Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ars Vivat

Stau comod pe fotoliul meu si îmi răsfăt sufletul, ascultând melodii în interpretarea lui Emil Gavris. Melodii superbe. Melodii vechi. Melodii vesele, satirice, pline de umor. “După mure”, “Ia mai zi măi, din vioară”, “Cine-o făcut crâsma-n drum”, “Pavele, Pavele”. Două dintre ele, “Doina din Chelinta” si “Jocul bătrânilor din Chelinta”, mă readuc în satul si în anii copilăriei mele.

În ultimii ani cărările vietii m-au condus spre un consătean dintr-o generatie mai tânără, preotul iconom stavrofor Radu Botis. Întâlnirile si discutiile, evenimentele care ne-au adus împreună, informatiile care mi-au venit pe diverse canale, mi-au permis să-l cunosc într-o oarecare măsură, să-i descopăr treptat calitătile, realizările, dar si proiectele. Trebuie să recunosc că a fost o „descoperire” extrem de plăcută pentru mine. Mi s-a relevat o personalitate impresionantă, complexă, un intelectual de rasă, dar si un om adevărat, care s-a dedicat în totalitate comunitătilor pe care le-a păstorit, orasului Ulmeni, satului nostru, Chelinta. Nu m-am putut abtine să nu-i consacru câteva cuvinte. O merită din plin, cu atât mai mult cu cât, mai ales în ultima vreme, parcă ne doare gura să ne apreciem unii pe altii. Impulsul l-a constituit o recentă vizită la Chelinta, o întâlnire cu părintele Radu, dar mai ales audierea C.D.-ului, „Emil Gavris –Mândru fecior din Chelinta”.
Parcurg site- ul personal www.radubotis.ro. Dau peste o cămară în care părintele si-a adunat roadele. O cămară care îmi relevă omul harnic, destoinic, plin de har. Îi găsesc profesiunea de credintă : pilda talantului. Îsi află menirea în înmultirea talantului, atât spre slava Mântuitorului, cât si întru folosul celor din jur. Stie că si mântuirea sufletului său o poate dobândi numai pe această cale. Activitate literară bogată, aureolată de succese : membru atât în Asociatia cât si în Liga Scriitorilor, filialele din Maramures, diplome, premii, referinte critice măgulitoare. Creatii superbe, laice, dar mai ales religioase. Cărti : „ Aspecte pedagogice si catehetice în lucrarea de mântuire a Domnului Iisus Hristos” (Premiul I la Cărtile Anului, sectiunea Didactică, Baia Mare, 2012), „Viata vie a unui mănunchi de crestini români - Arduzel”, „ Cu tămâia înaintea ta – poezii”, „ Activitatea preotului Vasile Lucaciu în America”, „Ulmeni, Maramures – studiu monografic”, „Glas comun – un an de la aparitie”. Colinde. Textier la cinci albume audio. Prezente în numeroase reviste literare din tară si din străinătate. Prezente în antologii. A înfiintat si conduce trei reviste on-line: „Glas comun”, „Slova crestină”, „Slova copiilor”. Toate trei bine apreciate, cu autori de calitate. Redactor si colaborator la alte reviste din tară si străinătate. Colaborator la posturi de radio. Poeziile ne prezintă Preotul, Crestinul, Omul, Românul. Mi s-au lipit de suflet. Iată una dintre ele:
DIN SUFLET ORISICÂND RĂSUNĂ

Din Basarabia răsună
Un bucium peste plai străbun,
Parcă din ceruri se adună
Si îngerii si Tatăl Bun.

Din Basarabia răzbate
Ecou de frate pân’ la cer,
Iar Prutul inima împarte
În mare jale si mister

Din Basarabia se vede
Salutul fratelui cuprins
De dorul sfânt în care crede
Si de oftat pe veci nestins.

Din Mama Tară tot răsună
Alt bucium peste plai straăbun,
Parcă din ceruri se adună
Si îngerii si Tatăl Bun.


Este atât de complexă si de profundă personalitatea preotului Radu Botis, încât demersul meu se va limita doar la câteva aspecte, poate nu cele mai relevante din activitatea domniei sale, aspecte legate de Asociatia Cultural Crestin Umanitară „Ars Vivat”.

Stiu din experienta proprie ce dificultăti presupune înfiintarea si functionarea unei asociatii culturale. Chiar dacă îsi propune cele mai nobile teluri, obiective care în aparentă ar fi usor de realizat, drumul până la realizarea lor este greoi, plin de obstacole. Unele sunt de natură materială, suportul financiar, altele de natură umană : lipsa de interes si platitudinea celor mai multi dintre semeni, obtuzitatea autoritătilor, invidia, celelalte rele iesite din cutia Pandorei. Ca să poti realiza ceva trebuie să te strecori printre toate acestea, să pui de cele mai multe ori de la tine, Asa am făcut si eu. Asa face si părintele Radu Botis. Doar o familie care să-ti fie mereu alături si să te înteleagă, te ajută să-ti poti realiza proiectele. O familie capabilă de jertfă. Si jertfa o facem de multe ori cu inima strânsă. Nu este deloc usor să iei de la cei dragi si să oferi altora.

„Ars Vivat” se poate deja lăuda cu multe, desi este doar un copilas. De mentionat sunt mai ales activitătile culturale : donatia către scolile românesti din Uzdin, Serbia, a 30 de calculatoare printr-un proiect cu Primăria Orasului Ulmeni, tabăra de pictură cu artisti plastici din Maramures, organizată în 2011, implicarea în organizarea manifestărilor culturale dedicate zilelor orasului, editarea si publicarea studiului monografic „Ulmeni, Maramures”, lansarea cărtii lui Ioan P. Pop „Generatia Mateianu”. Multe altele.

Spre fericirea, sau poate spre nefericirea domniei sale, mintea nu-i are deloc astâmpăr. Naste noi si noi proiecte. Unele după altele. Ca un torent. Si chinul si efortul se reiau mereu. Asa îi este destinul. Proiectele legate de cel mai celebru dintre chelinteni, cântăretul, dirijorul si compozitorul nostru de suflet, Emil Gavris, îl ard. Doreste reeditarea întregii lui creatii, întocmirea unei monografii exhaustive Emil Gavris, înfiintarea în cadrul căminului cultural din Chelinta a unui muzeu memorial. Primii pasi i-a făcut deja. A stabilit legătura cu urmasul lui Gavris, a intrat în posesia arhivei cântăretului si a început elaborare monografiei. A editat primul C.D., cuprinzând 26 de melodii. A făcut demersuri pentru suportul financiar necesar. La rândul meu i-am venit în întâmpinare prin publicarea datelor despre familia Gavris si prin procurarea caietelor de folclor cules din Chelinta în 1935 de Augusta Gavris, sora cântăretului, aflate în arhiva Institutului de Folclor din Cluj-Napoca. Sper să-l pot ajuta în continuare în acest demers minunat si am să-i fiu aproape în depăsirea tuturor obstacolelor. Sper să fiu si un liant în atragerea comunitătii în proiect.

În ceea ce priveste „Ars Vivat” , mă regăsesc în câteva obiective si voi fi bucuros să mă implic în :
a) - organizarea de concursuri, spectacole, festivaluri literare, de muzică, traditii si obiceiuri din zona Somes-Codru pentru tineri si copii;
d) – implicarea copiilor, tinerilor si adultilor în păstrarea, promovarea si cultivarea zonei folclorice Somes-Codru;
g) – descoperirea si promovarea de tinere talente în diverse domenii;
i) – lansări de carte, C.D.-uri, întâlniri cu scriitori, oameni de artă;
Propun asociatiei si stabilirea de noi obiective, pe care le derulati oricum : extinderea spatiului de interes pentru întreaga Tară a Codrului, cercetarea spatiului codrenesc sub aspect istoric si etnofolcloric, înfiintarea de muzee ale satelor codrenesti pentru conservarea memoriei si promovarea valorilor noastre culturale.

Dragul meu prieten mai tânăr.
Ceea ce faci este de toată lauda,faci cu multă trudă. Sansele reusitei depind însă de multi factori. Uneori de întâmplare, de oportunităti. Trebuie totusi să accepti că reusite mai multe se pot obtine în echipă. Bucuria este mai mare dacă o împarti cu altii, iar esecurile se împart. Dacă cei cu care ai pornit la drum au luat-o pe alte căi va trebui să-i înlocuiesti cu altii. Acestia există. Trebuie doar căutati, chiar dacă nu sunt multi. Uneori te pot ajuta oamenii mai simpli. Ar trebui măcar 20-25 membri activi, iar acestia pot veni spre tine prin socializare. Un impact foarte mare îl au adunările generale, în care se fac bilanturi si se împart sarcini. Nu stiu dacă „Ars Vivat” le-a tinut. „Războiul” cu autoritătile locale îl întelegem uneori gresit. Am dori mereu mai mult si mai repede, iar ei, sau nu realizează oportunitatea a ceea ce le cerem, sau pur si simplu nu pot. Îti recomand răbdare, gând bun pe mai departe si… diplomatie. Toate se vor împlini.
Va veni si vremea lansării C.D.-ului si a monografiei si a muzeului. Eu îti multumesc.! Stau pe fotoliul meu si-l ascult pe Emil Gavris. Mi-ai dăruit balsam pentru suflet.
VIVAT !





prof. Traian Rus    4/20/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian