Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Ion C. Brătianu

Incontestabil el a fost cel mai valoros om de stat al epocii sale, având o intuitie politcă de mare finete pe care nimeni din generatia sa nu a egalat-o. Mânuia perfect oamenii, cunoscându-le psihologia, pasiunile si orgoliile, fiind un adevărat maestru al manevrelor politice. Rezolva totul cum dorea, fără să supere pe cineva. Din perioada cât a fost prim-ministru (1876-1888) datează un fapt mai putin cunoscut pe care istoria l-a păstrat în culisele ei, unde au acces numai cei interesati si pasionati de inedit. Politimos, presedintele tribunalului din Târgoviste, era un om de mare caracter si verticalitate profesională, fapt pentru care liberalii din localitate vroiau să scape de el, dar toate încercările s-au lovit de refuzul categoric al acestuia. Deoarece alegerile se apropiau iar la Dâmbovita trebuia să fie liniste, organizatia liberală de aici îi solicită sprijinul lui Ion C. Brătianu, mai ales că Politimos era tot liberal. Pentru a nu-l supăra, determinându-l să treacă la adversari, Brătianu s-a gândit la o solutie specifică modului în care el rezolva incidentele care apăreau în viata politică a tării. I-a trimis o telegramă lui Politimos prin care îl invita să vină cu primul tren la Bucuresti, la el acasă, ceea ce s-a si întâmplat. Curios să afle de ce l-a chemat primul-ministru, făcându-i această onoare, de la gară a plecat direct spre domiciliul acestuia. Brătianu si familia sa se aflau la masa de seară când este anuntată sosirea lui Politimos; însă primul-ministru nu ordonă ca acesta să fie poftit, ci personal se duce să-l întâmpine. Îl ia de brat si mai mult cu forta îl aduce în sufragerie, oferindu-i un loc la masă. Politimos era pur si simplu uluit, nu stia ce să creadă. După ce masa a luat sfârsit, Brătianu l-a invitat pe neasteptate în cabinetul său, unde el si-a jucat rolul magistral:
 Dragul meu Politimos, te-am chemat ca să-mi faci un mare, un foarte mare serviciu. Te implor să nu mă refuzi.
 Nici o problemă, domnule Brătianu, vă rog să spuneti.
 Sunt, dragul meu, într-o mare încurcătură din care numai tu mă poti salva. Făgăduieste-mi că nu mă vei refuza.
 Sunt la ordinele dumneavoastră, domnule prim-ministru.
 Iată despre ce este vorba. Am un post vacant de director general al închisorilor, dar pentru el sunt 10 candidati, si tot atâtea interventii, de aceea nu vreau să numesc pe nici unul din ei. M-am gândit, deci, la tine pentru ca prin numirea ta nu voi nemultumi pe nimeni.
Consternat, Politimos nu stiu ce să zică la început pentru că, într-adevăr, postul oferit era foarte mare, dar revenindu-si rapid, acceptă propunerea lui Brătianu.
Prin aceasta, Brătianu multumea pe toată lumea, în primul rând pe liberalii din Târgoviste care scăpaseră de Politimos, iar pe acesta pentru că primise o functie înaltă în stat. În acelasi timp multumit era si primul-ministru că din nou prin abilitatea si subtilitatea sa politică, rezolvase încă o problemă care putea să creeze mari necazuri în Dâmbovita.





Dumitru Botar    1/20/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian