Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Semne de întrebare : Ferestre către cer

Cred în dreptul fundamental al oamenilor de a putea să deschidă ferestrele.
Acest gest simbolic-eliberator – căci cine deschide o fereastră nu poate să nu se simtă, măcar pentru o clipă, absorbit de imensitatea cerului si, în acelasi timp, coplesit de frumusetea văzduhului albastru – a însotit omenirea de multe veacuri.
Câteodată a fost poate un gest neînsemnat al unei gospodine din Italia medievală care deschidea geamul pentru a-si întinde rufele deasupra vreunei strădute înguste, altădată a fost un gest furis si romantic al unei Rosine care răspundea serenadei adoratorului său, sau poate a fost pur si simplu gestul grăbit al vreunui functionar care dorea să vadă dacă plouă înainte de a pleca la slujba cea de zi cu zi.

Călătorind în metroul arhi-aglomerat, pentru a intra apoi într-unul dintre zgârie-norii downtownului din Toronto, închis etans si duduind din pricina aerului impins spre noi, menit să înlocuiască (poate fi asa ceva?) atât zefirul primăverii cât si crivătul iernii, mutându-mă dintr-un mall într-altul, dintr-o institutie si chiar dintr-o locuintă în alta, la fel de închise sI ostile exteriorului ca o colivie, jinduiesc după putinta de a împinge doua pojghite subtiri de sticlă pentru a trage cu nesat în piept o fărâmă de aer curat.

… Citeam cândva, acum multi ani, romanul stiintifico-fantastic al binecunoscutului autor Isaac Asimov. Se intitula “Soarele gol” si povestea despre o planetă îndepărtată, Solaris, unde oamenii erau atât de însingurati, încât evitau să se vadă, preferând să se “vizioneze” prin intermediul unor dispozitive asemănătoare celor ce produc hologramele. {ncercam să îmi imaginez la vremea aceea lumea romanului, stranie, impersonală, robotizată. Ceea ce nu am reusit atunci prin simpla putere a imaginatiei, am izbândit acum – melancolică victorie – prin ceea ce oferă viata de zi cu zi într-o societate supusă rigorilor tehnologiei.

Desigur că, asemenea unui Don Quijote, încerc să mă împotrivesc acestui mod de existentă, deschizând zilnic toate ferestrele. Imi amintesc de fiecare dată, cu amuzament, de surpriza si mirarea zugrăvite pe fata fostului proprietar al casei noastre, care, întrebat în momentul tranzactiei, cum putem deschide geamurile, a rămas perplex sI ne-a întrebat: “dar la ce vă trebuie să deschideti geamul dacă aveti aer conditionat?”

Cum poti explica cuiva de ce vrei sa deschizi fereastra?
Este ca sI cum ai încerca să explici de ce vrei sa respiri… Dar, atâta vreme cât Rosinele moderne vor prefera să scrie un email adoratorilor lor, în loc de a le asculta soaptele, atâta vreme cât functionarii grăbiti nu vor mai scoate capetele pe fereastră pentru a cerceta starea vremii, ci vor prefera să consulte canalul de stiri, probabil că si cei care sunt cavaleri ai ferestrelor deschise, rătăciti printre minunile tehnologiei, vor trebui să îsI păstreze în suflet comoara sI idealul, îmbărbătati de fărâma de cer albastru pe care o pot privi liber din pragul ferestrelor deschise.







Eliza Ghinea    1/10/2013


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian