Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Copiii : Tezaurul nostru

Departe, atât cât sunt, de adânca studiere a Cărtii Cărtilor, Biblia, un lucru îmi stăruie în minte: copiii si atitudinea noastră către ei. Mai port în minte din clasele pe care le-am absolvit, la Scoala 47 din strada Foisorului, că în “Matei 19-14”, Iisus a spus “Lăsati copiii să vină la mine…”, adăugând că lor li se cuvine împărătia cerului.

Stiu, am auzit deseori pe meleagurile unde ne-am propăsit, că azi copiii sunt prea răsfătati, au de toate si nu pretuiesc ceea ce au. “Dacă ar fi trăit în vremurile când noi ne zbenguiam pe străzi, ei nu ar fi supravietuit pentru că noi nu am avut nimic din ceea ce au ei azi.”

Dar dacă inversăm rolurile, câti dintre copiii mari din generatia mea pot răspunde cerintelor actuale, cu electronica mobilă, cu un dictionar avansat si cu presiunea la care sunt supusi azi copiii nostri luptând să se descurce onorabil de datoriile si cerintele “generatiei express”? Noi am avut atunci o singură iesire din plictiseală si din “cum să-mi petrec timpul liber”, AFAR~, jocuri ca “sotron”, “leapsa pe ouate” sau “v-ati acunselea”. Să învinovătim odraselele noastre de modul de viată din anii de peste 2000 e o absurditate. Ei sunt produsul zilelor acestea si nu se găseste nicio alternativă a felului de viată de azi, pentru care noi, cei bătrâni, avem greutatea întelegerii.

Auzim si suntem martorii unor bizare întâmplări în lumea noastră de azi, când unii copii sunt adevărate victime. Se spune că întregul sat este responsabil de cresterea unui copil. Nu numai părintii. Cum se explica faptul că unele mame îsi lasă copiii închisi în masina aflată în parcare ; e soare fierbinte, copilul plânge si oameni buni la suflet aleargă să găsească pe condamnabila mamă? O altă asa-zisă mamă a adoptat un copil mic din Rusia, s-a răzgândit mai târziu si l-a trimis pachet înapoi. Tati care nu îsi plătesc datoriile fată de copilul de a cărui mamă ei au divortat nu pot fi calificati cu nici un nume civilizat. Nume reale de copii ucisi de proprii părinti, baby-sitters or rude, copii intre 2-13 ani, si asta doar în 2012, te face să te întrebi dacă acesti criminali au loc în lumea de azi sau de altădată. Animalele se pot simti insultate să fie comparate cu aceste fiinţe umane.Un adevărat cosmar.

Poate că există totusi si o altă fatetă a lucrurilor care ne repugnă azi. Da, oamenii adevărati si civilizati construiesc o altă aureolă a vietii , a unei vieti care ne îndeamnă si ne îndrumă să iubim copiii, să-i socotim ca pe un adevărat tezaur, ceea ce si sunt ei. Când s-a proclamat sărbărorirea Zilei Internationale a Copilului, nimeni nu s-a gândit o clipă că va fi o sărbătoare de o singură zi. Pentru oamenii cumpătati, fie ei părinti sau nu, iubirea progeniturilor noastre nu are limite si nici termeni de expiratie.

Citeam deunăzi că o mamă a vorbit la o întrunire părinti-teachers exclamand:”Suport orice actiune a copiilor mei? Nu! Suport si iubesc copiii mei? Absolut!”
Fundamentul pe care trăim, este solid. Copiii nostri sunt inteligenti, inovativi, creativi în arte si sport si, dacă urmărim mai atenti, în mai toate provinciile canadiene sunt create scoli speciale pentru copiii talentati în diferite domenii. Din România primim vesti despre Adelina Soare, de doar 7 ani, care dovedeste un real talent în sculptură si desen, sau Zina Homoraciu, din judetul Prahova, care, cu vocea ei, va cuceri lumea. Are doar 8 anisori. Pe meleagurile noastre, găsim pe Skyler, din părinti emigranti din România, fetita care, la 6 ani, a devenit vedeta unor filme ca “The captured bird”,“Alpha”, noua versiune a peliculei “Carrie” si cântă cu mult talent. Recent,. Skyler are un nou rol la o serie în “Space” , în “Orphan Black”. O noua Shirley Temple? Un alt caz. {n gradul 6 la scoală, un copil
din Toronto a lansat o campanie de donatii de numai un dollar pentru combaterea bolii “Alzhaimer”. Se spune că un copil, îmbrătisat cu dragoste, îngăduintă si tolerantă, creste ca un bun om. Copii minunati dintr-o armată de milioane altii. Pianisti, dansatori, în vârful piramidelor claselor lor. Ei sunt tezaurul nostru pretios.

Da, o vorbă românească spune că “bătaia e ruptă din rai”. Din care rai ? Din raiul creat de Atotputernicul, de Tatăl Ceresc, cel care ne îndeamnă la iubire, întelegere si respect ? Să bati un copil e sinonim cu salbăticie, cu viata din pesteră, cu lipsa de educatie.
Familia adevărată, cea în care discutia, toleranta si iertarea îsi găsesc cuib, nu acceptă o asemenea metodă de a creste un copil.
Urmasii nostri iau seva de la noi, care avem datoria să răspândim educatie si întelegere.



Thornhil ON / 1 iunie 2013




Harry Beer    6/1/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian