Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Maria Slătinaru Nistor - omagiu aniversar

La moment aniversar, multi putem vorbi despre marea noastră soprană, Maria Slătinaru Nistor.
Unii o cunosc după renumele de primă mare voce a României, cu o carieră glorioasă pe tărâmurile lumii internationale.
Privilegiatii i-au fost parteneri pe scenele românesti sau pe importante scene ale lumii sau în sălile de concert unde au răsunat vaste creatii vocal-simfonice. Impresia este statornică în memorie, asa cum mărturisea dirijorul francez Alain Pâris cu care a cântat multe spectacole în Franta: „Maria, elle est inoubliable.”

O voce melodioasă, inconfundabil, specială chiar când rosteste cuvinte. Vorbesc la fel despre Maria Slătinaru și cei are au avut beneficiul unei relatii de colegialitate, uneori de prietenie admirativă.
Pe aici undeva mă aflu si eu, bucuros de câte ori ne putem vedea, asa cum eram surprins întotdeauna de imaginile cântului acestei voci ample, expresive, cu un timbru unic, care a strălucit pe marile scene ale lumii, dintre care amintim selectiv Staatsoper din Viena, Teatro Liceu din Barcelona, Teatro La Fenice din Venetia, Metropolitan Opera din New York, Grand opera din Paris, teatrele din Bordeaux, Berna, Berlin, München, Hamburg, Basel, Strasbourg, Bruxelles, Florenta, Verona, Las Palmas, Tokyo, San Francisco, Dallas, Montreal, Melbourne...



În câteva cuvinte, o retrospectivă a acestui destin începe cu cele două maestre care au format-o ca artistă la Conservatorul din Iasi - Florica Măries, la cel din Bucuresti - Arta Florescu.
Premiile concursurilor internationale au marcatintrarea în marea carieră, - „Ceaikovski”-Moscova, Toulouse-Franta, „George Enescu”-Bucuresti, Verviers-Belgia, Francesco Vinas-Spania. După debutul pe scena lirică bucuresteană cu Elisabeta din Don Carlos ilustra soprană cucereste publicul de pretutindeni cu marile roluri de soprană dramatică în creații verdiene Nabucco,Trubadurul, Forta destinului,Simon Bocanegra, Falstaff, pucciniene Boema,Manon Lescaut, Turandot, Mantaua, Boema, Fata din Far West, Tosca de Puccini, mozartiene Nunta lui Figaro, Flautul fermecat, wagneriene – Olandezul zburător,Tannhäuser, Walkiria, Lohengrin, staussiene – Arabella, Elektra, titluri unicat precum Fidelio de Beethoven, Faust de Gounod, Dama de pică – Ceaikovski, Andrea Chenier de Giordano, Cavalleria Rusticana de Mascagni, Gioconda de Ponchielli. 


În paralel cu master clases la Montreal-Canada, Basel-Elvetia, Milano-Italia, din 1990 Maria Slătinaru a devenit Maestră de canto la Universitatea Natională de Muzică și participări la numeroase jurii internaționale și naționale


Timp de aproape două decenii, am avut privilegiul de a comenta productiile clasei Maria Slătinaru Nistor, desfăsurate pe scena Universitătii si în alte spatii scenice deschise belcantoului. Interesul s-a dovedit din ce în ce mai mare prin atractivitatea ocaziei de a urmări cum Maestra, cu o intuitie dublată de tezaurul de cunostinte, răbdarea si experientă personală, primea glasuri si le transforma, an de an, în voci de operă si concert. Ceea ce face si acum, cu aceeasi iubire cu care a slujit propriile sale roluri. Duminică 26 mai artista a fost omagiată de Opera Natională Bucuresti cu un spectacol de Nabucco, ce i-a foti este dedicat, si o expoziție-album cu fotografii plasate în foyerul Teatrului. Se evocă astfel o întreagă istorie care, pe alte dimensiuni, reprezintă destinul făuritorului de frumos prin cânt, așa cum este Maria Slătinaru Nistor.





Grigore Constantinescu    6/1/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian