o combinatie echilibrata intre nostalgie-duiosie si umor, intre descriere si povestire. Mi-a placut mult si cum se îmbina istoria fiecarui personaj cu partea de tip fresca sociala. Lecturŕ obligatorie pentru orice "cuc", mai cu seamŕ parizian.

- I read this book like you eat a delicious flavourful dish from our native Romania and I became full of pride...Proud of being a “cuc” myself and a women. Proud that I did not forget and I did not alienate myself from the original nest, on the contrary...Keeping in your heart and soul the original and the adopting nest, the country of origin and the adoptive one makes for a double source of love and humanity. This book sees beyond...The world becomes full of “cuci”, people who leave their nest of comfort and familiarity to find new nests in new countries... Bravo !!!

- Romanul Irinei Pavlovici este o punte intre partea nostalgica a diasporei si acea parte intelectuala, care se dezice de cersetorii de la metrou, de “bucatele” trimise de mama ramasa intr-un orasel sarac, de amintirile din Romania. Protagonista romanului, Oana Popa, locuieste de mai bine de cincisprezece ani in partea selecta a Europei si activeaza in lumea financiar-bancara. Are un sot usor sarcastic ori de cate ori este pus in fata obiceiurilor mioritice, cateva prietene din Romania si multe intrebari existentiale, mai ales dupa intrarea in criza femeii ce-si doreste un copil. Cu toate acestea, e bantuita de imaginea saraciei si a celor veniti clandestin din tara natala. In metru, la orele de varf, aproape toate vagoanele sunt pline de muzicantii romani, care pastreaza un repertoriu lautaresc mai pregnant decat gustul prajiturii in opera lui Proust. Astfel, intalnirea cu acea parte a Romaniei de care fuge va fi asigurata…in fiecare zi. Dupa cum sugereaza si titlul romanului, autoarea nu a vrut sa lanseze inca o satira indreptata spre conationalii (auto)exilati. Dimpotriva, citindu-i paginile, te vei amuza in loc sa te rusinezi, iar metehnele romanilor ti se vor parea acceptabile. Cu dragoste despre un popor de cuci imbina umorul si nostalgia, implicandu-te afectiv, indiferent de tara in care ai ales sa ramai. Lectura este alerta si placuta, ideala pentru zilele in care vrei sa te autoanalizezi, sa petreci mai multe clipe dedicate interogatiilor existentiale.

- E o carte care se citeste rapid. Eu am apreciat mult hazul cu care au fost descrise diverse situatii destul de importante din viata eroinei si mai ales modul în care a fost surprins sentimentul ambivalent pe care cred ca multi îl simtim atunci când avem de-a face cu, co-nationalii nostri întâlniti prin metrouri. Asa cum o spuneam cred ca e o carte care merita citita de orice român care traieste în diaspora, cu siguranta veti gasi scene în care va veti regasi.

- De ce ne simtim altfel dar si foarte de acolo cind traim de ani buni in Occident ? De ce evitam asociatiile si grupurile de conationali dar ne facem totusi prieteni romani ? De ce nu ne mai simtim in Romania acasa dar simtim nevoia sa ne intoarcem acolo regulat ? De ce am adoptat stilul de viata vestic dar ne-am pastrat gusturile si preferintele culinare din copilarie ? De ce transmitem copiilor limbra materna fiind convinsi ca nu le va fi de o mare utilitate practica ? De ce ne este rusine de romii din metroul parizian dar sintem miscati uneori de muzica lor ?
Irina Pavlovici nu cauta sa rezolve toate aceste dileme, dar le povesteste bine, simplu si, mai ales, verosimil.

- Aceasta stare de nelaloc, de a fi aici si acolo este fondul narativ pe care se deruleaza citeva episoade de criza de cuplu, profesionala, existentiala... din viata eroinei acestui roman. Episoadele grave sint traite cu umor, intelepciune si rezolvate prin indefinisabilul instinct feminin. La sfirsitul romanului, care se citeste pe nerasuflate, ramii atins de nostalgia emigrantului, de urmorul romanesc si de un puternic sentiment de speranta.

Nota Observator :

Cu dragoste despre un popor de cuci , o carte de Irina Pavlovici, carte despre exilul românesc în cheie comicŕ, care s-a bucurat de succes la Paris.

Alŕturat puteti gŕsi în pagina Facebook a cŕrtii diverse informatii (articole din presa româneascŕ, interviuri la televiziune si radio, etc.) si cum poate fi procurata:

https://www.facebook.com/cudragostedespreunpopordecuci?ref=hl&bookmark_t=page

http://www.amazon.com/dragoste-despre-popor-cuci-Romanian/dp/9736455548/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1383131911&sr=1-1&keywords=irina+pavlovici





Puiu Popescu    10/31/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian