Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


O carte interesantă : Tinerimea de elită a României

Apărută la Editura Premier din Ploiesti,în anul 2013,cartea Societatea Literar Stiințifică ,,Tinerimea Română”1877-1948 scoate la lumină cele mai importante si pline de substanță activități ale societății.Bazată pe un complex material bibliografic, fiind prima sinteză despre această societate,lucrarea face o prezentare de început a scopului acesteia care si-a găsit întinderea până la Ulmenii Maramuresului.Cel mai de seamă reprezentant de aici,a fost,Florian Ulmeanu, pe atunci student la medicină,apoi doctor docent si,mai apoi, promotorul medicinii sportive moderne, cu teza de doctorat în medicina sportivă, apreciată cu calificativul TRES HONORABLE, primind si premiul Boullard din partea Academiei de Medicină a Frantei.De asemenea, fondator al Societătii de Medicina Culturii Fizice si membru în Comitetul de redactie al revistei „Buletinul Societătii Medicale de Educatie Fizică”si,mai apoi, membru post mortem al Academiei de Stiinte Medicale din România.Este întemeietorul societății culturale „Tinerimea din Ulmeni” (1923-1939) care,prin activitatea bogată si diversificată pe care a desfăsurat-o, a înscris o pagină luminoasă în trecutul miscării de emancipare culturală, social-economică si sportivă a satelor de pe Valea Somesului, din raza de actiune a societătii făcând parte cincisprezece localități: Ulmeni, Tohat, Chelinta, Ticău, Arduzel, Mânău, Somes-Uileac, Sălsig, Gârdani, Asuaju de Sus, Asuaju de Jos, Arinis, Vicea, Băsesti si Benesat.Din aceeasi instituție a facut parte si Emil Gavris, marele interpret, compozitor si dirijor,violonist de seamă, de obârsie din Chelinta,licențiat în drept al Universității „Regele al Carol II-lea” din Cernăuți.
Aici, membrii societătii au trecut la organizarea unor manifestări de amploare, prima având loc în 1931, de Sfântul Petru, si a fost rezervată sărbătoririi poetului Petre Dulfu la Tohat, cu ocazia împlinirii vârstei de 75 de ani. În afara sătenilor veniti din peste cinsprezece comune, au participat o serie de personalităti din judet si din tară, dintre care amintim pe Emil Bran, Elena Pop Hossu-Longin, presedinte de onoare al societătii, Leontin Ghergariu, Gheorghe Mătiesanu, prefectul judetului Sălaj, Petru Bran si altii. Cu această ocazie s-a dezvelit monumentul poetului Petre Dulfu, cu sprijinul Despărtământului Zalău al Astrei. O altă manifestare de amploare a fost sfintirea Monumentului Eroilor, care a avut loc în anul 1933, la Ulmeni, o sărbătoare patriotică si românească vibrantă, la care au participat mii de cetăteni. O parte din serbările culturale de amploare, cu program complex, au fost organizate de societate în colaborare cu Astra. O astfel de manifestare a avut loc la 26 aprilie 1938 si a cuprins concerte corale, prezentate de corurile tărănesti, conferinte, dansuri, muzică populară etc. Activitatea societătii pe tărâm cultural a cunoscut o continuă extindere si diversificare. În 1936,în comună functiona o bibliotecă care cuprindea peste 600 de volume de literatură si alte genuri. Cu ajutorul Casei Scoalelor, a Societătii Studentilor Someseni din Bucuresti, Tinerimea din Ulmeni si Jur a înfiintat biblioteci în mai multe sate. Tot în satele din jur a fost înfiintată câte o Casă de citire. O initiativă cu rosturi de profunzime pe linia valorificării patrimoniului etnografic a constituit-o inaugurarea Muzeului istorico- etnografic la 23 iulie 1933, cu ocazia dezvelirii Monumentului Eroilor. Activitatea culturală a societătii Tinerimea din Ulmeni si Jur,a cunoscut continuitate până în 1940, la cedarea Ardealului, când multi dintre membrii ei au fost mobilizati ori s-au refugiat, ceea ce a generat întreruperea bruscă a activitătii. Prin realizările înscrise în plan cultural, vreme de aproape două decenii, societatea a constituit un focar de cultură si un far luminător pentru satele codrenesti.
Viața culturală si națională reprezintă liantul indispensabil unității unui popor,iar prin ceea ce a reusit ,,Tinerimea de elită a României”,prin bunele legături cu celelalte societăți culturale si naționale ale vremii sunt demonstrate cu prisosință aceste deziderate.Neamestecată politic, ,,Tinerimea Română” a fost mereu sensibilă la problemele confraților.Prin multitudinea,dar si diversitatea activităților pe care le-a desfăsurat,a reusit să aducă împreună generații diferite alături ceea ce nu poate fi decît lăudabil.
Desigur,autorii cărții,doctorul în istorie profesor Constantin Dobrescu stiind să-si exploateze potențialul stiințific si publicistic,nefiind la prima carte de acest gen,dar si prof.Carmen Băjenaru,dascăl de elită cu bune performanțe ale elevilor,atât la nivel local,cât si național,metodist la ISJ Prahova si formator în diverse proiecte ale CCD Prahova si în cadrul Universității ,,Valahia” Târgoviste,si-au dat binemeritatul obol,pentru ca lucrarea să poată ajunge la cititori.O carte plină de substanță,o carte necesară.
Munca celor doi autori înglobează calitățile lucrului bine făcut:cercetare,aprofundare,profesionalism.
HAR si condei pe mai departe.



Bibliografie:
Pamfil Biltiu:SOCIETATEA TINERIMEA DIN ULMENI SI JUR SI APORTUL EI LA PROPAGAREA CULTURII LA SATE
Prof.Mircea Botis;pr.stavr.Radu Botis:Ulmeni Studiu Monografic,Ed.Olimpias,Galați,2011





Mircea si Radu Botis    6/13/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian