Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Nechita

„Asta este piesa prin care sper să realizez si provoc dorinta în fiecare dintre noi să sară dincolo de copacul uniformitătii. Este important să întelegem calitătile care ne adună pe toti împreună ca pe unul, oricum, noi trebue a continua cu dârzenie pe baza regulară divortul de coumunalitătile vietii ca să ne creăm propria noastră identitate. Asta este convingerea puternică care există în fiecare dintre noi, care nu trebue să fie ignorată niciodată si care trebue păstrată în motiune constantă.” Alexadra Nechita despre desenul intitulat „Tunes Inside All Of Us” (expus)

Urmăresc de ani de zile, nu fără o vădita satisfactie si mândrie lucrările lui Alexandra Nechita expuse în presă, televiziune si mai ales în saloanele plutitoare de pe Princess Cruieses, ce mau purtat pe mai toate meredianele lumii. Alexandra s-a născut la Vaslui la data de 27 August 1985, trei luni de zile după ce tatăl ei Niki, a reusit să fugă din tară în Statele Unite, unde s-a stabilit în Los Angeles, găsind de lucru ca tehnician de laborator. După doi ani de zile, Alexandra împreună cu mama ei, Viorica, sunt lăsate să plece din tară în America, unde-si reunesc familia. În scurt timp si mama reuseste să lucreze ca sefă de birou într-o companie. De mică, Alexandra, si-a reliefat aptitudini diferite de ceilalti copii; ea nu a fost atrasă de jocul cu păpusile, nu a încercat să copieze pe altii în joaca cu copiii, ci prefera să coloreze pe cărtile de copii cu desene în contur. Părintii trecând prin greutătile materiale ale începutului si putin îngrijorati de atitudinea rezervată a Alexandrei fată de alti copii, nu-i mai cumpără alte cărti cu desene, dar copilul, fără să protesteze, începe să-si creeze singură desenele în creion si cerneală, pe care si le colorează apoi. Văzând atractia Alexandrei pentru desen, tatăl îi cumpără fetei aquarele si alte culori solvabile în apă (guase), când încă copilul nu împlinise trei ani. La vârsta de sapte ani, Alexandra a început să lucreze în vopsele de ulei si acrylic, cu toate că pentru părinti aceste cheltueli nu au fost totdeauna usor de suportat, desi urmăreau cu râvnă magazinele ce ofereau preturi mai joase pentru rechizitele copilului.

La 1 Aprilie 1994, pe când Alexandra avea opt ani, are prima ei Expozitie personală cu un număr de aproape 60 de picturi la Librăria Publică a orasului Whittier, Los Angeles, lucru ce multi nu reusesc după o viată întreagă de activitate. Talentul ei a fost recunoscut imediat ca unul din cei mai rari copii prodigiosi, asemănător lui Mozart, ale cărui lucrări abstracte în genul cubistic al lui Picasso, a atras un public numeros si atentia criticilor profesionisti ce au numit-o „Micuta Picasso” La scurt timp, în primăvara anului 1995, prestigioasa non-profit Galerie de Artă Mary Paxon a oferit Alexandrei prilejul să expună, fapt ce a culminat cu răspândirea renumelui ei prin media, public si critici ca un artist care stăpăneste desenul si culorile creând o limbă vizuală proprie în gen abstract cubist cu accente de lyrism ce are capacitatea să dezvăluie o temă, la numai nouă ani. În acelasi an se deschide la Muzeu de Arte din Los Angeles, Expozitia Picasso, la care Alexandra merge cu părintii s-o viziteze. Aceasta a fost primul ei contact cu opera marelui pictor. La vârsta de zece ani reuseste să producă pânze care nu au numai o temă centrală, dar si un mesaj: multe din picturile ei răspândeste mesaje de pace în lume cu lucrări ca: „Peace is in our Hands” si „ Release the Peace”

În Noembrie 1999, Alexandra Nechita este aleasă de câtre World Federation of United Nations să conducă Initiativa Globală a Artelor ce cuprinde 100 de natiuni din întreaga lume, devenind astfel Ambasador al Păcii în lume. In 2005, Alexandra a dezvăluit opera ei, United Nation Peace Monument for Asia, în Singapore. Ea a fost deasemeni desemnată să creeze o serie de picturi intitulată „Winning Together” pentru Special Olimpics.

Alexandra Nechita nu mai este astăzi un copil prodigios, ea a devenit o tănără artistă cu o foarte dezvoltată personalitate artistică, clarviziune si sofisticatie. Genul abstract este un dar intuitiv ce poate izvorî numai din inima si sufletul unui artist; el nu poate fi învătat la nici o scoală. „Studioul meu este palatul meu. Fiecare pânză nepictată este o poartă ce o deschid să intru în universul meu, lăsându-mi imaginatia să respire”, a spus artista pe când avea 14 ani. „Vreau să priviti picturile mele, dar nu numai să le priviti. Nu vreau să arăt un birou ori o masă ca o masă: vreau să stiti ce simt eu despre aceste lucruri” Acesta este felul în care Alexandra doreste să comunice, transformând lucrurile ordinare în forme inghetate pentru totdeauna în viziunea ei, ce ne lasă îngroziti si amuzati de ceea ce vedem si ceea ce începem să devenim prin întelegera acestei viziuni.
Criticii continuă s-o compare cu cei mai mari artisti ai secolului 20, Klee, Kandinsky, Dali si mai presus de toti, Picasso. „Eu nu vreau să port pantofii nici unui alt artist...Tot ce vreau este să fiu cunoscută ca Nechita.”

Astăzi arta Alexandrei Nechita s-a ridicat la un nivel rezervat numai marilor maistri ai artei, este cel mai recunoscut artist din lume iar expozitiile ei de pretutindeni atrag mase de vizitatori. Colectionarii, între care cele mai importatnte corporatii internationale au achizitionat tablourile Nechitei si continuă să plătească sume exorbitante pentru obtinerea unui original semnat de ea. Onorurile si premile internationale justifică talentul Nechitei recunoscut ca cel mai important factor de influentă al artei în Secolului 21.


Toronto / august 2012




David Kimel     8/25/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian