Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Eveniment cultural „Carmina Balcanica”

Biblioteca Judeteană „Alexandru si Aristia Aman”, Craiova, a găzduit pe data de 21.XII. 2012 o altă editie a Festivalului International „Carmina Balcanica”, sub genericul „Spiritualitate românească în artă si cultură”.
În cuvântul de deschidere, presedinta Asociatiei Culturale Internationale „Carmina Balcanica”, prof. univ. dr. Mihaela Albu, a amintit celor prezenti scopul principal al acestei asociatii, acesta fiind, printre altele, o contributie la păstrarea identitătii culturale atât a românilor, cât si a celorlalte nationalităti din Europa de sud-est.
Prof. Hack Holger – Germania, Nina Gonta – Basarabia, Michael Petrescu – Slovenia au vorbit elevilor de la Colegiul National „Carol I”, îndrumati de prof. dr. Daniela Nedelcut, precum si celor de la Scoala Gimnazială „Decebal”, îndrumati de prof. Adriana Răducan, despre traditiile si obiceiurile de Crăciun din spatiile geografice de unde provin sau unde locuiesc. Jurnalistul Constantin Savu a dezvăluit câteva aspecte ale sărbătoririi Crăciunului în perioada comunistă.

VOIVODINA a fost prezentă la acest festival datorită prof. Jon Stefan, director la Scoala Elementară „2 Octombrie”, din Nicolint, Serbia, care a propus o prezentare a Sărbătorilor de iarnă la românii din Banatul sârbesc.
Asa cum ne spune prof. Jon Stefan, sărbătoarea Crăciunului este cea mai asteptată, obiceiul „Călăretii” fiind pata de culoare a acesteia. Interesant si din punct de vedere lingvistic, referatul profesorului Jon Stefan a dezvăluit o serie de regionalisme si arhaisme, termeni conservati în limbajul locuitorilor din Vovodina, mai putin cunoscuti astăzi vorbitorilor din România.
Un alt moment al festivalului a fost cronica unei cărti de referintă prezentată de prof. Adriana Răducan. Este vorba despre Învătământul românesc din Voivodina, o carte scrisă de prof. Rodica Almăjan, din Alibunar, Serbia. Cartea impresionează prin documentarea exhaustivă, printr-o serioasă muncă de arhivă. Primul capitol este dedicat învătământului elementar în limba română pe meleagurile Voivodinei, în secolul al XVIII-lea. Urmează capitolul „Învătământul elementar la românii din actualul Banat sârbesc, în prima jumătate a secolului al XIX-lea.” Un loc aparte îl ocupă capitolul dedicat contributiilor la istoria scolilor românesti din Banat. Prof. Rodica Almăjan a pornit cu cercetarea si documentarea din secolul al XVIII-lea, ajungând până în zilele noastre. Autoarea acordă multă atentie istoricului fiecărei scoli din Banatul sârbesc. După cel al scolilor din: Sân Mihai, Cuvin, Satu-Nou, Ecica, Grebenat, Voivodinceni, Uzdin, Nicolint, Torac, Jamu-Mic, Seleus, Vârset, Alibunar, Oresat, Deliblata, Straja, Vladimirovăt-Petrovasâla, Ovcea, Glogoni, Iancaid, Maramorac, Sutiesca, Marcovăt, Sălcita, Mesici, Râtisor, Iabuca, Sredistea Mică, Barite, Costei, Biserica Albă, Doloave, Mărghita, Iablanca, Vlaicovăt, Omolita, Zrenianin…găsim la loc de cinste date importante despre Catedra de Limba si Literatura Română de la Universitatea din Belgrad. În alt capitol este tratată activitatea Departamentului de Limba si Literatura Română din Novi Sad. Autoarea aminteste în ampla sa carte despre scolile cu predare în limba română, pe o perioadă scurtă, acestea fiind amplasate în Apatin, Dobrita, Rusko Selo, Clec.
Cartea Învătământul românesc din Voivodina este un veritabil document istoric, o carte care merită să fie pusă la loc de cinste în marile biblioteci ale lumii, un arc peste timp, o mărturie a vremurilor trecute si prezente, prin care autoarea ridică la rang de virtute învătământul românesc din Voivodina. Scrisă cu profesionalism, cu migala unui ceasornicar, prof. RODICA ALMĂJAN lasă cu această carte comorile învătământului de pe meleagurile Banatului sârbesc. pentru urmasii urmasilor celor de astăzi.

Activitatea culturală initiată de prof. univ. dr. Mihaela Albu a fost si de data aceasta sustinută de alte membre ale Asociatiei – lect. univ. dr. Camelia Zăbavă (Universitatea din Craiova), prof. Adriana Petrescu, prof. Viorica Iovită.
Amfitrioana evenimentului cultural de la Biblioteca din Craiova, Mădălina Băilesteanu, a creat atmosfera sărbătorească prin colindele selectate pentru acest moment, atmosferă sporită si de cele interpretate de elevele Ciobanu Emilia, Manea Georgiana, Găman Roberta, Lungu Veronica, de la Scoala Gimnazială „Decebal” – Craiova. Unul dintre colindele interpretate a fost scris special pentru acest festival de prof. Adriana Răducan.
Expozitia de pictură, sub îndrumarea prof. Virgil Sarpe, de la Colegiul National „Elena Cuza”- Craiova, în colaborare cu prof. Jon Stefan de la Scoala Elementară „2 Octombrie”, din Nicolint, Serbia, a însemnat de asemenea o contributie la crearea atmosferei de sărbătoare.
Concursul de creatie, cu tema „Magia sărbătorilor de iarnă”, poezie si eseu, cu participarea unor elevi din Craiova si Serbia, s-a bucurat de aprecieri, participantii fiind răsplătiti cu premii.
Elevii Colegiului National „Carol I”- Craiova, îndrumati de prof. dr. Daniela Nedelcut, au realizat prezentări Power Point despre istoricul traditiilor de iarnă la români si la alte popoare.
Prin toate activitătile elevilor prezenti la această întâlnire, realizată sub auspiciile Asociatiei „Carmina Balcanica” sub genericul „Magia sărbătorilor de iarnă”, pentru toti cei prezenti a fost adus astfel mai aproape spiritul Crăciunului.






Elena Adriana Răducan    12/27/2012


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian