Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Caruselul Natiunilor la Windsor ON

În fiecare an, în a doua jumătate a lunii iunie, are loc în orasul Windsor din Ontario “Caruselul Natiunilor” (Carrousel of the Nations) unul dintre cele mai vechi si îndrăgite festivaluri din această provincie.
Festivalul atrage anual peste 300 000 de participanti, locuitori ai orasului si împrejurimilor, dar si vizitatori din alte orase canadiene si americane. Organizat de Multicultural Council of Windsor and Essex County, organizatie non-profit care oferă asistentă noilor emigranti prin cursuri de învătare a limbii si servicii de orientare pentru integrarea în societatea canadiană, “Caruselul Natiunilor” este anul acesta la a 38-a editie.

Festivalul celebrează diversitatea culturală, rasială si religioasă din societatea canadiană, în care trăiesc in armonie peste 30 de grupuri etnice. Germanii, maghiarii, vietnamezii, polonezii, croatii,italienii, sârbii, indienii, chinezii, dar si românii din Windsor se prezintă în fata celorlalte natiuni cu ce au fiecare specific si reprezentativ: muzică si dansuri populare, traditii si obiceiuri, expozitii de artă si costume populare, mâncăruri traditionale.
Anul acesta, festivalul se desfăsoară în perioada 7- 23 iunie. Poate că alegerea lunii iunie pentru celebrarea natiunilor care trăiesc pe pâmânt canadian, în apropierea zilei nationale a Canadei, este o recunoastere a rolului important acordat multiculturalismului si diversitătii, trăsătură care dă specificul acestei tări. “Caruselul Natiunilor” se înscrie asadar în rândul manifestărilor culturale de sărbătoriere a zilei de 1 Iulie, Ziua Natională a Canadei.

“Caruselul de pe râu”, se numeste prima parte a festivalului, când are loc si deschiderea oficială. În această etapă, totul se desfăsoară în parcul din centrul orasului, pe malul râului Detroit. Atunci are loc parada grupurilor etnice, prestatii ale trupelor de muzică din oras sau împrejurimi si mâncare oferită de diverse restaurante. În a doua etapă, care are loc pe parcursul următoarelor două weekend-uri fiecare grup etnic îsi organizează prezentarea, de obicei în jurul centrelor culturale, cluburilor etnice, bisericilor.
Românii din Windsor sunt la a cincisprezecea participare la acest festival. “Satul românesc” a fost asezat si anul acesta în fata Catedralei Ortodoxe “Sfantul Gheorghe”, centrul vietii comunitare al românilor din oras. Grupul inimos de organizatori, toti voluntari care au dăruit din timpul si energia lor, patronat de doamna Monica Mihălceanu, s-a pregătit luni întregi pentru această desfăsurare de traditii culturale si culinare prin care România să fie prezentată locuitorilor orasului. În bucătăria catedralei au fost gătite sarmalele cu mămăligută, cârnatii cu fasole, langosii cu brânză, mititeii si delicioasele prăjituri. Sala de festivitati a fost transformată într-o expozitie de costume populare, obiecte de ceramică si lemn cioplit, fotografii cu destinatiile turistice ale tării. În fata catedralei au fost asezate scena si mesele pentru participanti.

Încă de la ora amiezii au început să se perinde vizitatorii dornici să afle cât mai multe lucruri despre România si să guste din bucatele pregătite.
Îmbrăcati în costume populare din diferite zone ale tării, organizatorii i-au întâmpinat cu zâmbetul pe buze si urări de bun venit, dovedindu-le astfel că binecunoscuta ospitalitate românească, atât de remarcată si apreciată de toti cei care ne vizitează tara, nu este doar o vorbă goală. Seara a avut loc deschiderea oficială în prezenta reprezentantilor de la Multicultural Council of Windsor and Essex County.
Emotionati participantii au cântat imnurile Canadei si României. “Îmi cer scuze că nu am cântat si eu imnul vostru”, mi-a spus un domn care nu vorbea româneste, auzindu-mă rostind cuvintele celor două imnuri. “Sper că nu v-ati supărat.” M-a impresionat că s-a gândit la acest lucru. Dar si-a arătat respectul ascultând în liniste si ridicat în picioare. Este minunat să vezi că România este respectată si celebrată de către cetătenii tării în care locuim ca emigranti. De aceea Canada este considerată una dintre cele mai bune tări din lume. Pentru că emigrantii de pretutindeni îsi întemeieză aici o viată nouă, păstrându-si în acelasi timp traditiile si specificul national.

Vegheati de frumosul bust al lui Eminescu, de la moartea căruia s-au împlinit ,în aceeasi zi, 124 de ani, am petrecut până noaptea târziu. Ne-am bucurat să ne întâlnim cu prietenii, să ascultăm muzică populară românească, interpretată de grupul “Sideral” din Michigan si să dansăm alături de grupurile “Rapsodia” din Windsor si “Arta”din Kitchener. Si poate că cea mai mare bucurie sufletească a fost să-i vedem pe copiii nostri, autentici românasi, îmbrăcati în costume populare, cu steagul tricolor pictat pe obrăjori, prinsi în dansurile populare alături de cei mari.

În acest fel ne asigurăm că traditiile si obiceiurile românesti se vor perpetua si pe aceste meleaguri îndepărtate în care, încă de la începutul secolului trecut, s-au asezat si emigranti români, punând bazele comunitătilor românesti din diferitele provincii canadine si însemnând pe harta lumii încă un loc în care se vorbeste si se simte româneste.







Mihaela Ignat    6/17/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian