Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Concursul National de Creatie Literară „Festivalul Titel Constantinescu”

Cititorii revistei noastre au fost recent informati despre rezultatele Concursului National de Creatie Literară „Festivalul Titel Constantinescu” de la Râmnicu Sărat la care si-au trimis creatiile 804 autori, număr record la cea de-a VI-a editie.
După cum am mentionat în articolul precedent, craioveanul Liviu-Florian Jianu a obtinut premiul „Florica Cristoforeanu” pentru volumul de versuri „Uite cum te ajunge copilăria din urmă”, iar craiovencei prin adoptie, Nina Gonta ( Raisa Coleaghin) i s-a acordat Premiul Special pentru traducerea si adaptarea unei culegeri de versuri din opera poetului rus Arkadii Ciujoi.
În ziua de 21 septembrie, în micutul si cochetul municipiu Râmnicu Sărat, la Casa de Cultură „Florica Cristoforeanu” a avut loc Gala de premiere a câstigătorilor în prezenta unor oaspeti de onoare, cunoscuti în lumea literelor, cum ar fi George Astalos, nominalizat la Premiul Nobel în anul 2010.
Deschiderea Galei a fost făcută de către organizatorul si sufletul acestui Festival, domnul Constantin Marafet, editor si scriitor, cetătean al Râmnicului, cel care s-a zbătut si s-a îngrijit de toate cheltuielile materiale privind editarea cărtilor oferite laureatilor, a transportului, cazarea si masa oaspetilor precum si altele care nu s-au văzut.
În debutul lucrărilor, un prim moment de relaxare a fost creat de minispectacolul de muzică si dansuri populare oferit de tânărul ansamblu „Sânzenele” din comuna Dumitresti, conducător artistic profesorul Ungureanu si formatia celor două simpatice adolescente din Buzău, „Zori de zi”.
La manifestatie s-a distins „în mod special” conducerea Consiliului Judetean Buzău si a Primăriei Râmnicu Sărat care nici măcar cu prezenta fizică nu au dorit să participe.
După spectacolul îndelung aplaudat, organizatorul Constantin Marafet a invitat pe scena prezidiului pe George Astalos (Gheorghe Asztalos), care s-a distins ca „one show man”, făcând o splendidă legătura între momentul artistic si cel pentru care s-au adunat. Maestrul a distrat publicul aproape o oră cu amintirile din viata lui de bucurestean si mai apoi de parizian. A urmat evenimentul pentru care ne aflam prezenti în sală, debutul făcându-se cu acordarea premiiilor speciale si apoi a premiilor nominalizate:
- Premiul „Fănus Neagu” a fost acordat scriitorului Viorel Dinescu, pentru volumul de versuri „Solie”,
- Premiul „Dumitru Pricop” – Doinei Popa, pentru volumul de proză „Himera cu sfetnic aprins”.
- Premiul „Octavian Mosescu” – lui Constantin Cojocaru ( Republica Moldova), pentru volumul de versuri „Tăcerea eului”
- Premiul „Alexandru Sihleanu”- lui Stefan Dorgosan, pentru volumul de proză „Impala”,
- Premiul „Dumitru Crăciun” – traducătorului Marian Ilie, pentru un volum de versuri tradus din limba turcă,
- Premiul „Mircea Micu” – Lui Ion Rosioru, pentru volimul de versuri „ Mir(easma) de nard”,
- Premiul „Victor Frunză” – lui Lucian Gruia, pentru volumul de critică „Poeti, după plac( începând cu Nichita) ”
- Premiul „Slam Râmnic” – regretatului G.R.Stănescu, pentru monografia „O istorie a Râmnicului Sărat”,
- Premiul „C.C.Datculescu”- Elenei Radu, pentru volumul de eseuri „Si Tatăl...”
- Premiul „ Florica Cristoforeanu”- lui Liviu-Florian Jianu, pentru volumul de versuri „Uite cum te ajunge copilăria din urmă”

Cu părere de rău, domnul Liviu Florian Jianu, din cauza unor probleme de sănătate, a a lipsit de la festivitate.
Cuvântările de introducere rostite de către domnul Marafet, de cei care înmânau distinctiile, fie membri ai juriului ori ai prezidiului, răspunsurile si multumirile rostite de premiati, au fost adevărate momente de desfătare intelectuală.
Punctul culminant l-a constituit urcarea pe scenă a celui care a primit Marele Premiu „Titel Constantinescu”, cunoscutul scriitor român din Republica Moldova Nicolae Dabija cel care, în prezent, este membru al Academiei Republicii Moldova, membru al Uniunii Scriitorilor din România, cetătean de onoare al mai multor orase din România între care si Craiova. Discursul său a fost o manifestare de patriotism si românism cum rar se poate auzi, depănându-si amintirile luptei sale pentru unirea celor două teritorii, arbitrar despărtite, de la începuturile acelor frumoase „poduri de flori” până în zilele noastre.
Concluzia clară pe care acesta a tras-o fiind aceea că unificarea celor două teritorii, locuite de o populatie de acelasi neam, nu se poate face decât prin cultură.
Despărtirea dintre cei prezenti a fost îndelungă, într-o deplină armonie, cu schimburi de cărti între participanti si premiati, autografe, schimburi de cărti de vizită cu telefoane si adrese.
Noi, craiovenii, ne-am luat la revedere de la domnul academician Nicolae Dabija pentru scurt timp, urmând să ne întâlnim în aceste zile la noi acasă, la Craiova, unde se desfăsoară o altă manifestare culturală de amploare, despre care veti afla în numărul viitor.








Costinel Savu    9/26/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian