Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de emigratie : Permis de lucru interimar

I: Sunt în Canada de câtiva ani, am terminat un program la Seneca College si am primit un permis de lucru valabil pentru trei ani. Am lucrat un an ca Administrative Officer într-un birou si anul acesta am aplicat pentru rezidentă permanentă sub programul de experientă canadiană - Canadian Experience Class (CEC). Aplicatia este încă în curs de procesare, dar foarte curând permisul de lucru îmi expiră. As vrea să continui să stau în Canada până voi primi rezidenta, dacă se poate, chiar să lucrez. Ce trebuie să fac în acest caz?

R: Dacă m-ati fi întrebat acum câteva săptămâni, răspunsul meu ar fi fost: găsiti o companie care să dorească să vă angajeze si, imediat, să aplice pentru Labour Market Opinion (LMO) pentru a primi aprobarea de la Service Canada să angajeze un lucrător străin. Intre timp situatia s-a schimbat, în mod favorabil: pe data de 20 decembrie, ministrul imigratiei, Jason Kenney, a anuntat introducerea imediată a unui program care să ajute persoanele care sunt în aceeasi situatie cu dvs. Noul program se numeste Permis de lucru interimar deschis (Bridging Open Work Permit). Acesta permite anumitor clase economice de aplicanti pentru rezidentă permanentă să-si mentină statutul si să continue să lucreze în Canada, în timp ce asteaptă decizia finală la aplicatia făcută pentru rezidentă.
Această decizie este categoric foarte bună pentru aplicanti pentru că permite o flexibilitate mai mare. Persoana care va obtine curând statutul de rezident nu mai trebuie să treacă printr-o procedură greoaie cum este aceea de a obtine, prin intermediul unei companii, un Labour Market Opinion. In acest mod, tranzitia de la rezident temporar (lucrător) la cea de rezident permanent va fi mult mai lină si fără complicatii, dând oportunitatea aplicantului să se concentreze în continuarea serviciului / lucrului în compania unde deja are un loc de muncă. In plus, companiile care angajează astfel de lucrători nu mai trebuie să treacă prin procedura de LMO, scutind timp si resurse umane.
Cei care sunt în pragul de a vedea permisul de lucru expirat, trebuie să aplice imediat pentru reînnoirea lui. Acest permis de lucru va avea valabilitate de un an, dând astfel suficient timp pentru finalizarea aplicatiei de rezident permanent care este în procesare. Permisul de lucru interimar este deschis pentru toti cei care au în sistem o aplicatie pentru rezidentă permanentă sub unul dintre programele: Federal Skilled Worker, Canadian Experience Class, Provincial Nominee si Federal Skilled Trades. Conditiile sunt ca acesti aplicanti să fie deja în Canada si să aibă un permis de lucru valabil la data aplicatiei. In plus, ei trebuie să aibă confirmarea de la Departamentul de imigratie (CIC) că sunt eligibili pentru rezidentă permanentă.

I: Am o cunostintă care doreste să vină în Canada si să ceară azil politic. Credeti că are sanse de succes? Ar putea să primească un permis de lucru în timp ce aplicatia pentru refugiat este în procesare?

R: Probabil că toată lumea stie deja faptul că oricine poate face orice fel de cerere, inclusiv cea de refugiat politic. Nu este însă sigur ce se va întâmpla cu aplicatia de refugiat. După cum am scris într-un articol anterior, legislatia pentru refugiati s-a schimbat radical si, începând cu luna decembrie 2012, noile reguli au intrat în vigoare. Procedura este mult mai rapidă si orice cerere va fi examinată în decurs de 30 – 60 zile, în functie si de tara de provenientă. Intre timp, ministerul imigratiei a publicat si lista tărilor care au statut special, în sensul că ele sunt considerate tări democrate si cu un sistem pus la punct pentru apărarea oricărei persoane contra unui pericol personal. Vreau să mentionez că România nu este pe lista tărilor desemnate (Designated Country of Origin – DCO), deci cererile aplicantilor din România nu vor fi tratate în regim rapid (30-45 zile), ci în maximum 60 zile.
După cum cred că se stie, toti cei care aplică pentru statutul de refugiat, primesc permis de lucru deschis, deoarece ei au voie să lucreze oriunde, pentru a-si câstige existenta.
Conform unei noi directive din 18 decembrie 2012, nu toti cei care fac cerere pentru statutul de refugiat vor primi automat permis de lucru deschis. Cererile aplicantilor din tările care sunt desemnate (DCO) nu vor mai primi permis de lucru, deoarece se presupune că cererea va fi evaluată imediat si aplicantul va trebui să plece din Canada foarte curând. Numai în cazul în care cererea lor nu a fost decisă în decursul a 180 de zile, abia atunci aplicantul va avea dreptul să facă cerere pentru un permis de lucru.

Mihaela Boeriu este consultant certificat în imigratie şi practică în acest domeniu din 1993. Puteţi trimite întrebările dvs. pe adresa de e-mail: mihaela@cgsconsultants.com
Răspunsurile date sunt generale şi nu cuprind toate detaliile unui caz specific, pentru care ar fi bine să consultaţi un specialist în emigraţie canadiană.





Mihaela Boeriu : mihaela@cgsconsultants.com    1/23/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian