Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Tablete pentru prieteni : Lume divizată.

Cine deschide ziarul în fiecare zi poate confirma impresia care domină azi în lume că se întîmplă în zilele noastre nu numai schimbări în cadrul naturii-climatice si de alta natură- dar si în societatea umană: omoruri, crime, accidente din neglijentă umană cu consecintze catastrofice de pierderi de vietzi omenesti, revolte, diviziune profundă a grupelor sociale, diviziuni pe baze religioase etc.

Este o lume nemultumită care nu mai vrea statu-quo dar nu stie bine nici ce vrea nici cum eventual să implementeze ceea ce vrea să schimbe.

Dacă după primul război mondial Europa occidentală reprezenta polul în jurul căruia si de la care porneau orientări conducătoare în lume, dacă după al doilea război SUA au devenit farul care lumina si reprezenta sperantza de mai bine cu evitarea războaielor prin initierea creerii ONU si a tuturor institutziilor adiacente, considerate în acelasi timp garantul libertătii si democratiei în lume. Problemele care au apărut în Orientul Mijlociu si nu si-au gasit solutii timp de 40 de ani au divizat lumea atît în acea regiune si în Occident, au generat terorismul ca metodă de realizare a unor idei politice, au semănat ură, răzbunări sîngeroase si revolutii în lumea musulmană în care politicul s-a asociat doctrinelor religioase. Astfel încît astăzi tările musulmane din jurul Mediteranei de la Tunisia la Siria, incluzînd Egiptul, sunt în conditii precare economic, politic si financiar, cu un mare procentaj de somaj.

Elementul mai îngrijorător este faptul că acestă diviziune si instabilitate politică se asociază la o depresie economică planetară în care Europa este profund zdruncinată, China în recesie relativă si celelalte state în dezvoltare -emergente (Brazilia, India etc) - au serioase probleme de orice fel.

Lumea de azi suferă de faptul ca aparent nu mai există o fortă de la care să se emită idei si solutii si care să fie destul de puternică din toate punctele de vedere, inclusiv militar, ca să constituie un "far" orientator si garantor de păstrare a valorilor pe care omenirea le-a îmbrătisat în decursul evolutiei ei.

Atît în primul cît si în al doilea război mondial, SUA au reprezentat forta determinantă care a asigurat victoria aliatilor; astăzi, în urma experientiei din Orientul Mijlociu (Irak, Afganistan, Pakistan), oamenii politici din SUA par că nu mai vor să-si ia răspunderi ca în trecut; analizele situatiei politice în lume i-a facut să considere că, în conflictele actuale, nu există solutii militare, ci mai curînd solutii politice, inclusiv în Siria si impasul palestino-israelian. Evident, această cale cere timp si pregătire pentru rezolvare si nu există nicio certitudine în privîntza rezultatului tratativelor.

În aceste conditii se poate considera că omenirea a devenit depolarizată. Dar asta nu înseamnă că nu mai există grupări regionale, cum este de exemplu blocul ruso-chino-iranian, capabile să antagonizeze vechi grupări politice ca NATO; tocmai existentza acestor blocuri regionale poate constitui un obstacol în plus în calea rezolvării pasnice-prin tratative- ale conflictelor actuale prin adînca diferentză a intereselor si punctelor de vedere. Acest fapt constituie un alt factor de îngrijorare.

Această îngrijorare îsi găseste justificarea în crearea unei noi axe antiamericane si anti-NATO constituită de întelegerea ruso-chîneză fundamentată de noul presedinte al Chinei care, ca si rusii, crede că această aliantă, la care se adaugă si Iranul, are mai multe avantaje pentru ei decît dacă ar colabora fiecare în parte cu SUA, pe care le consideră că se află pe o pantă descendentă, că sistemul capitalist e depăsit si nu mai corespunde intereselor maselor si sistemul democratic -parlamentar nu mai este capabil să rezolve problemele natiunii prin diviziunea si blocarea care are loc în parlamente (ca în cazul Congresului în SUA).

Un rezultat concret al acestui fel de a gîndi este blocarea sistematică ruso-chineză în a se lua măsuri concrete în privintza bombei atomice iraniene sau a unor actiuni eficace în conflictul din Siria; de asemenea, pe aceeasi linie se înscriu manevrele mari navale chino-ruse care au început în luna iunie si care au scopul de a arăta lumii -în spetză americanilor- că în oceanul Pacific sunt interese pe care China are intentia să le apere, în spetză conflictul cu Japonia pe motivul insulelor din sudul mării Japoniei. Din punct de vedere economic această nouă axă consideră că sistemul clasic capitalist este perimat si că viitorul apartine unui sistem autoritar nationalist sprijinit pe un capitalism de stat.

Aceasta înseamnă practic revenirea la un stat politienesc în care parlamentul este numai figurativ si în care centralismul conduce efectiv. Oricine stie că aceasta înseamna o întorcere înapoi la un sistem care a sufocat jumatatea estică a Europei timp de 50 de ani !

Care este sperantza lumii vestice si încă libere în aceste împrejurări? Este un singur răpuns: refacerea economiei americane, la care se adaugă denuntzarea "stîngismului" în lumea politică americană. Dacă acest deziderat nu se poate îndeplini, "Lumea liberă" nu va mai fi liberă, sau, mai bine zis, nu va mai fi deloc !







Dr. Dinu Dimitriu     8/3/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian