Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Omagierea lui Grigore Vieru

Sâmbătă, 16 februarie 2013, la Scoala Junimea Română din Montreal, condusă de neobosita coordonatoare Otilia Tunaru, am avut prilejul să mă număr printre numerosii invitati la un regal de poezie si muzică. Este vorba de omagierea lui Grigore Vieru, poetul luptător unionist, care ne-a lăsat o mostenire, ce trebuie păstrată.

Simbolul lirismului de peste Prut s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, din fostul judet Hotin, care făcea parte, la acea dată din România cea Mare. În anul 1958 a absolvit Facultatea de Filologie si Istorie din capitala Republicii Moldova. Grigore Vieru a colaborat cu multe reviste si a predat editurilor spre publicare 16 volume, printre care, Un verde ne vede, Metafore albastre si altele. În anul 1990 a devenit cetătean român cu drepturi depline si, trei ani mai târziu a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Dar, a trebuit să vină acea clipă fatidică, în care firul vietii sale a fost întrerupt. În noaptea de 15 spre 16 ianuarie 2009, la ora 1.30 se întorcea la Chisinău, după o ceremonie de omagiere a nasterii lui Eminescu, care avusese loc în localitătile apropiate. În acel moment, care i-a întristat pe multi admiratori, a avut loc un cumplit accident rutier, roata din dreapta-fată a autoturismului strivind un talent autentic. La volanul automobilului se afla Gheorghe Munteanu, director adjunct al Ansamblului de Dansuri Populare, din Chisinău. Două zile mai târziu, în seara zilei de 18 februarie, un urias simbol al mosestiei si-a dat ultima suflare, cu toate eforturile depuse de medicii Spitalului de Urgentă din Chisinău. La data decesului, poetul avea 73 de ani si 11 luni. În semn de pretuire, câteva scoli din Republica Moldova, un bulevard din Chisinău, o stradă din Iasi si una din Buzău poartă numele marelui dispărut.

Despre personalitatea poetului Grigore Vieru sunt multe de spus. A fost un intelectual de o mare modestie. Un patriot adevărat, într-un ocean cu insule antiromânesti. Grigore Vieru l-a admirat pe Eminescu. Niciodată nu s-a comparat cu Luceafărul poeziei românesti, asa cum fac alti poeti. Grigore Vieru a promovat adevărul si a luptat pentru unirea Basarabiei cu Patria Mamă, devenind un personaj incomod, mai ales că s-a implicat în Miscarea de Eliberare Natională din Basarabia. Mărturie stă dorinta sa: Dacă visul unora a fost să ajungă în Cosmos, eu viata întreagă am visat să trec Prutul. Modestia care l-a caracterizat pe Grigore Vieru se constată în epitaful ales: Sunt iarbă. Mai simplu nu pot fi.

Asa cum am mai spus, la manifestarea de omagiere a poetului au fost multi invitati. Printre cei care au tinut cuvântari s-au numărat: Doamna Lucia Iatic, Consul General al României la Montreal, Ortansa Tudor, Livia Nemteanu-Chiriacescu, Cosmin Soare, Marius Fincă, Marc Marinescu, Alexandru Cetăteanu, Adrian Erbiceanu, Traian Gărdus si altii. Momentele muzicale au fost asigurate de doi artisti talentati, soprana Marina Negruta si profesorul Nicolae Mărgineanu. În fata numeroasei asistente au recitat din versurile marelui poet, copii: Raluca, Irina, Carmina, Nicoleta, Evelina, Maria, Madelaine, Ecaterina, Eric, Eugen si multi altii. Întrega serbare a fost înregistrată prin eforturile profesionistilor Nicolae Lavric si Mike Farkas.






Ion Anton Datcu    3/1/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian