Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dileme : Sã tragem o betie !!

Ce bine îmi amintesc de melodiile lansate în cuvinte de Gică Petrescu!!! “Să tragem o betie! “ “Uite-asa asi vrea să mor, cu paharul lângă mine” sau “Dă-i cu spritul pa’n la ziuă”. Dar nu trebuia neapărat să îl asculti pe “nea Gică”. Nu era o cârciumă unde la scârtăitul unei viori vechi să nu auzi un ageamiu îngânând melodiile indemnitoare la chef si la betie. De parcă românului trebuie să i-o spui. Adevărul este că toată lumea, pretutindeni, bea. Pe la noi aici, când nu a-i ce a spune auzi întrebarea cunoscută: “Have a drink?” Nici nu este de conceput a întretine un dialog fără un pahar în mână. În orice program la televizie si în viata de zi cu zi.

Am citit cândva că un mucalit, cu evident achiu, a mai avut seninătatea si discernământul să apostrofeze: “Alcoolul este o otravă care lucrează foarte încet. Dacă este asa, de ce oamenii se grăbesc să bea?” Si apoi, dacă unii beau ca să uite, de ce se spune că la betie omul spune tot ce are pe suflet? Dar de ce spune “eu beau, dar cu măsură…?” Adică, el bea cu cinzeacă si nevasta lui cu paharul? Curată măsură, Coane Fănică. Un alt cântec de pahar ne cheamă să bem ‘pân’om cădea sub masă”. Ce pitoresc tablou! Bea, bea, nu te lăsă…Sau alt tablou când bravul care îsi băuse mintile încercă în vain să introducă cheia casei lui în felinarul care îl tinea în picioare. “Ionel, Ionelule, nu mai bea baiatule”…E în folclorul nostru.

În urmă cu multi ani mă aflăm pe malul Dunării, la Giurgiu, si nu a durat mult că amicii mei de acolo (eu am amici peste tot), să mă tragă la un pahar în Port. Mititeii sforăiau pe grătar si berea curgea. Nici nu stiu cine a avut atunci ideă că berea e mai gustoasă dacă pui în ea putin rom. Mai trebuie de explicat ce s-a întâmplat ca rezultat? Cu greu am ajuns la gară locală că să o pornesc spre gară Filaret si am adormit tun în tren. Nici nu am stiut când am ajuns a destinatie dar nici eu nu m-am trezit. Ba da, m-am trezit la vreo două ore după ce trenul trecuse pe o linie moartă. Era pe inserat, m-am ridicat să mă dezmortesc anevoie si am coborât. Nu stiam unde mă aflăm, dar am ajuns acasă după miezul noptii. Nevastă mea nu a spus nimic pentru că îi cumpărasem cu 2 săptămâni în urmă o pereche de cercei si de atunci nu mi-a mai vorbit. Asta a fost întelegerea.

Ehey, spunea cineva, trebuie să stii să bei. Da, si unde se învată asta? Noi l-am idolatrizat generatii întregi pe “Cetăteanul Turmentat” si nimeni sau aproape nimeni nu s-a întrebat sau a aflat că actorul Costache Antoniu a mai avut si alte roluri cu meritul de a fi rămas în mintea noastră.
Dar accidentele auto-rutiere care rezultă datorită betivului la volan? Organizatia MADD (Mothers against drunk drivers) a declansat o vastă campanie în directia asta. Multe party-uri refuză să servească băuturi si anuntă pe petrecăreti că ei să-si cumpere singuri băuturi dacă vor, de la bar contra plătii. Nimeni nu vrea să fie adus în fata unui judecător pentru că a intoxicat cu băuturi spirtoase pe invitati, ca parte din menu. Politia are un program drastic controlând soferii care conduc un vehicol sub influenta băuturii. Nu putini sunt cei invitati să coboare din masină, cu amende de sute de dolari, găsiti a avea prea mult sânge în alcolul consumat.

Nu în anii copilăriei mele, dară acum sunt studii care ne învată cât de dăunător este băutul în nestire, cu repercursiuni fizice si morale. Am aflat mai cu totii că fiul lui Ceausescu, un betiv notoriu si uns că viitor Presedinte, a murit bolnav de ciroză la numai 45 de ani. Ca si sărmanul individ căruia medicul i-a spus să bea un pahar de vin rosu la fiecare masă si cum restaurantul a avut 6 mese, el a aplicat prescriptia ad-verbatum. Alcoholul produce depresia sau este invers, depresia aduce băutură? Ca si proverbialul ou si găină.

La rădăcina tuturor lucrurilor acestea găsim ceva primordial: educatia. Nu cea ce ti se oferă de către altii, vrei sau nu vrei, ci auto-educatia administrată de către tine însuti, persoanei tale. Dacă trebuie să te duci la un “party” si stii că se va bea si tu nu te poti retine, mai bine nu te duci sau invoci un motiv credibil la insistenta prietenilor. Nu amesteca băuturile si dacă e vorba de amestecat a ceea ce bei, medicii recomandă gingerel sau orangeade ori Coca-Cola. Asigură-te că nu tu vei fi acela care va trebui să sofeze către casă la întoarcere.

Eu personal, desi nu un “specialist” în materie, sau “ lup moralist”, nu am nici o simpatie pentru cei care beau fără să stie că nu pot să poarte jugul betiei pentru că ei dintotdeauna folosesc băutura că să aibă pe cine să blameze rusinea comportărilor lor în societate sau a nenorocirilor ce pot urma ca rezultat.

Pentru acei care au un auto-control, ridic paharul!!!








Harry Beer     5/13/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian