Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anuntat purtătorul ei de cuvânt, Lord Bell.
„Cu durere în suflet, Mark şi Carol Thatcher au anuntat că mama lor, Baroneasa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral suferit în această dimineată”, a anuntat Lord Bell.„Doamna de Fier”, cel mai longeviv premier al acestei tări începând de la începutul secolului al XIX-lea, a cerut să fie înmormântată alături de sotul ei.
Regina Angliei a primit „cu tristete” vestea, relatează AFP, iar actualul premier al Marii Britanii, David Cameron, a spus că tara „a pierdut un mare lider”.

Thatcher a fost singura femeie premier din istoria Marii Britanii şi a condus Partidul Conservator între anii 1979 şi 1990, obtinând trei mandate de premier. Denumirea de „Doamna de Fier” şi-a câştigat-o multumită caracterului ei puternic dovedit în timp.Thatcher s-a retras din viata publică, după ce în 2002 a suferit un atac cerebral. Ulterior, fostul premier britanic a mai avut câteva atacuri cerebrale, scrie CNN.

Baroneasa Thatcher, născută Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscriptia Finchley (Londra) în 1959. A detinut functia de ministru al Educatiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975.

Potrivit cotidianului britanic „The Daily Mail”, „Doamna de Fier” va fi înmormântată la Catedrala St. Paul din Londra, într-o ceremonie cu onoruri militare. Thatcher va fi primul premier care se va bucura de o asemenea înmormântare de la Winston Churchill încoace.

Editorialisti relevau marti, în lume, "dubla fată a thatcherismului", unii insistând asupra esecurilor "dovedite" ce persistă până în prezent ale ultraliberalismului simbolozat de către defuncta Margaret Thatcher, altii salutând o "Doamnă de Fier" care a salvat economia britanică.

LA CROIX
"Criza anilor 2000 este si criza thatcherismului, pe care acolitii săi au dus-o la extreme", proclamă cotidianul francez de stânga La Libération, descriind o politiciană care "va duce nationalismul la limitele sovinismului si xenofobiei antieuropene".
"Doamna de Fier este cea care, prima într-una dintre marile puteri occidentale, va aplica politici ca privatizările, dereglementarea la nivel social sau liberalizarea financiară", scrie cotidianul catolic francez La Croix.

LE FIGARO
Doar Le Figaro, de dreapta, se livrează unei adevărate apologii a "thatcherismului". "Ea lasă o mostenire valabilă dincolo de insulele britanice si frontierele ideologice", scrie editorialistul, care nu ezistă să afirme că "Franta si Europa de astăzi ar avea nevoie de lideri de calibrul său".

SUDDEUTSCHE ZEITUNG
În Germania, Süddeutsche Zeitung (Munchen) consacră o pagină întreagă mortii lui Thatcher, doamna cu "inima de fier". "Ea a marcat Marea Britanie ca nimeni altcineva. Toată lumea este de această părere, atât cei care o iubeau, cât si cei care o detestau", scrie ziarul.

TAGESSPIEL
Tagesspiegel (Berlin) o cataloghează pe Thatcher drept "infirmiera natiunii britanice care le-a administrat concetătenilor săi o potiune pe cât de amară, pe atât de necesară".
"Nu era iubită, (ci) era admirată", scrie tabloidul Bild. "Era o Queen în civil", rezumă ziarul, care subliniază că Thatcher a trăit reunificarea germană, în 1990, ca pe o tragedie.

MOSKOVSKI KOMSOMOLET
Presa rusă scrie că Lady Thatcher se numără printre "groparii" fostei Uniuni Sovietice, asa cum titrează cotidianul popular Moskovski Komsomolet, amintind că numele de "doamnă de fier" a fost lansat de către propaganda sovietică de la vremea respectivă.
Presa belgiană analizează mostenirea lăsată de către baroana Thatcher atât pe plan european, cât si în Marea Britanie.

LE SOIR
Le Soir apreciază că "Doamna de Fier a depus toată energia pentru a modela Europa, pentru a îi pune frâu. În prezent este necesar să constatăm (că) Margaret Thatcher a reusit în mare parte. Trebuie să salutăm un adversar înfrânt definitiv, chiar dacă pe un alt câmp de bătălie", scrie ziarul.

LA LIBRE
La Libre Belgique consacră opt pagini speciale "mostenirii anilor Thatcher", insistând asupra "celor două fete ale thatcherismului" si subliniind că "revenirea la crestere" si "prestigiul restaurat au, de asemenea, o fată mai sumbră, si anume adâncirea inegalitătilor sociale si peste 2,5 milioane de someri" în Marea Britanie.
"Fiica de băcan ce a marcat o epocă", titrează pe prima pagină ziarul italian Corriere della Sera, prezentând-o pe Thatcher ca pe o "revolutionară conservatoare".

IL SOLE 24 ORE
Romano Prodi, fostul presedinte al Comisiei Europene (CE) si fost premier italian de centru-stânga, apreciază, pentru cotidianul Il Sole 24 Ore, că ideile lui Thatcher au contribuit la deschiderea căii către criza financiară mondială. "Thatcher a redus statul la nimic", subliniază Prodi.

IL MESSAGGERO
Il Messaggero constată că "fanii" ei în Italia constituie "o minoritate", adăugând că "thatcherismul" este "incompatibil cu caracterul nostru national".
La Hong Kong, comentariile reflectă amărăciunea persistentă cu privire la negocierile purtate de Thatcher cu Beijingul asupra viitorului coloniei britanice, înainte de retrocedarea acesteia către China, în 1997.

THE SOUTH CHINA MORNING
The South China Morning o prezintă ca pe "un gigant al secolului al XX-lea", dar notează totodată incapacitatea acesteia de a negocia cu Deng Xiaoping retrocedarea Hong Kongului.

THE APPLE DAILY
Ziarul de limbă chineză The Apple Daily, cunoscut ca oponent al regimului de la Beijing, oferă asigurări că Thatcher a apărat "exclusiv interesele britanice" în cadrul acestor negocieri, însă îi recunoaste leadershipul dominant.
Presa chineză de stat o salută pe Thatcher ca pe un lider "exceptional", care a acceptat "cu întelepciune compromisuri" privind viitorul Hong Kongului.


Meryl Streep, noua doamnă de fier

"The Iron Lady” (Doamna de fier), ne oferă un portret surprinzător si intim al doamnei prim-ministru Margaret Thatcher, întruchipată de talentata Meryl Streep.
Unul dintre cele mai cunoscute si influente personaje feminine ale secolului al XX-lea, Thatcher îsi croieste drumul cu ambitie într-o lume dominată de bărbati. Iar Meryl Streep ia foarte în serios posibilitatea de a explora bucata de istorie care poartă pecetea doamnei conservatoare, participând chiar la o sesiune din cadrul House of Commons, pentru a observa activitatea parlamentară. Zelul si fervoarea cu care abordează rolul sunt caracteristice unei actrite de talia ei; Streep domină clar actiunea filmului, poate chiar până la o umbri putin prin prezenta sa impunătoare.

Cu toate acestea, reprezentarea filmică a lui Thatcher a fost criticată de copiii săi, Mark si Carol, care au etichetat-o drept „o fantezie stângistă”. Traiectoria narativă tinde, ce-i drept, să accentueze imaginea unei femei care triumfă asupra sortii, lăsând oarecum la o parte consecintele nefaste ale perspectivelor sale politico-economice. Dincolo de orientările politice, „The Iron Lady” este un film interesant si pentru că reconstruieste povestea Doamnei Thatcher printr-o serie de flashback-uri. Pelicula va provoca, în mod cert, dezbateri nenumărate, mai ales în Marea Britanie, legate de mostenirea guvernamentală a anilor 1979-1990; dar, dincolo de posibilele greseli de structură dramatică, Meryl Streep merită atentia publicului prin capacitatea sa extraordinară de a recrea un suflet.





Observator    4/11/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian