Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Stefan Doru Dăncus, coord., O altfel de istorie a literaturii române contemporane, vol. 1,

Sub provocatorul titlul, O altfel de istorie a literaturii române contemporane, cel dintâi volum din seria ce se promite a fi prodigioasă atât prin volumul de material furnizat, cât si prin calitatea lui, care doreste să prezinte numele mari ale publicisticii literare contemporane din spatiul carpato-danubiano-pontic a văzut de curând lumina tiparului.

Încă din prefată, coordonatorul colectiei, Stefan Doru Dăncus, îi previne pe cititori că proiectul său nu poate fi încadrat în tiparele clasice ale operelor de istorie si critică literară de până acum:
,,Nu ne-am propus să facem o ”istorie” la costum si cravată. De aceea, volumele ulterioare vor fi, poate, si mai socante decât cele tipărite până acum iar asta ar putea da de gândit noii generatii de scriitori ce, la rândul lor, vor îmbătrâni dar nu vor uita gestul exemplar făcut de Editura SINGUR - gestul de-a ignora tiparele încetătenite. Cu orice risc (p. 3).

Opera confirmă afirmatia sa, de-a dreptul revolutionară, căci, în paginile volumului, cei douăzeci de autori prezenti aici sunt, pe cât de interesanti, pe atât de diferiti ca stil, tinută si convingeri. Astfel, de la ultramodernistul Liviu Andrei, caracterizat prin stilul său specific si dezinvoltura cu care abordează subiecte încă tabu pentru societatea în care trăim, la prolificul Al. Florin Tene, presedintele Ligii Scriitorilor din România sau clasicul părinte Radu Botis, ale cărui slove, fie ele lirice sau epice, mângâie cu alăturarea lor privirea si auzul lectorului, personalităti literare din zone diferite, cu abordări specifice si cu un mesaj puternic al operei sunt prezente în antologia dată.

Statutul de istorie a literaturii nu permite cititorului să se familiarizeze cu opera autorilor decât în măsura în care fragmente ale acestora se regăsesc în paginile cronicarilor, însă el le oferă posibilitatea de a aprofunda prin eforturi proprii informatiile primite din paginile sale.

Fiecare din cei douăzeci de autori, aranjati în ordine alfabetică în paginile volumului (o dovadă în plus că acesta are o structură atipică, alminteri ei ar fi fost grupati cel mai probabil în ordine cronologică sau în functie de curentul literar predomninant din cadrul operei), beneficiază de o scurtă prezentare bio-bibliografică, în cadrul căreia, accentul cade pe principalele productii literare si pe felul în care au fost receptionate acestea de către cititori si critica vremii (premii, distinctii, etc). Ea este urmată apoi de câteva materiale în care, personalităti apartinând diferitelor categorii culturale sau sociale, vorbesc despre opera întreagă sau despre anumite pasaje ale ei, la fiecare personaj prezent.

Poeti, scriitori, critici literari, istorici, ierarhi si alti mari oameni de litere se regăsesc astfel, prin textele lor, în pagina acestui volum, care nu cuprinde, asa cum se lăuda editorul la finalul său (p. 142), doar 20 de autori, ci mult mai multi, cifra fiind aproape de ordinul sutelor, dacă nu chiar mai mare.

Ce-i drept, prezentările sunt inegale, iar antologii nu au purces la standardizarea si uniformizarea lor. Astfel, avem autori care ocupă zeci de pagini, în vreme ce altii se multumesc doar cu câteva, avem CV-uri lungi si detaliate, în antiteză cu prezentări de doar câteva rânduri, sau recenzii si cronici de pagini întregi, în paralel cu simple enumerări ale unor autori de la care se pot obtine referinte cu privire la anumite opere. Si aceasta face parte din dimensiunea rebelă a volumului si, desi, din punct de vedere al metodologiei stiintifice privitoare la întocmirea unui astfel de volum ar putea fi taxată, ea nu stirbeste totusi calitatea lui.

Invităm asadar să se delecteze cu lectura unei astfel de opere ce prezintă nume mari ale beletristicii contemporane românesti. În mod cert, o lectură bine făcută îsi va atinge scopul final, acela de a stârni cititorului curiozitatea de a se înfrupta apoi din plin de creatiile literare ale autorilor prezentati aici si a celor ulterioare, care le vor marca destinul si le vor îmbogăti repertoriul publicistic.






Recenzie de Iuliu-Marius Morariu    7/22/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian