Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


“N. Steinhardt cu timp si fără de timp -lecturi critice, evocări-” o carte de Nicolae Băciut

Pe 29 iulie 2013 s-a împlinit un an de la centanarul nasterii lui N. Steinhardt si, cum în fiecare an la sfârsitul lui iulie gândul mă duce la prietenul pe care l-am iubit si admirat, îi cinstesc si anul acesta memoria printr-un articol. Întâmplarea face ca să fi cunoscut acum doi ani –din cărti si corespondente- pe un alt mare iubitor si admirator al lui N. Steinhardt, Nicolae Băciut. Interesantă coincidentă de nume. Ba mai mult, interesantă coincidentă de vervă si talent, de respect pentru literatură si artă, de iubire pentru locurile natale.

D-l Nicolae Băciut are o activitate extrem de bogată: redactor sef al revistei lunare “Vatra veche” din Târgu Mures, conducător al editurii “Nico” din acelasi oras, organizator a numeroase manifestări comemorative –cum a fost cea a centenarului N. Steinhardt anul trecut, initiatorul unor cenacluri de poezie cu tineri poeti din toată tara, cum este cenaclul “Ana Blandiana” care se tine anual la Brăila, este un neobosit cultivator al frumosului, un îndrăgostit de poezie si, însfârsit –poate chiar cel mai important- un poet de mare talent. Nu-i citisem poeziile, dar N. Steinhardt i le citise si îi plăcuseră. Nicolae Băciut a scos recent un volum de poezii, dar astăzi nu despre acest volum voi vorbi, ci despre cel dedicat lui N. Steinhardt cu ocazia centenarului.

Cu pasiunea si verva care-l caracterizează, dar si cu răbdarea si mestesugul adevăratului cărturar, Nicolae Băciut a adunat în volumul “N. Steinhardt cu timp si fără timp” apărut la editura Nico în 2012 o serie de lecturi critice si evocări ale unor oameni care fie l-au cunoscut personal pe N. Steinhardt, fie i-au citit si recenzat opera. Metarialele pe care autorul le oferă cititorilor sunt adunate printr-o muncă asiduă de cercetare. Nicolae Băciut a fost la Rohia, unde N. Steinhard fusese “Monahul Nicolae”, cu ani în urmă stătuse de vorbă cu el, acum a discutat cu cei care l-au cunoscut, a fotografiat chilia în care a trăit călugărul, a făcut interviuri, a publicat cronici ale cărtilor lui N. Steinhardt.

Volumul începe cu un mic cuvânt introductiv al autorului după care urmează un emotionant interviu luat de N. Băciut lui N. Steinhardt cu ani în urmă, când autorul l-a vizitat la Rohia. Textul e presărat cu fotografii si facsimile ale scrisorilor lui N. Steinhardt către Nicolae Băciut.

Cartea are două părti. În prima sunt articole critice referitoare la scrierile lui N. Steinhardt precedate, fiecare, de o succintă prezentare a autorilor respectivi, în număr de peste 25. Cum era de asteptat, nu lipsesc materialele despre botezul din închisoare al lui N. Steihnardt si despre relatarea episodului în cartea considerată ca una din cele mai reprezentative ale secolului 20, “Jurnalul fericirii”. Mircea Mot, Cezar Boghici, Sorina Mirela Hancearuc, Monica Began, Lăcrămioara Solomon, Geo Constantinescu, Cristian Stamatoiu, Nicolae Munteanu îsi expun comentariile pe marginea acestui “fenomen” unic în literatura română. Tot în prima parte găsim si texte referitoare la credintă si la semnificatia ei în viata lui N. Steinhardt, despre care scriu Daniel Muresan, Aurora Iuga, Valentin Marica, Anda Laura Silea, DRD Stelian Gombos, Prof. Claudia Vasloban, Anda Laura Silea. Nu lipsesc nici priviri genarale asupra literaturii închisorilor sau a celorlalte scrieri ale lui N. Steinhardt date de Ana Maria Radoveanu, Cătălina Georghe, Valentin Marica, Loredana Tuchilă.

Prima parte se încheie cu materiale informative despre unele manifestări omagiale care au avut loc în tară cu ocazia centenarului scrise de A.I. Brumaru, Valentin Marica. Victor Nicolae ne prezintă un text publicat în “New York Magazine nr. 633 din 2 septembrie 2009, bazat pe lucrarea lui Nicolae Băciut “Între lumi: convorbiri cu Nicolae Steinhardt”, apărută deja în trei editii la Editura Dacia.

Partea a doua a cărtii, la fel de fascinantă ca prima, e intitulată “Amintiri cu N. Steinhardt”. Găsim în ea emotionante evocări ale celor care l-au cunoscut personal pe N. Steinhardt. Ecaterina Tarălungă adaugă la amintirile ei facsimile cu scrisul lui N. Steinhardt, iar Dumitru Velea, Valentin Marica si Georgiana Jungheatu dedică poezii monahului de la Rohia. Cornel Cotutiu scrie despre întâlnirea lui cu N. Steinhardt la Beclean si citează din spusele lui. Mi-a plăcut în mod deosebit această evocare pentru că în ea l-am recunoscut pe Nicu, bunul meu prieten, despre care am si eu un material la sfârsitul cărtii. Iată citatul reprezentativ pentru Nicu: “Sunt două verbe definitorii pentru destinul acestui neam, unul în suferintă, altul în efervescentă. Pentru generatia mea, definitoriu a fost verbul a răzbi, pentru oamenii de acuma este a te descurca”. Călin Emilian Cira oferă un interviu cu Marcel Lupse, care l-a cunoscut personal pe N. Steinhardt si care i-a desenat si câteva portrete, dintre care unul este publicat în carte. Alexa Gavril Bâle îsi aminteste de părintele Nicolae de la Rohia într-o evocare al cărei titlu este tot o vorbă pe care o auzeam des la Nicu: “Citeste orice, numai citeste..”

A trecut un an de când a apărut această carte remarcabilă, dar mărturiile care se află în ea îi dau aceeasi permanentă istorică, artistică si literară ca a celor scrise de însusi cel care este evocat în ea, N. Steinhardt.





Veronica Lerner Pavel    7/29/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian