Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Subiectiv - Un om

Lângă mine, o tânără cu un prunc în brate ce nu cred că avea mai mult de două luni. Sotul ei încerca în aglomeratia din avion s-o instaleze cu bagaje si tot ce-i trebuie, pentru că locul lui era tocmai în partea opusă a avionului. Stuardeza se ruga de pasageri fără succes să schimbe locurile cu ei, pentru ca să-i poată pune unul lângă altul, după ce sotia mea si cu mine, le-am cedat locurile noastre de la marginea coridorului de trecere, unde avea ceva mai mult spa-tiu în jur.

Sborul din Amsterdam în Toronto avea să fie lung, oboseală chinuitoare pentru oricine, dar, pentru un nou născut, zgomotul, forfota din jur si locul strâmt al clasei de economie aveau să fie intolerabile. Fiind împreună cu sotul ei, ar fi fost mai usor si pentru copil si pentru ei. În cele din urmă, un domn mai în vârstă a re-nuntat la locul lui si s-a asezat lângă mine pe scaunul femeii cu copil.

Comentam cu sotia mea, generozitatea acestui om de omenie opusă celorlati din jur care, desi călătoreau singuri, nu au vrut să renunte la comoditatea căldută a locului pe care se instalaseră. Domnul de lângă mine a întrebat ce limbă vorbim. I-am spus că suntem români.
A vrut să stie dacă venim din tară. I-am spus că ne întoarcem de la capătul lumii. {ntr-adevăr, ne întorceam dintr-o croazieră a fiordurilor din Norvegia ce ne-a dus până la North Cap, punctul cel mai nordic al continentului european trecut mult dincolo de cercul arctic.

Asa am cunoscut pe domnul de lângă noi, fizicianul Walter Hardy din Vancouver ce se întor-cea acasă, după o absentă de sase luni, din Geneva unde a colaborat la unele experimente la CERN (Consiliul European pentru Cercetări Nucleare). Gratie cărtii lui Dan Brown „Angeli si Demoni”, am avut suficiente informatii ca să mă pot avânta într-o sarjă de întrebari pe temă : „Ce părere aveti de cartea lui Dan Brown ? Scenariul lui în legătură cu antimateria poate fi real ?, am întrebat. „Oh, dar asta nu e singura carte scrisă despre CERN. Trebuie să mai fie pe putin o jumătate de duzină deja, dar sunt de domeniul fanteziei. Sunt multe lucruri ce nu se stiu încă; răspunsurile concrete nu vin usor.” „Dar foarte recent, am citit că la CERN s-a reusit obtinerea unor atomi de antiheliu si antihydrogen. Nu e adevărat ?” (Pe când mă aflam în avion cu doctorul Walter N. Hardy de la Universitatea din British Co-lumbia, nu stiam că dânsul este unul din cei 40 de membri ai grupului international ALPHA ce a anuntat pentru prima oară la Geneva, la 26 aprilie 2011, că au reusit să localizeze 309 atomi de antihydrogen pe o perioadă de 1000 de secunde sau 17 minute. – vezi articolul „Anti-matter atoms trapped for 16 minutes” by Emily Chung-CBC News).

Discutia noastră continua să avanseze cu întrebări si răspunsuri întrerupte de răgazul servirii obisnuitului meniu sau a unor băuturi, dar, de fiecare dată, nebănuind adevărata identitate a acestui om blajin, modest, sfios ca un adolescent, ale cărui răspunsuri nu lăsau dubiul îndo-ielii, desi erau spuse fără superioritatea unui atotstiutor.

Mi-a povestit despre cercetările întreprinse la CERN pe Large Hadron Collider (LHD) care în realiate are forma unui tunel cu o circumferintă de 27 de kilometri si se află afundat în subsol, la o adâncime de 100 de metri între granita Frantei si a Elvetiei. O adevărată minune tehnologică ce a mobilizat eforturi ingineresti si financiare unice, considerând că pentru coborârea în adâncime a uneia singure din numeroasele piese ale unui important detector, cântărind peste 2000 de tone fiecare, a trebuit închiriată din Belgia o macara de constructie specială.
Din 1954, data la care CERN a luat fiintă, si până în prezent, colaborarea stiintifică a celor 20 de tări membre în prezent, a adus omenirii numeroase descoperiri ale căror merite nu pot fi trecute cu vederea. Una dintre cele mai importante realizări este infăptuirea a World Wide Web (www.com) la Meyrin, Elvetia, cea mai puternică facilitate de data-processing, care pune la dispozitia întregii omeniri folosirea datelor experimentate si a devenit cel mai important centru network de comunicare între oameni pe întreaga planetă.
Revenind la antimaterie, deja în medicină si multe alte discipline au fost introduse aplicatii practice. În imaginile medicale sunt folosite Positron Emission Tomography (PET), Raze Gama si Positive Betta Decay. Experientele cu Antiprotoni promit vindecarea anumitor cancere printr-o metodă similară cu cea folosită curent în Proton Terapy.

Grupuri formate din experti din toate colturile lumii continuă să lucreze la acest urias laborator international, încercând să găsească răspunsuri la fiecare problemă ivită, o solutie în fata fiecă-rui obstacol si, desi calea este anevoioasă, fie-care nouă zi aduce o fărâmă de sperantă că timpul, efortul si oboseala nu au fost cheltuite în zadar. Potential, antimateria ar putea fi sursa de energie a viitorului, mult mai puternică decât orice sursă de energie cunoscută în prezent si ar constitui combustibilul zborurilor interplanetare într-un volum redus, dar cu exces de energie. În aceeasi măsură, antimateria poate fi folosită ca una din cele mai ucigătoare arme de distrugere în masă.

Ne-am despărtit la Toronto de profesorul Dr. Hardy, noi acasă, el în tranzit spre Vancouver. Ne-am promis continuarea discutiei pe web si ne-am urat succes si sănătate. Venind acasă, i-am căutat numele pe internet : Walter N. Hardy, profesor în Departamentul de Fizică si Astronomie la UBC, autor la 513 pu-blicatii, colaborator si co-autor la 762 de publicatii si citat de alti autori de 1389 de ori. {mi amintesc rusinat că l-am întrebat de ce nu scrie o carte, la care mi-a spus că el a ajutat pe altii să scrie. Dar nu pot să nu-mi pun întrebarea : de ce un om de asemenea valoare, reprezentând tot ce are Canada mai glorios, stiinta, nu a fost gratificat cu un un loc onest pe avion, la business class ?
De-ar fi fost un Blue Jay player...




David Kimel    7/29/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian