Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festival Mihai Eminescu la Craiova

Craiova face pasi mari spre titlu.

Autoritătile judetene si cele locale, brat la brat cu intelectualitatea si oamenii de cultură ai orasului au luat în serios lupta pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a anului 2021. Dacă pe timpul vacantei de vară doar Filarmonica „Oltenia” si Teatrul Liric „Elena Teodorini” au fost institutiile care au adunat oamenii din cartiere si le-au tinut trează setea de cultură prin miniconcertele organizate, a venit rândul celorlalte institutii să arate ce pot, acum, la început de toamnă si de stagiuni.
Deschiderea a fost făcută la mijlocul săptămânii trecute de Fundatia Europeană „Mihai Eminescu” împreună cu Academia Internatională „Mihai Eminescu”, ambele cu sediul în orasul Craiova, odată cu debutul Festivalului International de Poezie ”Mihai Eminescu”. Este cunoscut faptul că atât cele două prestigioase institutii culturale cât si festivalul sunt opera inimosului lor fondator, profesorul universitar Ion Deaconescu, doctor în litere, poet, prozator si traducător care, în pofida piedicilor puse de confratii invidiosi pe succesul său, materializate printr-o dură lovitură de presă, si-a văzut visul realizat.
Surpiza a fost totală, la apelul primei editii a festivalului răspunzând scriitori si artisti de pe întregul mapamond, începând cu Chile, Cuba, Insulele Canare, Spania, Italia, Ungaria, Serbia, Muntenegru, nu în ultimul rând, sora noastră mai mică, Republica Moldova si terminând cu cei din Craiova si din renumitul Caracal.
Ziua întâia, a cărei primă parte s-a derulat în Sala Oglinzilor din frumosul palat ce găzduieste Muzeul de Artă al Olteniei, a fost dedicată întâlnirii dintre participanti si înmânării premiilor Academiei Internationale „Mihai Eminescu”, moderator fiind domnul profesor doctor Ion Deaconescu, asistat de Gaetano Longo si Vincenzo Bianchi. Marele premiu pentru Poezie a fost acordat de juriu celebrului poet spaniol Justo Jorge Padron conducător al festivalurilor de poezie din Gran Canaria si Tenerife, posesor al multor premii literare din Suedia, Norvegia, Statele Unite ale Americii, India, Bulgaria, Macedonia, Italia, Senegal.
Premiul Special pentru Poezie a fost acordat poetului maghiar din Budapesta Istvan Turczi fondator si editor al revistei de poezie si editurii Parnasszus care, în pofida pronosticurilor trăieste si astăzi desi presa este în cădere liberă si la ei, ca peste tot.
Premiul pentru Istorie Literară a revenit arhimandritului Veniamin Micle, de la Mânăstirea Bistrita, autorul cărtii intitulate „Ieromonahul Macarie tipograf român (1508-1512)” cu postfata la editia a doua de Ion Deaconescu.
A urmat Premiul pentru Istorie înmânat istoricului din Republica Moldova Gheorghe Cojocaru, director al Institutului de Istorie, Stat si Drept al Academiei de Stiinte din Republica Moldova.
Craioveanul Dan Caragea, specialist în limba portugheză, profesor la Universitatea Modernă din Lisabona, expert la UEFISCDI, a intrat în posesia Premiului pentru Traducere. Ilustrul actor craiovean ale cărui premii si distinctii nu avem loc să le enumerăm, maestru Ilie Gheorghe, a primit Premiul pentru Teatru.
Nu au fost uitate nici artele vizuale, Premiul pentru Arte Plastice fiind obtinut de artistul italian Alfonso Napolitano pictor, grafician, specialist în xilografie policromă si serigrafie dar si un mare artist fotograf, cetătean al orasului Ancona.
Premiul pentru Management Cultural International a fost obtinut de poetul, cantautorul si operatorul cultural din Trieste, Italia, Adriano Doronzo, considerat unul dintre cei mai importanti animatori culturali din tara sa.
Premiul pentru Excelentă Politică a fost acordat politicianului bucurestean Nicolae Vasilescu.
Premiul pentru Debut a revenit tânărului poet craiovean Constantin Romulus Preda născut în anul 1990, autor a două volume de versuri si a numeroase articole în revistele literare din Craiova.
Au urmat titlurile de Membru de Onoare al Academiei „Mihai Eminescu”, primul personaj distins cu acest înalt titlu fiind actorul craiovean Gheorghe Tudor, mai cunoscut sub numele său de scenă Tudor Gheorghe care, desi prezent la deschiderea festivalului nu a mai avut răbdare să asiste până la înmânarea premiului, gurile rele zicând că festivitatea de premiere nu l-a mai interesat din moment ce a realizat că acestea se compun doar din diplome si medalii fără valoare.
Tot Membru de Onoare a devenit si celebrul violonist si dirijor Nicolae Botgros, conducătorul uneia dintre cele mai bune orchestre de muzică populară din România cea Mare, o prezentă extrem de cunoscută si agreată de întreaga populatie aflată de o parte si de alta a Prutului.
Ultimul, dar nu cel din urmă, Membru de Onoare al Academiei „Mihai Eminescu” este domnul Nicolae Dabija, cunoscut scriitor, istoric literar si om politic din Republica Moldova. Pe lângă titlurile academicepe care le detine, cel de membru corespondent al Academiei de Stiinte a Republicii Moldova si membru de onoare al Academiei Române, domnul Dabija este si presedinte al Forumului Democrat al Românilor din Republica Moldova, al Asociatiei Oamenilor de Stiintă, cultură si Artă. Este Cavaler al Ordinului „Steaua României” si al Medaliei „Dimitrie Cantemir” precum si detinător al titlului de „Om Emerit” al Republicii Moldova.
Revista, „Literatura si arta”, fondată la 3 octombrie 1954, pe care o conduce din anul 1986, în pofida faptului că presa scrisă este în continuu declin, rezistă si va rezista peste veacuri fiind un exponent de nezdruncinat al limbii române si românismului din Basarabia.
M-am oprit mai mult asupra domnului academician Nicolae Dabija întrucât este foarte legat de urbea noastră, Craiova, fiind la cea de a treia aparitie de anul acesta printe noi, prima cu prilejul Zilelor „Marin Sorescu”, iar cea de a doua la Zilele „Adrian Păunescu”, luările sale de cuvânt fiind, de la un capăt la altul, străbătute de un patriotism rar întâlnit.
Prima zi a festivalului s-a încheiat la Muzeul Olteniei cu recitalul international de poezie sustinut în limba română de inegalabilul recitator si actor Emil Boroghină directorul Festivalului International de Teatru „Wlliam Shakesppeare”.
Cea de a doua zi a festivalului a debutat la Biblioteca Judeteană „Alexandru si Aristia Aman” prin simpozionul international intitulat „Poezia de astăzi, încotro?”, moderatori fiind domnii Theodoro Elssaca Aboid, Dan Caragea si Nicolae Dabija. Sedinta a continuat cu lansarea cărtilor „Capcana timpului” de Justo J. Padron, „Ieronimul Macarie” de Arhimandritul Veniamin Micle si „Vestigii prin piete” de Nedeljko Terzic, moderatori la lansare fiind domnuii Ion Deaconescu, Gaetano Longo si Ioan Baba.
A urmat deplasarea la sediul Primăriei Municipiului Craiova unde a avut loc întâlnirea cu doamna primar Lia Olguta Vasilescu în cursul căreai s-au făcut schimburi de idei si chiar de propuneri de înfrătire a orasului nostru cu sectorul din Budapesta în care locuieste simpaticul poet maghiar Istvan Turczi.
Prietenul nostru, academicianul Nicolae Dabija, cetătean de onoare al Municipiului Craiova, nu a pierdut prilejul de a sublinia necesitatea unificării celor două popoare care sunt de acelasi neam, care vorbesc aceeasi limbă, în primul rând prin cultură. Tot domnia sa a dat tonul lăudând-o pe doamna primar pentru frumusetea ei fizică dar si sprituală, următorii vorbitori ne mai contenind să o laude pe această temă. Cu această ocazie doamnei primar i s-a înmânat si Premiul pentru Management Cultural acordat de Academia „Mihai Eminescu” pentru sprijinul pe care îl acordă tuturor actiunilor ce conduc spre obtinerea titlului de Capitală Culturală Europeană.
Întâlnirea din acea seară de la Colegiul National „Elena Cuza” a fost dedicată unui recital poetic international pentru elevi si studenti precum si momentului poetic „Eminesciana” realizat de un alt inegalabil recitator, actorul craiovean Ilie Gheorghe. Seara s-a încheiat cu decernarea diplomelor de participanti la Festivalul International de Poezie „Mihai Eminescu”, prima editie 24 -26 septembrie 2013 si un spectacol de muzică si poezie cu SPN Kru din Ungaria.
Cea de a treia zi a fost una de relaxare pentru invitatii din străinătate, acestia fiind condusi să viziteze cele mai importante locuri din orasul Craiova, întâlnirea de rămas bun având loc într-unul din saloanele restaurantului Hotelului „Craiovita”. Cu această ocazie s-a subliniat că debutul Festivalului International de Poezie „Mihai Eminescu” a fost un succes deplin si că, din experienta căpătată cu acest prilej, actiunea va creste în intensitate având o participare mult mai numeroasă din exterior cât si din interior.
Nu trebuie neglijate nici multumirile finale adresate celor două tinere si frumoase traducătoare, una de limbă spaniolă si cealaltă de engleză si spaniolă, care si-au făcut din plin, cu seriozitate si profesinalism, datoria.





Costinel Savu    10/6/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian