Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Aplauze pentru Orchestra Română de Tineret

În cadrul programelor stagiunii estivale pe care asociatia Lanto Communication o organizează pentru iulie-august 2013, la Ateneul Român, în 16 iulie a fost programată o nouă întâlnire cu Orchestra Română de Tineret, sub conducerea maestrului Cristian Mandeal. În prezenta unui numeros public dornic să asculte performantele acestui ansamblu simfonic ce si-a câstigat deja renumele în tară si peste hotare, tinerii muzicieni alesi de Cristian Mandeal, secondat de initiatorul formatiei, Marin Cazacu, au sustinut un program ce uneste performanta cu spectacolul.

Este desigur vorba de cadrajul celebritătii centenare a Rapsodiei I de George Enescu, prezentată în primii ani ai secolului XX, în aceeasi ambiantă a sălii Ateneului. Partitură studiată si asimilată în repetitiile conduse de maestrul Mandeal, Rapsodia a răsunat în dimensiuni simfonice triumfale, justificate de viziunea dirijorală patetică. O surpriză asteptată, prezenta pe podiumul de concert a unui remarcabil talent pianistic, Oxana Corjos, ne-a reamintit prin bravură si capacitate de comunicare interpretativă de revelatia unei lucrări concertante ce poartă semnătura lui Richard Strauss. Astfel, Burlesca pentru pian si orchestră a fost descoperită de publicul nostru la începutul anilor 60 din secolul trecut, în versiunea lui Sviatoslav Richter, care a cântat-o la solicitarea marelui dirijor George Georgescu, tot pe scena Ateneului Român. Devenită titlu de performantă pentru pianistii nostri, Burlesca a fost aleasă acum de Oxana Corjos, în dorita de a marca o culminatie a idealurilor sale pianistice, împlinite acum de o certă reusită.
Melomanii asteptau Tablourile dintr-o expozitie de Musorgski-Ravel, ca o probă de elocventă a tinerei orchestre. Panoramarea imaginilor plasticii sonore, expresia si, din nou, spectaculozitatea orchestrală merită toate aprecierile, chiar dacă finalul bisurilor solicitate si-au primit în continuare aplauzele cu Preludiul la Lohengrin de Wagner si strălucitoarea Horă Staccato de Dinicu-Vladigherov.

La momentul comentariului, Orchestra Română de tineret si-a împlint, în 18 – 19 iulie, turneul în fata publicului italian, cu acelasi program, cântat în Sala Auditorium a Accademiei Santa Secilia din Roma si pe scena de la Villa Rufolo din Ravello, unde are loc acum Festivalul de vară.
Superb interval de timp pentru vacanta acestor interpreti tineri care reprezintă arta viitorului nostru muzical si, totodată, personalitatea formatoare a maestrului Cristian Mandeal.





Grigore Constantinescu    8/22/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian